reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Aurora: Trackball připraven

5.5.2010, Jan Vítek, recenze
Enermax Aurora: Trackball připraven
Společnost Enermax známe spíše jako výrobce počítačových skříní a napájecích zdrojů, avšak dnes si proklepneme jiný produkt. Jde o bezdrátovou klávesnici Aurora Micro Wireless vybavenou Trackballem, tudíž jde o potenciálně zajímavý ovladač třeba pro HTPC.
Kapitoly článku:
  1. Enermax Aurora: Trackball připraven
  2. Instalace, nastavení a zkušenosti z provozu
  3. Závěrečné hodnocení

Instalace


Nainstalovat tuto klávesnico-myš je velice jednoduché. Stačí do jejího těla zasunout baterie, USB přijímač zapojit do počítače, počkat až se nainstalují potřebné ovladače a pak už můžeme Auroru zapnout spodním tlačítkem. V okamžiku již pracuje a my můžeme zkoušet, co dovede. Klávesnice ovšem neobsahuje kontrolky Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock, což můžeme napravit tím, že si ze stránek výrobce stáhneme příslušnou utilitu, která nám změnu těchto nastavení ukáže na obrazovce počítače.


Klávesnice je detekována jako prostý bezdrátový model.

Nastavení tak zde nejsou v podstatě žádná, protože klávesnice je dělána jako pravověrné zařízení typu Plug and Play.


Zkušenosti z provozu


Tuto část kapitoly si rozdělíme na zkušenosti ohledně klávesnice a pak dojmy z používání Trackballu. Takže za prvé klávesnice jako taková má klasické rozložení, takže uživatel na ně zvyklý k ní může přijít a rovnou psát poslepu všema deseti prsty. To je zcela jistě její výhodou, stejně jako příjemný stisk kláves, které jsou notebookového typu, tedy s nízkým zdvihem. Jejich uchycení také zajišťuje, že vůbec nezáleží na tom, zda je stlačíte v jejich středu, nebo na samém okraji. V každém případě bude jejich odpor stejný, což platí i pro velké plochy u Enteru nebo mezerníku.

Zde se můžete podívat na představení klávesnice samotným výrobcem.


Na druhou stranu je zde neměnný sklon, který odpovídá vyklopeným nožkám u jiných klávesnic, takže uživatelé zvyklí spíše na rovnou plochu si aspoň ze začátku rozhodně libovat nebudou. Škoda, že toto Enermax neřešil jinak a rovnou nám vnutil jedno jediné nastavení sklonu.

A nyní k laserovému Trackballu. Ten mi již ze začátku nepřipadal zrovna kvalitně provedený, neboť kulička je velmi lehká (nebo tak aspoň působí) a při jejím otáčení jsem měl pocit, že trošku drhne, což je asi částečně dáno jejím povrchem a částečně způsobem uložení. Nicméně to by v důsledku až tak nevadilo, ale ono se hlavně nedá říci, že by Trackball pracoval přesně. To se týká především pomalejších pohybů, kdy snímání mnohdy zcela přestane reagovat v jedné ose a vy s ukazatelem místo šikmo nahoru najednou pohybujete přímo doleva. To platí i pro nejnižší rozlišení 400 dpi, zatímco u vyšších 800 dpi a 1200 dpi je to pouze horší.

Uživatel se tak musí naučit hýbat s ukazatelem rychle a hlavně přesně, abychom nemuseli jeho polohu často opravovat. Z toho také jasně vyplývá, že v rámci vlastního pudu sebezáchovy raději na práci v grafických editorech s využitím tohoto Trackballu rovnou zapomeňte.

Nakonec ještě pár slov k dosahu klávesnice. Enermax proklamuje až 10 metrů, což se silnými bateriemi skutečně je možné a klávesnice také pracuje na pět metrů i přes zeď.


reklama