reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EPoX 9NPA+ Ultra - dobrý overclocking ale horší zvuk

13.4.2005, Martin Štěpánek, recenze
EPoX 9NPA+ Ultra - dobrý overclocking ale horší zvuk
Abych trochu opepřil recenze, rozhodl jsem se začít měřit kvalitu zvukových kodeků. O tom, jak tento test dopadl a zda je EPoX vhodnou konkurencí pro základní desky Abit a DFI si můžete přečíst v dnešní jistě velmi zajímavé recenzi.
Jak jsem již v úvodu předeslal, snažil jsem se dnešní recenzi trochu pozměnit, jelikož pomalu začínalo být fádní recenze desek číst. A dnešním hlavním přírůstkem je test kvality zvukových kodeků. Pro tuto potřebu jsem stáhl RightMark Audio Analyzer 5.4 (který je k dispozici na adrese: http://audio.rightmark.org). K testu stačí jeden káblík, kterým propojíte line-out a line-in a spustíte loop test. I když jsem četl názory, že tato metoda nemusí být ideální, lepší by bylo využít profesionální zvukovou kartu, přes kterou by se zvuk do testovaného kodeku posílal, ovšem toto je momentálně mimo mé možnosti. Každopádně jsou dnes nastolené podmínky shodné pro všechny kodeky a lze je tak stejně dobře porovnat jako za použití profesionální zvukovky.

Hlavním dnešním úkolem je ukázat, jak obrovský rozdíl je v různých verzích ovladačů. K testu jsem využil jak ovladače nVidia, které jsou součástí ovladačů čipové sady, které byly umístěné přímo na CD EPoX, ale rovněž ovladače Realtek 5.10 (rovněž z CD) a pak ještě ovladače Realtek A3.68, které jsem našel na instalačním CD od desky Abit a DFI a které jsem použil pro vzájemné srovnání, které bude následovat v samostatném článku.


Přehled výsledků

Hned z úvodního přehledu si můžete všimnout, že výsledky s ovladači nVidia se podstatně liší od výsledků s Realtek ovladači. Jako hlavní vadu nVidie vidím ve špatné frekvenční linearitě, větší úrovni šumu, menším dynamickém rozsahu, ve větší míře přeslechů mezi kanály a asi by se dalo ještě pokračovat.

Linearita frekvenční charakteristiky

Linearita značí, zda je kodek schopen přehrát všechny frekvence stejně hlasitě. Rozsah grafu je sice velký, ale hlavní soustředění je mezi 40Hz až 15kHz.


Frequency response, dB

Jak je vidět, počátek je poměrně rovný, až ke konci se křivka začíná vlnit. Ale co je horší než vlnění, je propad křivky s ovladači nVidia už před hranicí 10kHz. I když by bylo ideální, aby křivka běžela vodorovně až do konce, její zvlnění u ovladačů Realtek není takovým záporem jako propad u nVidie.

Dynamický rozsah


Dynamic range test, dBA

K testování se používá kmitočet 1000Hz. Pro dynamický rozsah se považují vyšší čísla za lepší. A to jak si můžete všimnout, nejvíce vyšlo s ovladači Realtek 5.10. Zbylé dva ovladače se zařadily bok po boku. Jen podotknu, že hodnota 74dB u nejlepšího Realteku 5.10 je poměrně malá ve srovnání s konkurencí.

Intermodulační zkreslení


Intermodulation distortion test, %

K měření je využita metoda SMPTE s frekvencemi 60Hz a 7kHz. Podobně jako v případě THD jsou menší čísla lepší.

Odstup signálu od šumu

Šum znají asi všichni uživatelé počítačů. Ale toto není jen problémem kvality zvukového kodeku, mnohdy se do hry dostává i jiné problémy jako zdroj a jiné zdroje rušení. Jinak odstup šumu od signálu menší než 70dB je považován za špatný.


Noise level test, dB

Ovladače nVidia sice nemají žádné excesy jako ovladače Realtek, ale celková úroveň šumu je mnohem vyšší. Zatím co oba ovladače Realtek mají přes 70dB, nVidia se příliš nevzdálila od 60dB. Ruch tak musí být při použití lepšího audia patrný.

Přeslechy mezi kanály


Stereo crosstalk, dB

Princip spočívá ve výšce přeslechů mezi pravým a levým kanálem. Tedy měří se intenzita zvuku, která se objeví v jednom kanálu po nabuzení druhého na maximum. Pominu mizerný výsledek ovladačů nVidia a srovnám pouze Realtek. Při velmi nízkých frekvencích jsou přeslechy menší u Realteku A3.68, ale s narůstající frekvencí se lépe daří Realteku 5.10.


THD - Harmonické zkreslení


THD test, %

Graf zaznamenává THD a šum společně. Je zaznamenávána nejen harmonická frekvence, ale i šum a jiná rušení. Výsledek je udáván v procentech a nižší čísla jsou lepší a zde i když nepatrně, vede Realtek A3.68. Ovladače nVidia již tradičně značně zaostávají.
reklama