reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elegantní ViewSonic VX2245wm: 22" pro iPod

25.12.2006, Pavel Kovač, recenze
Elegantní ViewSonic VX2245wm: 22" pro iPod
Vlastníte populární přehrávač iPod? Vadí vám neohrabané propojování iPodu k počítači přes kabel? A teď poslední otázka. Chcete širokoúhlý monitor o velikosti 22"? Pokud jsou všechny vaše odpovědi "Ano", tak tento monitor je jako stvořený pro vás. Avšak nepředbíhejme. Uvidíme, jak si povede v testech.

Pozorovací úhly



Máme tu další monitor s technologií TN, kterážto technologie přináší pouze základní pozorovací úhly a to hlavně při pohledu zespod, kdy obraz výrazně tmavne.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Naopak při pohledu ze strany (úhel 45°) nedochází prakticky k žádné změně. Barvy si zachovávají svůj přirozený vzhled a jas s kontrastem neklesá.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Pokud však úhel ještě trošku zvětšíte, dojde k výraznému poklesu jasu i kontrastu. Těžko však budete sledovat obraz z takovéhoto extrémního úhlu a pokud ano, stejně toho moc neuvidíte.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Typický případ technologie TN, obraz tmavne až do takové míry, že nemáte šanci rozeznat, co monitor zobrazuje.

Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Další zvětšování úhlu sice už nic moc na obraze nemění, ale ten už je zkrátka tak tmavý, že stejně nic neuvidíte.


Barevné podání



U bíločerného přechodu jsem zpozoroval dithering, avšak díky slušné odezvě fall se dithering s FRC choval velice dobře a při běžném provozu si ho ani nevšimnete. Samotný přechod sice vykazoval lehké známky proužkování, ale s tím se zkrátka u TN panelu musí počítat. Celkově přechod působí velice solidně a nic nedostatečného jsem na něm zkrátka nenašel.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

Podobně se chová i duhový přechod. Vše je dostatečně plynulé bez výrazných problémů s podáním barev. Dokonce i červená barva předčila veškerá očekávání. Vcelku velké překvapení u technologie TN.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

U reálné fotografie sice malý problém s červenou barvou byl, ale stále jde o výborný výsledek. Samozřejmě kvalit S-PVA a S-IPS tento TN panel nedosahuje, ale jinak si zaslouží gratulaci. Nebojím se říci, že barevné podání předčí i některé Prem.MVA panely.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).

Ve výsledku si barevné podání zaslouží obrovskou pochvalu. Nejen, že přechody nemají nikterak výrazné poružkování, ale přesnost barev je zkrátka velmi dobrá. Samozřejmě barevný gamut kvůli pouze 6-bit barvám nemá šanci konkurovat 8-bit či dokonce 14-bit panelům, ale to jednoduše plyne z technologie TN.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení tmavých i světlých odstínů představuje absolutní špičku TNka. Hodnoty 253/255 a 1/0 se jen tak nevidí.


Podsvícení



Zde si bohužel panel zas tak skvěle nevede. Intenzita výrazně klesá jak u pravého tak i u levého okraje. V prostřední části se intenzita již tradičně vyhoupne na své maximum. Nejnižší intenzitu jsem nalezl v levém horním rohu, kde dosahuje pouze 55% maximálního jasu. Naštěstí není plocha s intenzitou pod 65% tak velká, aby panel dostal postih 15%. Ve výsledku tedy podsvícení s intenzitou 85-100% zabírá pouhých 37,5%, škoda.





reklama