reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvoudiskové NAS: výkonnostní srovnání

5.4.2013, Jan Vítek, recenze
Dvoudiskové NAS: výkonnostní srovnání
Dnes se podíváme celkem na 6 domácích NAS serverů, jež mají společné především dvě věci. Jde o dvoudiskové modely, které jsou vybavené gigabitovým ethernetovým rozhraním. Své síly změří především ve výkonnostních testech, čili přenosu dat.

Administrace


Po přihlášení do systému se objeví hlavní rozcestník v podobě velkých ikon, ale my se nejdříve zaměříme na administraci, čili nastavení systému. To má na rozdíl od zbytku uživatelského prostředí odlišnou a daleko jednodušší grafiku, což je stejné jako u starších a jednodušších verzí NAS od firmy ZyXEL. Celé uživatelské prostředí tak působí nesjednoceně, ale to je pravda pouze z hlediska GUI.




Hlavní přehled - klikněte pro zvětšení -


Obrazovka s administrací nám nejdříve vyhodí takovýto krásný přehled, který ukáže systémové informace jako teplotu procesoru, zabranou operační paměť, otáčky ventilátoru a základní info o serveru včetně verze firmwaru. Ten jsme použili nový z 22. srpna 2012, čili verzi 4.50. Dozvíme se zde také konfiguraci disků, a to jak interního/interních tak případně i externích připojených přes USB.

Pak je to celkem jasná nabídka týkající se nastavení jména serveru, času s možností synchronizace s Time Servery, konfigurace pevných disků do oddílů s možností tvorby RAID polí a také správa portů. Zde jsem již také přišel na to, že lokalizaci do českého jazyka zcela jistě neprováděl strojový překladač, protože informace jsou jasné a srozumitelné. Po zběžném pročtení českých menu jsem nenarazil na očividnou chybu a také je potěšitelné, že na potenciálně problematických místech jsou krátké vysvětlivky, které případné nejasnosti osvětlí. Není tak třeba vždy otevírat nápovědu, která už je v anglickém jazyce.




Správa balíčků - klikněte pro zvětšení -


Nabídku v levém sloupci máme tedy jasně strukturovanou do oblastí, jako je nastavení sítě, tvorba a správa uživatelských účtů a skupin, údržba a především aplikace. Mezi ty patří již obvyklé jako FTP server, Media server (DLNA), iTunes server, služba stahování dat z Internetu (URL nebo Torrents s využitím RSS), Webserver, Broadcatching (ukládání vysílaných streamů na disk), Print server a nastavení funkce pro kopírování předním tlačítkem. Pak je tu ovšem také Správa Balíčků, jak můžete vidět na obrázku nahoře.

Ta nám umožní si do serveru nainstalovat další dostupné aplikace a vy se sami na screenshotu můžete podívat, jaké byly v době psaní recenze k dispozici. Jsou mezi nimi další nástroje pro správu systému (SMART, DyDNS) nebo aplikace výrazně rozšiřující jeho funkčnost (eMule, Wordpress, Polkast, atp).




Správa napájení


Pak už můžeme zmínit nějaké funkce z údržby, jako je správa napájení. V té se můžeme přesvědčit, že zařízení podporuje UPS a také nabídne volby chování po výpadku či možnost vypnout pevné disky po určité době nečinnosti. Velmi užitečný ale může být provozní rozvrh, v němž si můžeme s pro každý den a čas zvolit, kdy se má NAS server zapnout, vypnout, či rebootovat.




Provozní rozvrh


Dále máme v údržbě obvyklý log systému, čili informace o událostech v průběhu jeho práce. Pod konfigurací se ukrývá jen možnost uložit celé systémové nastavení, což se určitě hodí pro případ, že by se po aktualizaci firmwaru nastavení smazalo nebo byste museli obnovit tovární nastavení. Pak si můžete pro připojení přes webové rozhraní vynutit použití protokolu HTTPS a instalovat systémový certifikát, což by tedy mělo být spíše ve skupině záložek Síť. Nakonec je možné aktualizovat firmware a nechat server vypnout či restartovat.


Nastavení


Vedle celého systému administrace nám úvodní obrazovka hned vedle ještě nabídne položku Nastavení. A zde je již důsledek toho, jak se překrývají dvě různá GUI. V objevivší se obrazovce máme třeba možnost změnit heslo pro administrátora, což samozřejmě jde i v administraci. Krom toho jsou tu ale i další volby týkající se stylu prezentace fotografií nebo přehrávání videa, ale ty jsou velmi omezené. Vypadá to tedy, že se ZyXEL tak nějak horkou jehlou snažil přišít další volby a vybral si nový styl grafického zpracování, než aby tyto možnosti zakomponoval do staršího. Ovšem stále z toho plyne jediné - lepší by byl jeden ucelený styl.






Nyní se již dostáváme k tomu, co nám ZyXEL NSA325 nabídne ihned poté, co se přes webový prohlížeč přihlásíme. Je to následující obrazovka, kde je na výběr celkem sedm ikon. Té poslední s ozubenými koly jsme věnovali celou předchozí kapitolu, takže zbývá ještě šest a ty se týkají především správy dat, ať už těch "obyčejných" nebo multimediálních.




Úvodní obrazovka - Hudba, Foto, Video, Oblíbené, Prohlížeč souborů a Application Zone


Hudba


V první záložce s označením hudba nám systém nejdříve nabídne přímé odkazy na složky s hudbou, pak na seznam umělců, seznam všech audio souborů a pak aktuální playlist, který si musíte samozřejmě nejdříve vytvořit. Nebo můžete prostě stisknout ikonu a dostat se ke složce s výmluvným názvem music.





Pak už se stačí stejně jako v souborovém manageru probírat uloženou hudbou, přičemž je možné si stejně jako v Průzkumníku nechat ukázat velké ikony nebo pro lepší přehled prostě seznam složek a souborů jak můžete vidět na obrázku nahoře. Dvojklikem na jakýkoliv hudební soubor jej spustíte pomocí integrovaného přehrávače (respektive pomocí plug-inu VLC nebo Quicktime v případě Macu).

Playlisty vytváříte jednoduše tak, že označíte audio soubory (přes shift to lze i hromadně) a dole kliknete na tlačítko pro jejich přidání do playlistu. Nenašel jsem ale možnost, jak playlisty ukládat, takže to vypadá, že půjde vytvořit jen jeden. Alespoň že tu je funkce pro vyhledávání.

Je tedy jasné, že díky tomuto programovému vybavení můžete mít veškerou svou hudbu k dispozici neustále pomocí internetového připojení. A to by mělo platit i pro fotografie a videa.


Foto


Ikona Foto nám nabídne tři možnosti, jak urychleně přejít ke složkám s fotografiemi, pak k fotografiím seřazeným dle data pořízení a pak stejně jako u audia můžeme nechat zobrazit všechny fotografie najednou. Zde jsem ale přišel na jednu nepříjemnou věc, a to poté, co jsem musel restartovat router. Od jeho DHCP server dostal NAS server novou IP adresu a od té doby mě přesvědčoval, že jeho disk nemá uloženou žádnou hudbu, žádné fotografie ani video. Opětovné přihlášení do systému s využitím nové IP nepomohlo, a tak následoval restart. Toto je třeba si uvědomit a serveru nejlépe nastavit pevnou IP.





Fotografie pak můžeme prohlížet stejně jako hudbu ve formě seznamu nebo jsou tu samozřejmě i náhledy. Po jejich rozkliknutí se objeví velká verze v novém okně, kde se můžeme šipkami posouvat v obou směrech a případně spustit prezentaci. Prodlevu lze nastavit ve speciálním menu (viz konec předchozí kapitoly).


Video


Zde můžeme už jen otevřít složky s video soubory nebo si je nechat také ukázat všechny pěkně pohromadě. Náhledy nám systém už bohužel nenabídne, ale umožní to důležitější - přehrávání pomocí streamování. Integrovaný přehrávač umožní zobrazení přes celý monitor, ale nešlo jednoduše skočit na libovolné místo, pouze zrychleně přehrávat. Zde je tedy ještě velký prostor pro vylepšení.






Oblíbené


Ikona s oblíbenými soubory ukáže dle očekávání to, co využíváme nejčastěji a pak také se můžeme podívat, jaká čerstvá data sem přibyla, což se velmi hodí, když nemáme moc velký přehled o automaticky stahovaných datech (server podporuje stahování s využitím RSS).







Prohlížeč souborů


Chybět samozřejmě nemůže jednoduchý souborový manažer ve stylu Průzkumníka. Ten tak obsahuje v levé části rozbalovací strom složek a v hlavní části ukazuje jejich obsah. Uživatel může tvořit nové složky a ty pak případně nechat sdílet pod určitými pravidly, mazat data, přejmenovat je, uploadovat, downloadovat a také obnovovat smazané soubory z koše.






Application zone


A nakonec tu je nástroj pro správu hlavních i stažených aplikací a služeb. Ty můžeme zapnout, vypnout či jejich běh jen dočasně pozastavit a také je tu tlačítko aktualizace. To však neprovede aktualizaci samotných aplikací, pouze jejich výpisu.




reklama