reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson EcoTank L6190: kancelářský šetřílek

18.11.2019, Milan Šurkala, recenze
Epson EcoTank L6190: kancelářský šetřílek
Dnes se budeme v recenzi věnovat multifunkční tiskárně Epson L6190. Ta míří do domácích kanceláří a menších podniků. Nabídne totiž nízké tiskové náklady, podavač ADF a nechybí dokonce ani faxové připojení.

Software pro tisk

 
V této kapitole se podíváme na software, v prvé řadě to budou ovladače tiskárny.
 
Epson L6190 ovladače
 
Zde se pochopitelně nedočkáte velkých zvláštností, vše je tak, jak by se dalo čekat. Epson tak nabízí několik předvoleb (lze je přidávat i odebírat). Dále nechybí ani možnosti nastavení velikosti a kvality papíru. Můžete nastavit jen černobílý tisk, je podporován i oboustranný tisk nebo tisk více stránek (až 4 stránky na jeden list nebo jednu stránku až na 4×4 listy - plakát). Pokud si dole zapnete organizátor tiskových úloh Lite, skoro celá stránka zešedne a můžete si vybrat jen velikost papíru a jeho orientaci.
 
Epson L6190 ovladače
 
Na druhé záložce není moc možností úprav. Máme zde práci s velikostí dokumentů, nechybí korekce barev, což umožní ladit výstup tiskárny, pokud se vám něco barevně nebude zdát (testovaný kus např. táhl do fialových odstínů). K dispozici je i vodoznak a několik dalších detailů.
 
Epson L6190 ovladače korekce barev
 
Zde vidíte onu výše zmiňovanou korekci barev. Je zde několik režimů úprav, např. přímé nastavení barevných kanálů pomocí barevného kruhu nebo posuvníku, a to jak pro režim Epson Vivid, tak Adobe RGB (tam lze nastavit i gammu 1,8 nebo 2,2).
 
Epson L6190 ovladače údržba
 
Záložka s údržbou vás bude zajímat především tehdy, když se na výtiscích začnou objevovat pruhy nebo jiné nedokonalosti. Před zahájením testování bylo potřeba tiskárnu nechat projet mnohonásobně čisticím cyklem, protože netiskla zrovna ideálně. Po asi 6-7 projetích ale bylo vše v pořádku a kvalita tisku začala být vynikající.
 
Epson L6190 Status Monitor
 
Máme zde ještě funkci Status Monitor 3, nicméně tiskárna nemá jak monitorovat přesný stav inkoustu a jen ho odhaduje. Tady to vypadá, jako by každá z barev byla plná alespoň ze 2/3 nebo i 3/4, faktem nicméně bylo, že černá nebyla ani v šestině. Modrá a purpurová byly lehce nad čtvrtinou a žlutá lehce pod čtvrtinou. Je opravdu lepší to kontrolovat fyzicky na tiskárně.
 
Epson L6190 software Photo Print
 
Velký problém nastal s aplikací Easy Photo Print. Tu se mi na starším testovacím počítači s Windows 7 nepodařilo rozchodit, neustále psal hlášku o tom, že je možná špatně nainstalovaná aplikace s chybějícími soubory, nebo je nedostatek paměti. Ať už byl důvod jakýkoli, aplikaci jsem ani po několikahodinovém bádání nerozjel. Nezbývalo tedy než nainstalovat tiskárnu na notebook s Windows 10. Zde jsem měl sice také menší zádrhel, ale ten se povedlo rychle odstranit. Nyní už vše běželo v pořádku, a tak bylo možné vybrat fotku a posunout se dál.
 
Epson Easy Photo Print
 
I když jde o kancelářskou tiskárnu, Epson L6190 podporuje i bezokrajový tisk fotografií. Lze tisknout různé koláže, přidávat rámečky a pochopitelně si i vybírat kvalitu tisku a velikost papíru.
 
Epson Easy Photo Print
 
V okně si tedy lze vybrat bezokrajový tisk, velikost papíru, typ papíru a kvalitu tisku. U fotografií je to jen režim standardní a vysoký.
 
Epson Easy Photo Print
 
Další možností v aplikaci je tlačítko "Obrázek opraven", kdy si lze vybrat různé režimy ladění fotografie, aby byl tisk kvalitnější, co se týče barev (nebo také horší). PhotoEnhance např. v tomto případě udělal výtisk o trochu světlejší a živější. Pozor si dejte ještě na tlačítko "Umístění" (viz dva screenshoty výše). Ve výchozím stavu dojde k ořezu tak, aby nebyly na snímku bílé rohy, takže na výsledné fotografii pak může něco chybět. Na druhou stranu, pokud vypnete přizpůsobení, na fotografii mohou být bílé hrany a navíc klesá rozlišení, zvýrazňují se zuby na některých liniích.
 
 

Software pro skenování

 
Dále se budeme věnovat software určeném pro skenování, což je v tomto případě Epson Scan 2. Proti jedničce se toho až tak moc nezměnilo, funkčnost a rozvržení jsou na tom docela podobně (u kancelářské tiskárny zde chybí fotografické funkce), nicméně nová verze vypadá překvapivě zastaraleji než ta první. Je totiž téměř úplně bez grafiky a působí spíše jak výsledek semestrálního projektu studenta předmětu Uživatelská rozhraní.
 
Epson Scan 2
 
Vidíte, že aplikace opravdu vypadá dost chudě. Zdrojem zde může být skleněná deska nebo podavač ADF (lze zvolit i automatické rozpoznání, tzn. prioritu má ADF). Výčet podporovaných velikostí zahrnuje vše možné od A8 až do A4 včetně dalších speciálních formátů. Skenování může být černobílé (tedy opravdu černá a bílá, tzn. dvě barvy), ve stupních šedi a barevně, rozlišení jsou podporována od 75 do 1200 dpi. Máme tady další možnosti jako např. otáčení stránek (před nebo po naskenování) a výběr formátu včetně složky. Vedle PDF je tu i BMP, PNG, JPEG a TIFF (včetně Multi-TIFF).
 
Epson Scan 2
 
Na druhé záložce jsou pak ještě další možnosti konfigurace skenování, zejména co se týče vylepšení výsledného obrazu. Některé volby jsou zašedlé, nicméně stanou se aktivními v jiných režimech (např. doostření a odstranění rastru můžete použít při barevném nebo šedém skenování).
 
Epson Scan 3
 
Takhle vypadá provedení náhledu skenování snímku. Pomocí myši si můžete vybrat více částí z obrazu, které chcete naskenovat separátně.
 
 

Konektivita

 
Dostáváme se k možnostem propojení tiskárny s okolním světem a zde jsou možnosti skutečně velmi bohaté. Většinu doby byla tiskárna provozována pomocí USB spojení s počítačem, v rámci testu jsem ale vyzkoušel i jiné druhy připojení. Nedostalo se na telefonní linku s faxem, něco takového už dávno nemám k dispozici. Máme zde ale síťové rozhraní (LAN) a bezdrátové připojení Wi-Fi a Wi-Fi Direct.
 

 
Zatímco na počítačích jsem měl se softwarem od Epsonu problémy, bezdrátové věci naopak běhaly jedna radost. Nejprve jsem zkusil připojení přes Wi-Fi Direct, které bylo snadné a funkční. Stáhl jsem aplikaci Epson iPrint, na telefonu jsem se připojil na Wi-Fi tiskárny a už bylo možné tisknout. Funkce Document Capture si vyžádá přístup k fotoaparátu a pomocí ní můžete vyfotit předlohu, kterou chcete vytisknout. Nabídne i korekci zkreslení posunováním rohů a automatickou korekci jasu, takže se nekoná žádný špatně exponovaný šedý papír, ale vše je opravdu bílé. Vzdáleně můžete i tisknout fotky, nezapomeňte na to však připravit tiskárnu a vložit do ní fotografické papíry.
 

 
O něco pohodlnější je připojení tiskárny na domácí Wi-Fi. V takovém případě může být vaše zařízení stále na internetu (nemusí se připojovat na Wi-Fi síť tiskárny) a můžete se tak např. snadno připojit na cloudové služby. K tisku z Google Drive (Disk Google) tak potřebujete jen se přihlásit, otevřít např. PDF a bezdrátově ho poslat na tiskárnu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama