reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson WorkForce WP-4515 DN: kancelářský rebel

25.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Epson WorkForce WP-4515 DN: kancelářský rebel
Epson tvrdí, že do kanceláře nepatří jenom laser. Jeho nová řada kancelářských multifunkcí WorkForce řady 4500 totiž využívá inkoust a podle výrobce s ještě nižšími tiskovými náklady než u laseru. Jak moc nás přesvědčí nejlevnější kancelářský rebel této řady?

Software pro tisk


Ovladač tiskárny obsahuje několik předvoleb. Ty můžete doplnit o další předvolby a omezit tak nutnost nastavovat parametry tisku pokaždé znovu.





Pak zde máte výběr zdroje papíru, velikost papíru, jeho typ a kvalitu tisku. V sekci oboustranný tisk si můžete vybrat typ sešití i množství inkoustu, aby neprosvítal z druhé strany.





V záložce "Další možnosti" lze jen doladit detaily tisku jako roztažení obrazu, otočení, vyhlazování okrajů nebo přidávání vodoznaku.





Poslední záložkou je "Údržba". Samozřejmostí je tedy kontrola trysek, čištění hlavy a její nastavení. Další důležitou položkou je zde Status Monitor 3 pro monitorování stavu náplní. Přes toto okno můžete také aktualizovat ovladače.





Status Monitor 3 ukazuje stav inkoustových náplní včetně té údržbové. Můžete se podívat i na seznam náplní, které jsou kompatibilní s tiskárnou.


Software pro skenování


Pro skenování je určena aplikace Epson Scan. Množství nabídek je ale samozřejmě omezeno tím, jaký skener používáte. Skener ve WP-4515 DN není určen pro skenování kinofilmů, a tak není divu, že volby k němu se vztahující nejsou aktivní.





Aplikace má tři režimy. První z nich je "Domácí režim", který je velmi jednoduchý bez možnosti bohatšího nastavení. Lze zvolit barevný, šedivý nebo černobílý režim, několik korekcí a pak už jen typ ukládaného souboru.





V "Kancelářském režimu" už můžete volit i formát a rozlišení v dpi. Lze také upravovat kontrast a jas. Pro běžného uživatele asi nejvhodnější režim skenování.





Nejbohatší nastavení je v "Profesionálním režimu". Tady už můžete nastavovat hloubku barev, rozlišení (s větším počtem voleb), jsou zde úpravy jasu, kontrastu i tónových křivek. Jednotlivá nastavení lze uložit do vlastních předvoleb.





Pokud zarolujete ještě trochu níž, můžete aktivovat doostření, odstranění rastru novin nebo časopisů, obnovit barvy, korigovat podsvícení (poněkud silné prosvětlení obrazu) nebo odstranit prach.





V náhledu si lze vybrat plochu (případně více ploch), které chcete naskenovat. Můžete i otáčet předlohy, např. v případě, že skenujete předlohu, která byla zobrazena na šířku.





V aplikaci Epson Event Manager si můžete nastavit chování jednotlivých předvoleb jako je skenování do PC, PDF nebo e-mailu. Nastavíte to tedy jednou v této aplikaci a poté vždy při volbě daného skenování už bude WP-4515 DN využívat tato nastavení.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama