reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson Stylus Office: inkoust v kanceláři

16.10.2009, René Pfeifer, recenze
Epson Stylus Office: inkoust v kanceláři
Epson předurčil své nové multifunkční zařízení Stylus Office série BX300 do kanceláří. Říkáte si, že se inkoustový tisk úředníkům prodraží? Výrobce tvrdí opak. Kde je pravda, to se pokusíme odhalit v recenzi multifunkčního zařízení Epson BX310FN.
Stanici jsme prověřovali pod operačním systémem Windows XP Professional, ale ovladače jsou dostupné i pro systémy Vista, 2000, MAC OS nebo Linux.


Spotřební materiál a náklady na tisk


Spotřebního materiálu pro inkoustové tiskárny obecně není mnoho, naše multifunkce má však navíc oddělené barevné náplně pro purpurovou, žlutou a azurovou.

Náplň, papír
Cena
2 x T0711H (černá, 22,2 ml, 810 str.)
510 Kč
T1002-4 (barevná, 11,1 ml, 980 str.)
467 Kč
Premium Glossy Photo Paper (10x15, 50ks)
230 Kč
Premium Glossy Photo Paper (A4, 20ks)
414 Kč

K výpočtu orientačních nákladů na tisk jsme využili průměrné ceny běžného papíru (0,20 Kč) a výrobcem udávané výtěžnosti náplní. U barevného tisku předpokládáme rovnoměrné využití všech barev. Dostali jsme tak velmi solidní výsledek 0,80 Kč za černobílý a 2,20 Kč za barevný tisk jedné strany. To jsou náklady srovnatelné s laserovým tiskem a tedy skutečně vhodné i do kancelářského provozu.


Obsluha ovladačů


Ovládání tiskárny pomocí nainstalovaných programů je jednoduché, základní print a scan modul komunikuje česky. Ovládání aplikace pro fototisk by bylo rovněž snadnější v našem jazyce, ale musíme se spokojit s angličtinou.


Epson - ovládací panel

Podobně jako u jiných strojů nám umožňují ovladače tiskárny různé možnosti nastavení tisku nebo údržby, buď přímo pomocí ikonky na ploše, nebo v průběhu tisku.


Epson - ovládání z plochy

Záložku údržby využijeme zejména v případě problémů, což jsme chtěli vyzkoušet ještě před začátkem testování. Průvodce nás kontrolou trysek a vyčištěním hlavy bezpečně navedl a pomohl nám k prvnímu výtisku. Pojďme tedy konečně vyzkoušet, jak je naše multifunkce rychlá v reálné práci.


Rychlost tisku a kopírování


Parametry jsme měřili pomocí stopek při nastavení „text“ (normální a rychlý tisk) s běžným kancelářským papírem. Toto nastavení jsme zvolili poté, co výtisk při volbě „koncept“ (rychlý a ekonomický tisk) byl sice extrémě rychlý, ale nedal se přečíst.

Nejprve se ale podívejme na hodnoty „zahřívacích“ operací.

Měřený parametr
Hodnota
Zapínání
13 s
Zahájení tisku po zapnutí
27 s
Zahájení tisku z úsporného režimu
13 s
Zahájení fototisku z úsporného režimu
19 s
Příprava kopírky
5 s
Příprava skeneru
12 s

Při rychlostní zkoušce jsme měřili výtisk a zkopírování 4 stran kombinovaného textu a tabulky z aplikací Word a PDF. Vzhledem ke kancelářskému zaměření produktu jsme přidali tisk prezentace Powerpointu a nakonec jsme otestovali i tisk fotografií. V tabulce níže jsou uvedeny výsledné časy celkové a přepočítané na 1 stránku.

Měřený parametr
Hodnota
Průběžná rychlost tisku (Word 4 str.)
1:44 s
Přibližná rychlost tisku (Word b.)
3 str/min
Průběžná rychlost tisku (PDF 4 str.)
1:18 s
Přibližná rychlost tisku (PDF b.)
4 str/min
Přibližná rychlost tisku (PPS b.)
2 str/min
Přibližná rychlost tisku (Foto 10x15)
1:25 s
Průběžná rychlost kopírování (4 str. čb./b.)
0:55/1:50 s
Přibližná rychlost kopírování (čb./b.)
4/2,5 str/min

Výsledné hodnoty nejsou nijak převratné a liší se od udávaných výrobcem. Rozdíl je ale částečně způsoben naším nastavením tisku. Tisk dokumentů v rychlém a ekonomickém nastavení „koncept“ byl skutečně velmi rychlý (barevná strana za cca 10 s), ale výsledek byl vhodný tak akorát do skartovačky.
reklama