reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EPoX 8HDA3+: Integrace na maximum

27.1.2004, Martin Štěpánek, recenze
EPoX 8HDA3+: Integrace na maximum
Včerejším dnem jsme započali seriál testů základních desek určených pro novou platformu, pro Athlon 64 s paticí Socket 754. Jako druhá se na řadu dostala základní deska EPoX 8HDA3+, která bude sloužit jako měřítko výkonu a výbavy.
Základní desku EPoX jsem si jako první do seriálu vybral záměrně. Bude nám sloužit jako měřítko při porovnání dalších desek, které budou následovat. Již nyní můžu slíbit, že v redakci máme desky od Asusu, MSI, AOpenu, a dorazit by snad v nejbližší době měl Abit a FIC.


Obr. 4 - Balení základních desek
klikněte pro zvětšení

Dnes testované desce na fotografii sekunduje MSI, se kterým jsme vás senzámili včera (viz recenze). V malém a nepříliš nápadném balení přichází docela nadupaná základní deska. Inženýrům firmy EPoX se na desku o rozměrech 305x245mm podařilo integrovat téměř vše, o čem by se potencionálnímu zákazníkovi mohlo zdát.

Rozvržení



Obr.5 - Základní deska EPoX
klikněte pro zvětšení

Je nutné ocenit velmi dobře umístěný AGP slot, který ma na obou stranách dostatek místa, aby nedošlo ke kontaktu chladiče na grafické kartě s kondenzátory nebo chladičem. Nezvyklé je také umístění vzhledem k PCI slotům. Díky tomu je zaručeno dobré chlazení grafické karty, která se nebude dusit ani při osazení všech PCI slotů. Nevýhodou tohoto řešení je nemožnost měnit paměti při zasunuté grafické kartě.

Potěšilo mě také umístění napájecích konektorů, které jsou vedle sebe. Co již ale není tak veselé je celkový počet napájecích konekorů ventilátorů. Celkový počet 3 se mi zdá na současné poměry celkem málo. Když napojíme ventilátor na CPU, zůstanou pouze dva konektory volné.

Rozmístění PATA konektorů patří ke standardu, ale floppy konektor je na můj vkus umístěn celkem nešťastně. Při jeho pozici se bude celkem špatně vázat dohromady s ostatními kabely tak, aby byl v case aspoň částečný pořádek.

Podobné platí i pro SATA konektory. U desky AOpen jsem se setkal se stejným řadičem InterSil, ale konektory byly uspořádány do matice, což přispělo k lepšímu vázání konektorů.

Ostatní
  • Všechny PCI sloty podporují BusMastering
  • Pouze dva DDR sloty pro paměti s maximem 2GB ECC i non-ECC

Do nedávné doby jsem si myslel, že BIOS umístěný v patici je samozřejmost, ale když mi po špatném flashování odešel bios na mé desce MSI (samozřejmě napevno připájený), byl jsem radostí bez sebe. Proto jsem teď vždycky rád, když vidím BIOS v patici. Usnadní to tak případné oživování systému.

Vybavení

Na desku o velikosti 305x245mm bylo integrováno:


Epox 8HDA3+
Ikona Odkaz na databázi
Revize základní desky
1.0
Verze BIOSu
6.0 PG 9/9/2003
Default Clock Speed (MHz)
200.6
North Bridge
Via KT800
South Bridge
Via 8237
Počet PCI slotů
5
Typ pamětí
DDR333/400
Počet paměťových slotů
2
Maximální velikost paměti (GB)
2
AGP Pro
N/A
Počet USB 2.0 portů (ne jen piny na desce)
4
Aktivní chladič na čipsetu
N/A
Nastavitelné napětí AGP slotu
Ano
Nastavitelné napětí pamětí
Ano
IDE nebo RAID řadič mimo Southbridge
Silicon Image Sil3114A
Automatické zpomalení nebo vypnutí při vyšší teplotě CPU
Ano
Zvukový čip
Realtek ALC655- 6 kanálů
Síťový čip
2x 3COM 3C940, 1 VIA VT6103

Konektory

Obr. 6 - Konektory

Na desce je 2xPS/2, 4x USB 2.0, 1xLTP, 2x COM, 2x RJ-45 a zvukové výstupy včetně optického.

SATA řadič

Asi nejpodstatnější z dodatečného vybavení desky lze brát SATA RAID řadič od firmy Silicon Image. Jedná se o čtyřportový model SiL 3114. Ten je založen na vyzkoušené architekrůře modelu Sil 3112. Bohužel stejně jako všechny ostatní externí řadiče, je i tento připojen na PCI sběrnici, což ve výsledku docela omezuje celkový výkon SATA řadiče. Proto při srovnávání ve většině testů dopadne lépe SATA řadič, který je integrovaný přímo v southbridge. Díky tomuto řadiči je možné na desku připojit celkem 6 SATA zařízení, což je v současnosti maximum se kterým jsem se setkal.


Obr. 7 - SATA řadič Silicon Image
klikněte pro zvětšení

Síťové karty

Na základní desce jsou poměrně nestandardně dvě síťové karty. Jedna integrovaná přímo do southbridge a druhá gigabitová je tvořená pomocí externího čipu od firmy 3Com. Zde je podrobnější specifikace síťového čipu 3Com.



Obr. 8 - Síťový čip 3Com

AC´97 zvukový kodek

O zvuk se stará čip od firmy Realtek. Jedná se o 16-bitový full-duplexní kodek ALC655, který je chrakteristický 5.1 zvukovým výstupem. Samozřejmostí pak je 48kHz vzorkovací frekvence. Tento čip patří k průměru, protože i sama firma Realtek nabízí lepší řešení v podobě nového 8-kanálového kodeku ALC658. Ve srovnání s ALC655 je také lepší kodek VIA Envy24, který je 24-bitový a poskytuje 96kHz vzorkovací frekvenci.


Obr. 9 - Zvukový čip Realtek ALC655

LED display

Deska sice není vybavena buzzerem, který by hlásil chyby, ale místo toho má diagnostický LED display, který signalizuje chybu pomocí kódu. Ten lze následně vyhledat v manálu, kde jsou těmto problémům věnovány 4 strany.


Obr. 10 - Diagnostický LED display

A zde jsou ony chybové kódy, které slouží k vyřešení veškerých problémů s bootováním a HW.


Obr. 11 - Výčet chybových kódů

I/O řadič

Obr. 12 - I/O čip Winbond

O vstupy a výstupy se stará řadič Winbond W83697HF. Ten se také stará o HW monitoring, ale ve srovnání s čipem Winbond W83627HF-AW použitým na desce AOpen nedosahuje takových kvalit. Především srovnáme-li jejich schopnosti HW monitoringu.

Uchycení chladiče

Obr. 13 - Zadní strana desky
klikněte pro zvětšení

Narozdíl od některých jiných desek je na zadní straně použita umělohmotná ohrádka. Pro použití normálních chladičů to nemá prakticky žádný význam a s chladiči jako Zalman se dodává železná část, tak, aby nedocházelo k prohýbání desky.
reklama