reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson WorkForce WF-5620DWF: vybavený pracant

15.8.2014, Milan Šurkala, recenze
Epson WorkForce WF-5620DWF: vybavený pracant
V dnešním testu tiskárny se podíváme na multifunkci Epson WorkForce WF-5620DWF. Ta nabídne možnost tisku, skenování i kopírování, k dispozici je i ADF, fax a bezdrátové rozhraní Wi-Fi. Bude to ideální tiskárna pro malé firmy?

Software pro tisk


Zde se podíváme na software pro tisk, tedy na ovladače tiskárny. Protože je tiskárna určena do kanceláře, speciální software pro tisk fotografií zde nenajdete, byť fotografie samozřejmě také umí tisknout.


Epson WorkForce WF-5620DWF software 1


Pokud už jste někdy tiskárnu od Epsonu měli, nebude pro vás rozhraní ovladačů nijak nové. V levé části máte přednastavené a oblíbené předvolby. Pravá část je pak už konkrétnější. Zdrojem papíru může být jak zadní, tak spodní podavač, velikost papíru probírat nemusíme. Dále lze nastavit orientaci papíru, typ (včetně fotografických papírů), kvalitu tisku (čtyři předvolby, uživatelsky lze zvolit ještě pátou) a může zvolit ještě barevný nebo černobílý tisk. Samozřejmě nechybí oboustranný tisk (proti řadě L automatický), lze konfigurovat místo sešití i jeho šířku, hustotu tisku a také tisk plakátu (až 4×4) nebo více stran na jednu (až 4 strany na jednu tiskovou stranu).


Epson WorkForce WF-5620DWF software 2


Druhá záložka opět ukazuje na levé straně předvolby. Vpravo je pak opět velikost papíru, úprava velikosti dokumentu a korekce barev, na kterou se podíváme za chvíli. Dále můžete vkládat vodoznaky a najdete tu ještě pár nastavení otáčení tisku.


Epson WorkForce WF-5620DWF software 3


Tady si můžete docela vyhrát. Lze upravit vyvážení bílé, jas, kontrast, sytost i hustotu, v barevném režimu Adobe RGB (místo Epson Vivid) pak i gamma korekci. Pod položkou PhotoEnhance je pak několik "scénických režimů", např. pro fotografie lidí, krajiny a dalších.


Epson WorkForce WF-5620DWF software 4


Poslední záložka je technického charakteru. Zde najdete např. kontrolu trysek, čištění a nastavení tiskové hlavy, samozřejmě nechybí ani monitorování stavu inkoustu.


Epson WorkForce WF-5620DWF software 5


Ten je takový trochu roztodivný. I když to vypadá, že odstupňování je hodně jemné, na můj vkus se občas ukazatele hýbaly až podezřele rychle (např. černou jsem dostal takřka plnou a po vytištění pár stránek padla hluboko pod polovinu, naproti tomu žlutá byla už na začátku testu prázdná a do konce testování se skoro ani nehnula). Vysoká citlivost ale byla pochopitelně dána i tím, že šlo o "startovací" náplně, které mají mnohem méně inkoustu než náplně, které pak zakoupíte v obchodě.


Software pro skenování


Dále se budeme věnovat aplikaci určené pro skenování, Epson Scan.


Epson WorkForce WF-5620DWF software 6


Nabízí dva režimy, kancelářský a pak profesionální. V tom prvním aplikace sama umí poznat, odkud se bude skenovat (zda z desky nebo ADF podavače). Přednost dává ADF podavači, takže pokud máte papíry v obou, vezme se jen z ADF. Lze zvolit formát, rotaci obrazu, typ obrazu (barevnou hloubku od černobílých až po barevné) a rozlišení.


Epson WorkForce WF-5620DWF software 7


Druhá záložka vám umožní zapnout některé podpůrné funkce jako je doostření, potlačení rastru, práci s barvami, vynechávání prázdných stránek, úpravu jasu i kontrastu.


Epson WorkForce WF-5620DWF software 8


Můžete si dát Náhled a mrknout se, co se vlastně bude skenovat a zejména si můžete vybrat několik výřezů, díky čemuž není nutno skenovat celou plochu, ale aplikace na vaši žádost vyplivne tolik výřezů, kolik jste si navolili.


Epson WorkForce WF-5620DWF software 9


Další možnosti náhledu jsou miniatury. Toto zobrazení se obvykle hodí u skenování kinofilmu, což ale u tohoto skeneru není podporováno.


Epson WorkForce WF-5620DWF software 10


Pokročilý režim nabízí mnohem více voleb. Jako první je tu volba předvoleného nastavení (oblíbeného režimu). Ten můžete dále konkrétně upravit. Typ dokumentu je v tomto případě vždy "reflexní", neboť skenování filmu skener neumí. Zdrojem dokumentu může být sklo skeneru nebo ADF, a to jak jednostranně, tak oboustranně. Expozice může být upravena pro skenování dokumentu a fotografie.

Dále tu máme barevné rozlišení (černobílé, stupně šedi, vyhlazení barev a 24bitové barvy), rozlišení od 50 do 9600 dpi, nastavení velikosti dokumentu. Nechybí několik tlačítek pro upravení jasu, barev, kontrastu a podobných vlastností. Poslední část aplikace se věnuje úpravám obrazu, např. doostření, korekci barev, odstranění prachu a dalším, většina z nich může být nastavena ve třech sílách efektu korekce.


Epson WorkForce WF-5620DWF software 11


Pak dáte "Skenovat", vyberete si umístění výsledného souboru, jeho název a formát (BMP, JPG, TIFF, PDF), OK a skenuje se.


Konektivita


Možnosti konektivity jsou velmi bohaté. Základem je standardní USB 2.0 rozhraní, které funguje spolehlivě, snadno se instaluje a nejsou s ním žádné problémy. Další možností je připojení k ethernetové síti. Připojil jsem tiskárnu kabelem k domácí síti, spustil instalaci tiskárny a ta se rovněž bez potíží nainstalovala a fungovala. Tiskárna nikterak neprotestovala, ani když byla současně připojena USB i ethernetovým kabelem. Mohl jsem tisknout z jednoho počítače oběma způsoby.


Fax probírat nebudeme, ale podíváme se na mnohem modernější záležitost, a to bezdrátové připojení ke smartphonu. Stačí si nainstalovat aplikaci Epson iPrint a na tiskárně spustit Wi-Fi Direct. Mobilní telefon záhy na bezdrátové síti nadetekuje připojenou tiskárnu (v mém případě byla připojena k routeru pomocí ethernetového kabelu, mobil byl připojen bezdrátově) a dozvěděli jste se např. stav inkoustu.


Dostanete se i na webové administrátorské rozhraní (to lze vyvolat samozřejmě i na běžném PC nebo notebooku zadáním IP adresy tiskárny v síti). Aplikace umožňuje využít mnoho funkcí, jednou z nich je např. bezdrátové skenování. Zde jsem měl problém s horším signálem a docela dlouho trvalo, než se mi podařilo úspěšně naskenovat jednu stranu textu.


Tuto stránku pak můžete uložit do mobilu, poslat mailem nebo vytisknout. Mnohem lépe se mi dařilo s tiskem, který byl o něco rychlejší. Můžete tisknout fotografie, dokumenty nebo třeba webové stránky.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama