reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Fulmo: evoluce již osvědčeného?

28.6.2012, Jan Vítek, recenze
Enermax Fulmo: evoluce již osvědčeného?
Již delší dobu jsme si nevyzkoušeli počítačovou skříň od firmy Enermax, a tak to nyní napravujeme recenzi modelu Fulmo. Ten má poskytnout nejen vzdušný prostor pro výkonné komponenty a moderní prvky, ale také ventilátory Vegas pro potěchu oka.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Instalace všech komponent dovnitř je celkem snadná a je vidět, že tato skříň je určena především pro běžné sestavy domácího počítače. Vejdou se do ní sice klidně tři grafické karty a šest pevných disků, ale už pak nezbyde moc místa pro režii, tedy nezbytnou kabeláž. S ohledem na ni to tu skutečně není moc dobře vyřešeno, ať už jde o malé otvory v trayi pro protažení kabelů, nebo pozice pevných disků, které neumožňují, aby uživatel mohl snadno uklidit kabely tam, kde nebudou vadit (pamatujte na to, že jejich držáky asi bude nutné čas od času vyklopit, zvlášť když se budete chtít dostat ke středové šachtě). Na druhou stranu nebudou disky stát v cestě proudícímu vzduchu od předních ventilátorů a ještě jim udělají tunel.




- klikněte pro zvětšení -


Nicméně pro komponenty samotné je tu dostatek místa a zvlášť dobře vyřešená je pozice pevného zdroje, který si do ní sedne měkce a zabezpečit jej pak můžeme ještě pomocí pásky se suchým zipem. Základní deska má také okolo sebe dostatek místa a to už nemluvě o grafických kartách. V případě procesorového chladiče bychom se už nevešli, kdybychom do bočnice instalovali i vrchní ventilátor, jenže ten by stejně pro vysoké chladiče typu věž neměl smysl.




- klikněte pro zvětšení -


A pak bych měl ještě konečnou poznámku ke kabelům. Ty, které povedete mezi trayem a pravou bočnicí, byste měli dobře srovnat, abyste pak mohli skříň uzavřít. A pak si dejte pozor na instalaci mechaniky do vrchní 5,25" pozice, protože tam nejspíše narazíte na kabely vedoucí od I/O konektoru.

Toto vše je důsledek toho, jak se Enermax snažil do skříně standardní velikosti nacpat velké množství moderních prvků a ještě zajistit, aby uživatel mohl využít výkonný moderní hardware. Pak narazíme na řadu kompromisů, které vznikly možná i kvůli tomu, že nejde o kompletně nově navrženou skříň, ale upravený starší návrh (respektive již minimálně jeho druhá recyklace).


Chlazení skříně


Enermax ve svém Fulmo klade silný důraz na dobré chlazení, což ukázal jednak možností instalace až osmi ventilátorů (a v případě verze ECA892BG-BL to je dokonce dvanáct). Systém chlazení v naší testované verzi ECA892AG-BL už zezačátku nabídne celkem pět ventilátorů, což je mezi skříněmi této velikosti rozhodně nadprůměr. Tři z toho jsou typu Vegas, takže můžeme měnit styl jejich podsvícení (viz první kapitola) pomocí vrchního tlačítka a pak je tu i regulátor otáček v rozmezí 700 - 1200 RPM u 120mm ventilátů (dva přední) a 700 - 1000 RPM u 180mm ventilátoru (jeden boční).

Pak tu jsou ještě dva klasické 120mm ventilátory, na nichž není zajímavé vůbec nic. Dokonce na ně ani nevyzbylo místečko mezi konektory regulátoru otáček, který zvládne pouze tři kusy a už zezačátku je určen jen pro modely Vegas. Uživatel se tedy musí spolehnout na své vlastní řešení, nebo je prostě jen připojí k základní desce, popřípadě přímo k napájecímu zdroji.

Pro běžnou sestavu bude ale pět ventilátorů více než dost a zvláště ty černé v zadní části (nahoře a v zadním panelu) nebude nutné u věžovitých chladičů používat oba. V našem případě se tedy oba dva na své místo vešly a chladiči nijak nepřekážely, jenomže Noctua NH-U12P má stejně jako jiné podobné modely ventilátor orientován tak, aby posílal vzduch jedním směrem. Z toho důvodu bude nejlepší zvolit ten v zadním panelu.

Pro další ventilátory nám Fulmo nabídne ještě jednu boční pozici naproti procesoru (v našem případě rovněž nevyužitá), pak další vrchní a spodní pozice, které také nemají velký smysl u instalované sestavy využít, a to zvláště ta spodní. Dle mého názoru se tedy Enermax mohl klidně v otázce chlazení krotit.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C. Tato skříň přišla vybavena čtyřmi 120mm ventilátory s otáčkami 1200 RPM a jedním 180mm modelem v boku na 1000 RPM. Tři ventilátory je možné zpomalit až na 700 RPM, přičemž my jsme zvolili cca 900 - 1000 RPM u 120mm modelů (u 180mm to bylo o něco méně)´, kdy byla celá skříň ještě tichá. Z celé pětice byl nevyužitý pouze jeden ventilátor, a to vrchní z důvodu popsaném v předchozí části této kapitoly.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Ty mají k dispozici právě přední dvojici 120mm ventilátorů, které dokázaly náš testovací model HDD zchladit o slušných 6 °C, což je dobrý výsledek. A zde jsou další výsledky:


Zadní 120mm ventilátor
CPU
25 °C
45 °C
Chipset
38 °C
55 °C
GPU
59 °C
82 °C


Když necháme skříň pracovat pouze s jedním, tedy zadním ventilátorem, nejsou teploty nic moc, ale i tak se komponenty dokáží dobře uchladit. Zadní ventilátor za přispění grafické karty totiž vyhání vzduch ze skříně a skrz velké množství otvorů se dovnitř snadno nasaje čerstvý. Udušení komponent ve vlastní šťávě tedy v tomto případě nehrozí.


Zadní + 2x přední 120mm ventilátory
CPU
24 °C
44 °C
Chipset
37 °C
53 °C
GPU
57 °C
79 °C


Ovšem pokud zapneme i dva přední ventilátory, ty začnou jednak chladit pevné disky a poté také vzduch nerušeně dojde až ke grafické kartě, což se projeví poklesem třech stupňů. Pak už zbývalo si jen vyzkoušet, co provede s teplotami zapojení bočního ventilátoru. Ten už celkové teploty jen velmi mírně doladil, takže je vidět, že na svou práci u základní sestavy bohatě stačí přední pár.


Zadní + 2x přední 120mm + 1x 180mm ventilátory
CPU
24 °C
44 °C
Chipset
36 °C
52 °C
GPU
56 °C
79 °C


Skříň Enermax Fulmo se tak dokáže vyrovnat třeba i sérii Cooler Master HAF, ovšem to s takovým počtem ventilátorů a skříní jak řešeto není problém.
reklama