reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO SX2762W: profesionál útočí

23.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO SX2762W: profesionál útočí
Nedávno jsme tu měli profesionální monitor NEC, který byl velmi dobrý. Dnes tu máme konkurenční EIZO s trochu menším modelem, avšak slibující stabilní obraz pro grafickou práci. Jak si vede v našich testech?

Pozorovací úhly


V našem článku Makrosvět LCD obrazovky jste si mohli všimnout drobného rozdílu u H-IPS obrazovek. Konkrétně byl rozdíl mezi NEC PA301W a dnes testovaným EIZO SX2762W. EIZO použilo strukturu, kde je střed domén vždy u každého druhého subpixelu posunut nahoru či dolů. Tím se EIZO nejspíše snaží vylepšit pozorovací úhly. A skutečně se mu to daří. Barvy jsou lehce lepší, ale rozdíl poznáte nejspíš pouze při přímém porovnání. Při běžném používání si rozdílu nevšimnete.

Pozorovací úhly jsou také díky dobré povrchové úpravě (výrazně matná) hodně posunuty ke kladnému hodnocení. I pokud si postavíte monitor proti oknu, nebudete rušeni odlesky. To sice už z principu nedoporučuji, ale může taková situace nastat a EIZO je na ni připraveno. Povrchovou úpravu bych hodnotil stejně jako u NEC PA301W.





Kontrast


Opět si neodpustím srovnání s NEC PA301W, který měl hodně slabý kontrast. Dnešní monitor má trochu jinou strukturu obrazovky (viz další kapitola), která by mohla teoreticky znamenat nižší kontrast. Opak je však pravdou. EIZO dokázalo z této technologie vytlačit kontrast 822:1 (v průměru z 64 měřených míst).


Rozložení kontrastu


A zde už máme samotné rozložení kontrastu, které je lehce nerovnoměrné. Maximální kontrast v pravé části monitoru a cca 35% pokles v levé části není úplně ideální. Je to trochu škoda, protože jinak je obraz velmi dobrý.





Průběh jasu


Při regulaci jasu narazíte na jeden drobný neduh monitoru. Ono vlastně nejde o neduh regulace jasu, ale o fakt, že pokud nastavíte maximální jas, přestává fungovat DUE (tedy vyrovnání homogenity podsvícení). Platí zde, že čím vyšší jas (nad 120 cd/m2), tím horší podsvícení. NEC PA301W na tom byl prakticky stejně. Avšak NEC to dával v OSD jasně najevo tím, že hodnota jasu zrůžověla. EIZO v tom uživatele nechává bez upozornění. Samotná regulace jasu je v docela velkém rozsahu. 59 cd/m2269 cd/m2 jde pěkně lineárně, a tak si stačí pamatovat krajní hodnoty. Nejnižší hodnota 59 cd/m2 sice není špatná, ale vzpomeňme na jiné monitory EIZO. Ty mají nejnižší jas klidně 4 cd/m2. Proč tuto funkci nezabudoval výrobce do tohoto monitoru, mě zůstává záhadou.





Stabilita jasu


Jako podsvícení zde slouží CCFL trubice, které mají jistý náběh. Při měření jsem byl však překvapen velmi rychlým náběhem. Prakticky hned druhá měřená hodnota měla maximální jas. No dobře, zhruba 97 %, ale toho si asi těžko někdo všimne. Tento monitor, tedy můžete používat hned po zapnutí, aniž byste byli rušeni nějakým nabíhajícím jasem.





Podsvícení


A nyní přichází asi to, na co většina z vás čeká. Podsvícení. To je opět trochu kontroverzní. Některé weby udávají velmi dobré podsvícení. My jsme měli buď smůlu na lehce horší kus, nebo zkrátka měříme hodnoty jasu ve více bodech než ostatní a tím zohledníme i drobnější výkyvy v jasu. Zkrátka obrázek si jistě uděláte sami. Zde podotknu, že podsvícení bylo měřeno při nastavení jasu na 120 cd/m2, které je považováno za ideální nastavení pro běžné použití.














A pro kompletnost se můžeme podívat, jak vypadá podsvícení při nastavení maximálního jasu. Zde přestává fungovat (už z principu nemůže fungovat) DUE a monitor se tedy mění v docela obyčejný monitor, který spoléhá na homogenitu zaručenou rozvodem světla za samotným panelem. Můžete si všimnout, že monitor v pravé části výrazně tmavne. Pokud tedy chcete mít monitor v co nejlepší kondici, nastavte jas na 33 %.












 

reklama