reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax vs. Gelid: vyrovnaný souboj?

1.12.2011, Jan Vítek, recenze
Enermax vs. Gelid: vyrovnaný souboj?
Dnešním námětem na recenzi je celkem 6 procesorových chladičů, které mají na svědomí firmy Enermax a Gelid. Pojďme se podívat, jak se předvedou modely Tranquillo, GX-7 a řada ETS v přímém souboji při chlazení výkonného procesoru.

Gelid GX-7


Nyní načínáme nabídku společnosti Gelid, kterou jsme až doposud opomíjeli, ovšem její nabídne ze světa procesorových chladičů nebyla zrovna zajímavá. To se změnilo s příchodem modelů Tranquillo, jenž byl nedávno vydán ve druhé revizi a přibyl k němu také ke konci léta model GX-7. To je prozatím jediný zástupce herní řady firmy Gelid.





Tranquillo rev. 2 (Silent Series) a GX-7 (Gamer Series) jsou dnes nejzajímavějšími modely z nabídky Gelid, takže dnes pokryjeme v podstatě celé její portfolio týkající se výkonných procesorových chladičů. A nejdříve tedy přichází na řadu GX-7.


Model
Gelid GX-7
Rozměry
130 x 65 x 159 mm
Hmotnost
720 g
Materiál
7x duální 6mm heatpipe, hliníková žebra
Ventilátor
120 mm
600 -1800 RPM (PWM regulace)
75,6 CFM (max.)
2,66 mm vodního sloupce (max.)
10 - 26,8 dBA
100 000 hodin MTBF
Nanoflux Bearing (ložiska)
Kompatibilita
Intel LGA 775, 1155, 1156, 1366
AMD AM2, AM2+, AM3
Verze
pouze tato

CPU chladič Gelid GX-7 se může pochlubit vysokým počtem sedmi duálních heatpipe, jež se ale na normální základnu ani při svém průměru 6 mm nemohou vejít. Gelid to podobně jako před ním Cooler Master vyřešil tím, že umístil heatpipe do dvou pater. V dolním máme pět hlavních a nad nimi sedí dvě další. Tělo chladiče je tak prošpikováno celkem 14 trubicemi a je otázkou, zda to nebude už spíše přítěží, neboť skrz žebra se musí také dobře šířit vzduch tlačený ventilátorem.





Základna tohoto chladiče je tedy až na navrstvené heatpipe zpracována klasicky. Její spodní část je pro dobrý rozvod tepla měděná, zatímco vrchní pouze hliníková a přiletované heatpipe z ní trčí na obě strany. Pak se napojují na velké množství hliníkových žeber, jež jsou nahoře zakončeny plastovým krytem. Ten v podstatě nemá žádný praktický účel, takže jej budeme moci klidně odšroubovat, pokud by snad celý chladič byl moc vysoký a my kvůli němu nemohli uzavřít skříň.





Hliníková žebra jsou tlustá 0,4 mm a mezi sebou mají cca 2mm rozestupy, což je více než obvykle. Výrobce si mohl uvědomit, že teplovodivých trubic je zde velmi mnoho, a proto se snažil usnadnit průtok vzduchu pomocí většího odsazení žeber, ale to je jen domněnka.





Co se týče ventilátoru, pak Gelid využil klasický 120mm model s běžným tvarem lopatek, tedy až na to, že ty mají na svých koncích malá křidélka, jež jsou svislá na hlavní plochu. Ventilátor má snadno odpojitelný rotor, aby jej bylo možné dobře vyčistit od prachu a vybaven je také podsvícením pomocí LED, jež jsou naměřeny na jeho průsvitné lopatky.






Příslušenství


V samostatné bílé krabičce se nachází příslušenství, jehož složení je celkem obvyklé. Najdeme zde obvyklé kovové spony a rámečky, různé šroubky a podložky, teplovodivou pastu GC-2, malou samolepku na počítačovou skříň a také stručný manuál. Ten stejně jako u modelů Enermax není v češtině, ale obsahuje jasné obrázky, díky nimž se nemůžete mýlit.






Instalace


Styl popisu instalace v manuálu připomíná firmu Arctic (dříve Arctic Cooling) a její modely, což je jen dobře, protože jde o přehledný, jasně seřazený a dobře ilustrovaný popis. A už v prvním bodě je jasné, že zde na rozdíl od Enermaxů budeme mít možnost natáčení chladiče na socketech AMD po 90°.





Prvním krokem v případě instalace na AMD může být umístění vrchního rámečku na základnu chladiče, k čemuž poslouží její závity a čtyři šroubky. Popřípadě si můžeme nejprve připravit základní desku tím, že k ní přiložíme zadní rámeček, kterým zezadu protáhneme dlouhé šroubky, nasuneme na ně ochranné podložky a celek zajistíme malými matkami. Nakonec umístíme chladič a ten s pomocí dlouhých matek s nasunutými pružinkami postupně, tedy křížem, přitáhneme ke šroubkům koukajícím skrz základní desku. Matky by měly zajistit rovnoměrný přítlak.

Instalace na sockety Intel má ten samý postup, pouze se využijí odlišné rámečky.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Gelid GX-7 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama