reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Džungle webových stránek výrobců LCD

8.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Džungle webových stránek výrobců LCD
Pokud vybíráte LCD monitor, tak se jistě řídíte našimi recenzemi. Pokud však navštívíte stránky výrobce, často narazíte na jejich nepřehlednost či nemožnost monitory dostatečně třídit. Někdy také obsahují technické nepřesnosti. Porovnejme si je mezi sebou.

Dobré stránky jako základ


Spousta výrobců vkládá do svých stránek nemalé finanční prostředky. Jistě si od nich také slibuje zvýšení prodeje a hlavně spokojené zákazníky. Dobré stránky však nejsou všechno. Hodně důležité je také jejich "nakrmení" daty a jejich správnou údržbou. Můžete mít sebelepší databázi, ale pokud ji naplníte nesmysly, tak je vám k ničemu. V dnešním článku se zaměříme hlavně na technické nedokonalosti a nesrovnalosti v parametrech apod. Nejde však o kritiku stránek jako takových, spíš tento článek berte jako upozornění na to, čím vás výrobci občas dokážou zahltit. Nebudeme se soustředit na grafickou podobu stránek, která se stejně často mění a nemá smysl ji do hodnocení zařazovat.

Abychom nikomu nenadržovali, tak se podíváme na stránky pěkně abecedně:


AOC

-

www.aoc-europe.com/cz/home.html


Při rozkliku sekce Monitory na vás vypadne na první pohled přehledné a slušně tříděné menu s obrázky monitorů. Vidíte zde označení a velikost. Další parametry bohužel však chybí. Nevíte, zda je technologie TN, VA, či IPS. Také zaměření monitoru není jasné. Míří ten či onen do kanceláře, pro hráče, nebo jde o grafický monitor? Naštěstí roztřídění do základních sekcí je hned v první položce menu "Řada". Trošku se nám zde vloudila chybka s německým popisem, ale to asi přežijeme. Kdyby však toto menu bylo rovnou rozbaleno, tak by jistě výrobce udělal lépe.


aoc


Nyní se podíváme na samotné menu. Aby nezabíralo tolik místa, tak je zobrazeno na obrázku níže ve dvou sloupcích, na stránkách je však samozřejmě v jednom.





Rozdělení do řad, jako Value, Style, Professional, Televizní monitor a Auslaufmodell je slušné. Německý název Auslaufmodell (produkty, které se již nevyrábí) je trošku do očí bijící, ale nevadí. Daleko hůře na tom je volba typu monitoru. Zde je rozdělení do LCD, LED a TFT dost odvážné. LCD a LED bych ještě pochopil i když to není přesné - správně by mělo být LCD a LCD (LED) apod. Bohužel ale název TFT (Thin Film Transistor - tedy všechna LCD obecně) zde zkrátka nemá co dělat.

Velikost monitoru funguje naprosto spolehlivě. Interaktivně se změní obsah stránky v závislosti na posunu jezdce. Stejné je to i u Rozměrů viditelného obrazu (tentokrát v cm).

Rozlišení se zdá být vlastnost, na které se nedá nic zkazit. Bohužel AOC to dokázalo. Mít pod sebou u LCD monitorů 1920x1080@60 a 1920x1080 je dost odvážné. Parametr 1920x1080@60 se jim do databáze dostal asi omylem. Obsahuje totiž pouze jeden monitor, a ten vlastně splňuje i obecné 1920x1080 - v této kategorii jej však nenajdete.

U Formátu displeje výrobce nic nepokazil, dokonce je i logicky řazeno od nejširokoúhlejšího.

V kontrastu naleznete jednu prázdnou položku, která neobsahuje žádný monitor, asi nějaká nekonzistentnost databáze. Jinak je zde již třídění podle kontrastu jasné. Bohužel tedy jen podle toho dynamického. Podle klasického a vlastně reálného kontrastu se nezorientujete.

V odezvě je opět guláš. Reakční doba, jak je tato položka v menu nazvána, obsahuje zdvojené informace. Jednou je 5 ms GTG, a jednou 5 ms. Je docela jedno jestli výrobce rozlišuje odezvu GTG a odezvu obecně, měl by zkrátka nabízet porovnat produkty mezi sebou. Ne zcela znalý člověk nemusí ani tušit co je GTG. Navíc mě to také mate. Co je myšleno odezvou bez označení GTG?

Poslední položka Vlastnosti je již dobře vybavena základními vlastnostmi monitorů. Hodně pozitivní je možnost si zaškrtnout volbu Nastavitelná výška. To totiž obvykle předpovídá slušnou ergonomii a osobně například vždy vybírám monitor tak, aby tuto vlastnost splňoval.





Po vybrání vlastností v menu si můžete kurzorem najet na konkrétní typ a v jednoduché bublině jsou zobrazeny základní parametry a popis monitoru. Bohužel u každého monitoru je tento popis jinak strukturován. Někde se dočtete, jaké má monitor konektory, jinde zase, jaké má pozorovací úhly. Nějaké sjednocení prosím.





Monitory si můžete porovnat mezi sebou. Zde je již vše v naprostém pořádku. Parametry jsou seřazeny logicky a hlavně jsou zde téměř všechny. Tedy ty základní. Chybějí například pozorovací úhly či technologie. Prakticky tak nemáte možnost zjistit, jestli kupujete TN či IPS monitor, a to je dnes velmi podstatné. Velkou chválu si zaslouží toto porovnání. To vám totiž neskočí na novou stránku, ale pouze ze spodu stránky vyjede tabulka, kterou můžete klidně skrýt a dále vybírat.





Po rozkliknutí konkrétního modelu lze procházet slušnou galerii, přečíst si hlavní vlastnosti monitoru apod. Nás však zajímá hlavní tabulka nazvaná "Technické údaje". Zde se dočtete prakticky vše o monitoru, kromě výrobní technologie. Také zde jsou některé názvy podivně česko-anglické nebo zcela anglické. Naštěstí zde nejsou faktické chyby a dočtete se vše nedůležitější. Na první řádku si také můžete stáhnout PDF soubor se specifikacemi. Nemusíte tedy nikde tento soubor hledat.





Americká verze stránek je výrazně odlišná. Nejen, že má jiný design, ale také výběr produktů se přesunul na levou stranu. Nejsou zde filtry a stránky jsou výrazně jednodušší. Monitory jsou rozděleny pouze do kategorii LED, LED USB a LCD. Produkty nemůžete srovnávat mezi sebou, nelze si nechat vyfiltrovat například pouze 22" modely apod. Technická specifika se omezila na naprosté minimum.





Americká varianta je tedy vlastně ještě horší. Takže buďme rádi za tu naši, která funguje vesměs tak, jak má, a to i přes drobná zaškobrtnutí.

reklama