reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EPoX 9NPA+ Ultra - dobrý overclocking ale horší zvuk

13.4.2005, Martin Štěpánek, recenze
EPoX 9NPA+ Ultra - dobrý overclocking ale horší zvuk
Abych trochu opepřil recenze, rozhodl jsem se začít měřit kvalitu zvukových kodeků. O tom, jak tento test dopadl a zda je EPoX vhodnou konkurencí pro základní desky Abit a DFI si můžete přečíst v dnešní jistě velmi zajímavé recenzi.
Nově jsem se rozhodl zařadit i test LAN. To bude jistě zajímavý údaj, pokud uvažujete o menším rodiném či firemním serveru. Pro účely testování jsem použil dvě metody. První je měření maximální propustnosti lokální sítě pomocí programu Iperf 1.7.0. Iperf slouží k změření maximální TCP propustnosti, rovněž umoňuje vylepšit různé parametry včetně UDP chrakteristiky.

Iperf

K testu jsem použil moji domácí síť, která je propojena pomocí Linksys routeru WRT54-GS. Do routeru byly připojeny pouze dva počítače, oboum byla IP přidělena pomocí DHCP. Jako server sloužil můj počítač, kde bylo před započetím testu nutné spustit iperf s parametry iperf.exe -s -D > iperfLog (je nutné tento program pouštět z příkazového řádku).

UPDATE: Dušan Šimonovič mě upozornil, že jsem u Windows nevypnul limit bandwitche a proto mám "pouze" hodnoty okolo 88Mbit/s. Každopádně v dnešní a zítřejší recenzi to již neopravím, v těch dalších to již bude opraveno. Díky limitu je zkreslený výsledek testu Iperf, nikoliv těch ostatních. Pokud chcete vědět jak tento limit vypnout, doporučuji TUTO stránku.


Iperf - Centrino

K porovnání jsem použil notebook Centrino, který má integrovanou gigabytovou síťovku NeXtreme od firmy Broadcom.


Iperf - EPoX 9NPA+ Ultra

Jak je vidět, oba výsledky jsou podobné relativně dobré na 100Mbitovou síť s routerem. Oba výsledky ukazují 87,1 Mbit/s, což je téměř 90% využití síťové propustnosti.

DUmeter - upload

Druhým testem bylo klasické kopírování souboru z jednoho počítače na druhý a současné zaznamenávaní maximální rychlosti přenosu a především vytížení procesoru. Opět jsem použil pro srovnání notebook Centrino.


DUmeter - Centrino


DUmeter - EPoX 9NPA+ Ultra

A teď se dostáváme k tomu zajímavějšímu. Jedná se o praktickou ukázku síly integrovaného síťového řešení firmy nVidia. Zatím, co u Centrina je vytížení procesoru při přenosu 920MB RAR souboru okolo 80% (prosím, v grafu vytížení CPU neuvažujte počáteční výkyv, který byl způsoben u Centrina i u EPoXu otevíráním a spouštěním kopírování). Maximální přenosová rychlost byla 9,21MB/s.

Na straně druhé pak je EPoX se síťovým PHY čipem Vitesse napojeným přímo na interní síťovku nVidia. Vytížení procesoru se pohybovalo mezi 2-7%. A maximální přenosová rychlost byla 9,69MB/s.

Je mi jasné, že Centrino na frekvenci 1,6GHz není adekvátní soupeř, ale aspoň částečnou představu o kvalitách síťového řešení vám to dá. V budoucnosti budu pokračovat s tímto srovnáním a doplním hodnoty čipové sady VIA K8T890 a dalších.

Download

Pokud si chcete stáhnout program iperf 1.7.0, stačí otevřít TUTO stránku. DUmeter pak lze stáhnout ZDE.
reklama