reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EPoX míří na vrchol

19.2.2003, Igor Viduna, recenze
EPoX míří na vrchol
Jednou jsme o desce EPoX psali jako o „velké neznámé“ a příspěvcích se na nás sesypala vlna kritiky, že nejde o „žádnou neznámou“. To svědčí o skutečnosti, že ačkoliv na našem trhu nepatří tyto desky mezi „evergreeny“, již si stihly získat své přívržence. A to zejména díky kvalitním taktovacím schopnostem a to při zachování vyborné stability. A proto nás zajímalo, je-li to zájem oprávněný či nikoliv...
Kapitoly článku:
Už jsme si zvykli, že pohled na čelní stranu desky se již dávno není standardně stejný (jako tomu bývalo kdysi) a liší se prakticky kus od kusu. Naše desky mají například integrovány hned čtyři USB 2.0 porty. Přičemž síťový výstup RJ45 je samozřejmě umístěn nad jednou z dvojic. Výstupy zvukové karty jsou ochuzeny o Game-port, o který však nepřijdete.

 
Obr.04 – Zadní panel
Pro detail klikněte myší


Velmi netradiční je velký pasivní chladič umístěný na North Bridge čipu.

 
Obr.05 – Ten, kdo chcete být pasivní,
měl by být imasivní... :-)


Jak již bylo řečeno, jedna deska je osazena výkonnějším South Bridge čipem MCP-T. Výhody a nevýhody jsme zmínili již dříve (SoundStorm, FireWire apod.)


Obr.06 – I malý leccos zvládne...


Zajímavostí desek Epox jsou diagnostické LED, které vás mohou informovat o případných potížích při chodu desky. Jde o jakousi obdobu D-Bracketu od MSI, i když zde je trošku lehčí čtení informace, protože si stačí zapamatovat číslo a kouknout do manuálu, co znamená...


Obr.07 - Diagnostické LED


Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od Epoxu čip Realtek ALC650, ten zvládá 6-kanálový Surround včetně SPDFI výstupu, který si můžete pořídit v podobě přídavného bracketu. (Ten se však standardně nedodává.) Přičemž zvuk bude velmi kvalitní díky technologii SoundStorm (tzn. Dolby Digital).


Obr.08 – Čip Realtek ALC650
(Ilustační foto)


Pro tento účely síťového provozu vám je k dispozici jeden konektor RJ45, takže deska nepodporuje DualNet. I zde však výrobci sáhli po čipu Realtek RTL8201BL.


Obr.09– Čip Realtek 8201BL
(Ilustrační foto)


Dalším užitečným pomocníkem se pro vás jistě stane i FireWire. K dispozici máte celkem dva konektory. Řešení poskytl čip Realtek RTL8801B.


Obr.10 - Čip Realtek RTL8801B
spolu se dvěma interními FireWire porty


Obr.11 – Ten FireWire nehoří...


Standardním vybavením novějších desek vyšší kategorie je i maximální počet šesti USB 2.0 slotů, a proto nezůstal pozadu ani Epox a taktéž přidal (k základním čtyřem USB 2.0 portům na desce) přídavný nosič s dalšími dvěma USB 2.0 porty.


Obr.12 - Co je doma to se počítá...


Již jsme se zmínili, o přídavném Game-portu. Otázkou však zůstává, kdo ho dnes ještě používá...


Obr.13 - Jeden exponát do vitrínky ?


Závěrem vás jistě neurazíme obligátní fotkou manuálu, s CD disky a kabely atd.


Obr.15 – No, comment... :-)


U BIOSu je zajímavá funkce Magic Health, která při bootování zobrazuje údaje o napětí a teplotách procesoru a pamětí, stejně tak jako otáčky ventilátoru.

Deska má ale co nabídnout i ladičům výkonu, i když zdaleka nejde o ideální řešení. Můžete zde nastavovat frekvenci FSB v rozmezí 100-250MHz (po 1MHz),  napětí procesoru v rozmezí 1,4 – 2,2V (min. 0.025V), napětí pamětí v rozmezí v hodnotách 2,5V, 2,63V, 2,77V a 2,9V. Také můžete změnit napětí sběrnice AGP v rozmezí 1,5 -1,8V (min. 0,1V). Samozřejmostí je možnost podrobného nastavení časování pamětí. Verze BIOSu je ze dne 29.1.2003.



Obr.16 - Pár fotek BIOSu...

reklama