reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson L550: tisknu superlevně!

9.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Epson L550: tisknu superlevně!
Epson to se snižováním tiskových nákladů myslí opravdu vážně a jeho nová multifunkce L550 tiskne až za směšně nízké částky. Pojďme se podívat, jak je na tom i s kvalitou a rychlostí tisku nebo skenováním.

Software pro tisk


Ovladače tiskárny jsou poměrně jednoduché. Najdete tu tři záložky, první je věnována všeobecným nastavením. Máte tu tak šest předvoleb, které můžete doplnit o další vlastní oblíbená nastavení. Můžete zvolit velikost papíru, orientaci, typ papíru (obyčejný, fotografické papíry a obálku), dále kvalitu ve třech nastaveních nebo kvalitu vlastní. Ta nabízí šest možností a tři přednastavené kvality konceptu, standardní a vysoké kvality odpovídají nastavením 1, 3 a 5. Nejvyšší kvalita "6" tak je přístupná jen v manuálním režimu. Volit můžete barevný a černobílý režim. Oboustranný tisk je sice k dispozici, ale pouze manuálně (tiskárna vám řekne, ať vezmete papíry, otočíte je a vložíte do tiskárny). Dále je možnost tisknout až 4 stránky na jeden list nebo až 4×4 plakát. Nechybí počet kopií a způsob řazení výtisků.





Na druhé záložce podrobněji specifikujete velikost výstupu, korekci barev (např. vyhlazování okrajů), přidání vodoznaku, otáčení, zrcadlení a podobně.





Poslední záložka se věnuje technickým nastavením. Tedy záležitostem jako je kontrola trysek, čištění hlavy, její nastavení, proplachování inkoustu nebo vyvolání aplikace Epson Status Monitor 3.





Ta vás docela pobaví, protože hladinu inkoustu se nedozvíte. Tiskárna toto nezjišťuje, a tak vás jen odkáže na to, abyste se podívali na zbývající hladinu inkoustu v nádržkách.





V rozšířených nastaveních můžete ještě doladit některé další vlastnosti, ale věřím, že běžný uživatel sem snad ani nikdy nevkročí.





Pro tisk fotografií je určena aplikace Epson Easy Photo Print. Protože ale tiskárna není zrovna určena pro tisk fotografií (jen čtyři inkousty, nepodporuje bezokrajový tisk), patrně tuto aplikaci nebudete často potřebovat, nehledě na špatné tiskové výsledky, kdy není schopna z tiskárny vytřískat maximum toho, co dokáže.




klikněte pro zvětšení



Po výběru snímků si můžete vybrat rozložení. Jak vidíte, méně než 3mm rámeček kolem fotografie nedostanete. Na tisk fotografií to tedy není ideální, pokud vaším záběrem není právě tisk fotografií v rámečku.




klikněte pro zvětšení



První dvě položky jsou v podstatě zbytečné (pokud tedy nemáte nainstalováno více tiskáren Epson). Dále vybíráte velikost papíru, jeho typ a kvalitu tisku. I ta nejvyšší High ale nedosahuje kvality tisku, kterou dosáhnete pomocí jiných aplikací.





U fotografií lze dále vyvážit barvy, upravit ladění do černobílé, pohrát si s jasem, červenýma očima. Pak už stačí jen tisknout.






Software pro skenování


Ke skenování je pak využit program Epson Scan. Ten je možné spustit ve třech různých stylech. My začneme tím základním "domácím" režimem. Nejprve je možné si vybrat tiskovou předlohu (fotografii, ilustraci, časopis, noviny a jako poslední je tu text a perokresba). Dále si můžete vybrat barevné, šedivé a černobílé skenování, výstup (obrazovka 96 dpi, tiskárna 300 dpi a jiné 50 až 4800 dpi). Na základě zvoleného režimu se aktivují vylepšující technologie, případně je můžete navolit sami. Nechybí možnost zobrazit si náhled nebo minimáhled.





Minináhled vám přímo zobrazí náhled každého výsledku. V tomto případě ale může být výsledek jen jeden (u kinofilmových skenerů aplikace sama rozpozná políčka filmu a každému věnuje jednu miniaturu - zde je možné skenovat jen desku a tedy jen jeden náhled).





U klasického náhledu je zase problém s tím, že jej nelze otáčet. Na druhou stranu si už můžete vybrat více skenovaných oblastí a nařezat tak předlohu už při skenování. Počítejte s tím, že levá strana skeneru (při pohledu na tiskárnu zepředu) je skenerem považována za spodní stranu.





Druhým režimem je "kancelářský". I zde si můžete vybrat mezi barevným obrazem, odstíny šedi nebo černobílou variantou. Zdroj dokumentu může být dvojí, a to skleněná deska nebo ADF. Skener toto rozpozná sám (jakmile je něco vloženo do ADF, skenuje z něj a desku ignoruje). Můžete si vybrat rozlišení od 50 do 1200 dpi, některé technologie pro vylepšení obrazu, nastavit jas a kontrast.





Jako poslední je tu profesionální režim. Máte tu výběr předpřipravených a vlastních nastavení. U Epsonu L550 lze skenovat jen reflexní předlohy, takže první položka se nedá přenastavit, dále si můžete vybrat mezi sklem skeneru a ADF, můžete upravit typ expozice (fotografie/dokument), což ovlivňuje šedivost výsledku. Bílý papír při nastavení "dokument" zůstane bílý, při nastavení "fotografie" bude expozice slabší a stane se šedivým, nepřepáleným.

Dále tu máte typ barev. Jako první jsou to 24bitové barvy, pak vyhlazení barev, 8bitové stupně šedi a černobílý obraz. Rozlišení lze nastavit od 50 do 9600 dpi, samozřejmě lze upravit i cílovou velikost. Pomocí tlačítek lze upravovat histogram, tón a další vlastnosti obrazu.

Nesmí chybět ani další technologie pro úpravu obrazu, a to doostření, odstranění rastru, obnovení barev, korekce podsvícení a odstranění prachu. Většinu těchto metod můžete nastavit ve třech sílách korekčního efektu. U odstranění rastru si pak můžete vybrat, zda potlačujete rastr novin, časopisu nebo jemného tisku.





Pak už jen vyberete místo, kam se budou obrazy ukládat, v jakém formátu (bmp, jpg, tiff a pdf), kvalitu komprese a několik dalších detailů.





Zde vidíte jednu z obrazovek pro podrobnější ladění barevnosti obrázku (tlačítka v profesionálním režimu).






Konektivita


Epson L550 můžete k počítači připojit pomocí USB kabelu. Instalace tohoto typu připojení je velmi snadná a rychlá. Bezdrátové připojení tu nenajdete, máte zde ale RJ-45 konektor, můžete ji tedy využívat přes počítačovou síť. Pokud jste tiskárnu instalovali přes USB, není připojení přes běžnou síť žádný problém. Tiskárnu fyzicky připojíte např. k routeru a v počítači pomocí EpsonNet Config a funkce přidání nové tiskárny v operačním systému přidáte novou síťovou tiskárnu. Počítač by neměl mít problém tuto tiskárnu najít, alespoň při testu ji našel okamžitě a hned i správně nainstaloval. Doba odeslání dat na tiskárnu se alespoň na mé síti nijak nelišila od doby odeslání dat pomocí USB kabelu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama