reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Fulmo: evoluce již osvědčeného?

28.6.2012, Jan Vítek, recenze
Enermax Fulmo: evoluce již osvědčeného?
Již delší dobu jsme si nevyzkoušeli počítačovou skříň od firmy Enermax, a tak to nyní napravujeme recenzi modelu Fulmo. Ten má poskytnout nejen vzdušný prostor pro výkonné komponenty a moderní prvky, ale také ventilátory Vegas pro potěchu oka.

Pohled dovnitř skříně


Skříň se otevírá jako většina jiných, tedy odsunutím bočnic směrem dozadu, tedy samozřejmě až poté, co jsme odstranili jejich šroubky. Naskytne se nám celkem zajímavý interiér, kde jsou nepříliš často používané prvky. Hned dva už představil recenzovaný model Gelid DarkForce, jenž má ostatně k Fulmo i v jiných ohledech velmi blízko. Jedná se o systém napájení ventilátorů, který tedy není úplně stejný a především ani není moc dobře provedený. DarkForce to měla tak, že dvě malá PCB, která můžeme vidět i zde, napájela ventilátory pomocí třípinových konektorů a sama byla spojena jedním kabelem.

Zde je to tak, že spodní plošný spoj má v sobě jeden konektor Peripheral Power a stará se o napájení až třech motorků ventilátorů, jakož i jejich LED a horní plošný spoj je vybaven dvoupinovými konektory (také tři) a evidentně slouží pro ovládání podsvícení s pomocí tlačítka na vrchním panelu. K ventilátorům tedy vedou celkem dva kabely a každý někam jinam a někudy jinudy, což v našem případě platí i pro boční model. Na zadní a vrchní se pak poněkud zapomnělo, takže ty budou pracovat vždy na plné otáčky, pokud se o ně tedy nepostaráme sami. Můžeme tedy říci, že opět jednou vidíme polovičaté řešení vzniklé na základě toho, co výrobci dovolil originální návrh.




- klikněte pro zvětšení -


Už prázdná skříň tak kvůli různě poskládaným kabelům působí neuspořádaně, ale s tím už prostě nic neuděláme, leda bychom se rozhodli pro daleko odvážnější zásah, než jsou hrátky se stahovacími páskami. Z opačné strany skříň ukáže stejně podivně zpracované pozice pro pevné disky. To je jediná opravdová inovace této skříně a představuje možnost vertikální instalace pevných disků a SSD, které se tak nebudou omezovat s grafickými kartami a také ponechají více prostoru pro vzduch proudící od předních ventilátorů. A to zní velmi zajímavě.

Jinak tu máme obvyklé otvory pro protažení kabelů a jejich vedení za trayem základní desky. Ovšem pouze dva jsou kryté gumovými "chlopněmi", což by tedy ani tak nevadilo, ale spíše by mě zajímalo, jak má uživatel pohodlně skrz tak úzké otvory protáhnout především hlavní napájecí ATX konektor. Snad to ale nějak půjde.




- klikněte pro zvětšení -


Zadní část skříně nám ukáže, jakým způsobem jsou napájeny dva ventilátory, které zůstaly stranou hlavního systému regulace otáček. Využitelné jsou klasické 3pinové konektory do základní desky a také redukce pro Peripheral Power. Karty mají být drženy jednoduchými plastovými zámky, které bych doporučil ihned vycvaknout a před vyhozením nejlépe rozšlápnout, aby vás přeci jen nenapadlo je použít. Už na pohled jsou křehké a když se je pokusíte uvolnit, poznáte, že drží jen na dobré slovo. A taková těžká grafická karta, když se uvnitř skříně uvolní, může nadělat pěknou paseku. Naštěstí je možné namísto nich využít klasické šroubky.

Co se týče pozice napájecího zdroje, ta je dobře vybavena měkkými podložkami na všech místech styku se skříní a stejně jako u Gelid DarkForce tu je pro lepší zajištění zdroje páska se suchým zipem (to je ten druhý zmiňovaný prvek). Ta se dá využít i pro ukotvení nepotřebných kabelů.





V přední části skříně můžete vidět velkou šachtu pro čtyři 5,25" zařízení, která je vybavena opět plastovými zámky, ale ty bych se už nebál použít. Jenomže zámky jsou zde pouze tři, neboť systém ukotvení pevných disků a SSD jaksi znemožnil umístit čtvrtý a ani se do spodní 5,25" pozice nevešly všechny otvory pro šroubky. Vrchní mechaniková pozice se zase celkem dost omezuje s konektory vedoucími zpod vrchního I/O panelu skříně (to ale půjde vyřešit, když kabely silou ohnete), takže zde opět narážíme na nedomyšlené zpracování.





Co se týče diskových pozic, pak těch je zde shodně šest pro 3,5" i 2,5" zařízení. Poslouží k tomu jednak malá spodní šachta určená pro dva kusy a pak dva netradiční plechové pláty, v nichž už můžete vidět vždy čtyři otvory s gumovými podložkami, za něž disky uchytíme. Ty tak budou ve vertikální poloze s porty nasměrovanými k základní desce.

Zpracování těchto držáků vypadá na první pohled celkem dobře. Nahoře jsou drženy dvěma přítlačnými šroubky a navíc ještě malým plastovým zámkem. Pak je tu ještě vyklápěcí plastová nožka, kterou můžeme aretovat v pozici kolmo na držák, takže by se mohlo zdát, že dole pak bude kloub a my budeme moci jednoduše celý držák i s disky vyklopit a ten se opře o onu plastovou nohu. Dole je však ještě jeden normální šroubek, který je nutné odstranit, jinak držák nebudeme moci vyklopit. Můžeme se pak ptát, na co tu vůbec tento šroubek je, přičemž důvod je celkem jasný - disky jsou silným zdrojem vibrací, které by se mohly ve volných spojích, jako je třeba kloub, projevit nechtěnými zvuky. Proto je vhodné tyto spoje zajistit.

Pak ale nevím, na co je tu umístěná další drátová spona. Snad abychom mohli upnout nějaké kabely, či snad aby tu mělo co rachtat? Každopádně není nic jednoduššího, než ji z panelu vysadit.




- klikněte pro zvětšení -


Při pohledu na obnaženou přední část skříně se můžete podívat, jak "pěkně" zasahují do prostoru vrchní 5,25" pozice kabely od I/O panelu, především tedy neohebné modré žíly vedoucí k portům USB 3.0. Při instalaci mechaniky tedy budete muset být velmi opatrní, abyste si konektory nezohýbali, nebo rovnou nezničili, takže bude vůbec nejlepší, když předtím vrchní panel vycvaknete. To naštěstí jde celkem pohodlně.

Naopak pochvalu zaslouží zpracování předních ventilátorových pozic, které nejsou zbytečně zaplácnuty hustou mřížkou. Ta je zde spíše jen naznačena a pokud se vám nebude zamlouvat, stačí malé štípačky a dvě minuty práce. Pak budou mít ventilátory před sebou už jen hrubý prachový filtr tvořený perforovaným plechem a my můžeme očekávat, že díky tomu a diskům odsunutým stranou se bude především grafickým kartám lépe dýchat a ani nebude nutné využít boční ventilátor.


Příslušenství


Enermax si do příslušenství připravil jednoduchý manuál psaný v angličtině, němčině a polštině, ovšem jsou v něm také obrázky, z nichž jednoduché postupy při instalaci komponent musí pochopit každý. Dále tu máme také PC Speaker na krátkém kabelu, celé dvě plastové pásky pro stáhnutí kabelů, jež však byly doplněny ještě o další se suchým zipem a nakonec tu jsou sáčky se šroubky, sloupky a dalším drobným příslušenstvím.



reklama