reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson WorkForce WP-4515 DN: kancelářský rebel

25.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Epson WorkForce WP-4515 DN: kancelářský rebel
Epson tvrdí, že do kanceláře nepatří jenom laser. Jeho nová řada kancelářských multifunkcí WorkForce řady 4500 totiž využívá inkoust a podle výrobce s ještě nižšími tiskovými náklady než u laseru. Jak moc nás přesvědčí nejlevnější kancelářský rebel této řady?

Rozlišení skeneru


K otestování skeneru jsem použil jednu stránku z časopisu formátu A4. Samotný skener slibuje rozlišení 1200×2400 dpi, takže jsem nastavoval všechny hodnoty od 50 dpi až do 2400 dpi, zkoumal kvalitu skenování i jeho rychlost. Vše najdete v následujících tabulkách.




skenovaná předloha



Předloha obsahuje trochu textu i obrázky včetně tiskového rastru. Vy si můžete stáhnout naskenovanou A4 stranu při 1200 dpi (pozor, 55 MB!) a PDF při 300 dpi s rozpoznaným textem. Začneme kvalitou tisku. Na hlavní diagonále (zleva nahoře směrem doprava dolů) vidíte skutečně naskenované předlohy, konkrétně jejich výřezy. V pravé horní polovině jsou interpolovaná rozlišení směrem dolů (zmenšené snímky), směrem vlevo dolů jsou interpolované směrem nahoru (tedy zvětšené). V praxi by neměla nastat situace, že by nižší rozlišení interpolované na větší bylo stejně kvalitní jako nativně naskenované vyšší rozlišení. Pokud by tomu tak bylo, znamenalo by to, že vyšší rozlišení nepřináší žádné detaily navíc. Stejného efektu by se tak dalo dosáhnout prostým zvětšením menšího snímku.




klikněte pro zvětšení



U nízkých rozlišení 50 a 72 dpi mě překvapilo nepříjemné řádkování. Tady to tak není vidět, ale skener v těchto malých rozlišeních skenuje stylem jakoby vynechával některou z trojice RGB barev. Tohle částečně přetrvává až do rozlišení 150 dpi, což jde krásně vidět na jeho interpolaci směrem nahoru (tzn. čtvrtý sloupec). Můžete si všimnout jakoby barevný šum, zatímco 200 dpi už ukazuje šedou barvu tam, kde 150 dpi a nižší hrají všemi barvami. Minimem, které tedy doporučuji, je 200 dpi. Při nižších rozlišeních se skener chová divně a je tak výjimečně lepší naskenovat trochu kvalitnější předlohu a tu zmenšovat do malého rozlišení, než to skenovat rovnou v nekvalitním malém rozlišení.

Co se týče maximálního efektivního rozlišení skeneru, u této předlohy prokazuje, že 2400 dpi skutečně přináší ještě trošku detailů a ostrosti navíc v porovnání s 1200 dpi. Skutečně rozlišení skeneru je tak někde mezi těmito hodnotami, což je dobré.




klikněte pro zvětšení



U textu jdou lépe vidět popisované problémy nižších rozlišení. Dobře vidíte, že všechna rozlišení do 150 dpi nemají černá písmena, ale barevná. Výborně to také uvidíte u interpolace na 50 dpi, kde je čára pod jménem autora skenovaného článku (TOM HYAN) duhová, přitom je ve skutečnosti černá. To ostatně dokazují skeny při rozlišení 200 dpi a více. U textu se ale skener nejeví až tak dobře u nejvyššího rozlišení, kde mi přijde, že volba nad 1200 dpi už nepřináší nic navíc.


Technologie úpravy obrazu


V ovladačích máte na výběr několik metod úprav obrazu, na které se nyní podíváme.



300 dpi (bez úprav)



300 dpi (doostření)



300 dpi (odstranění rastru)



300 dpi (odstranění rastru + doostření)



300 dpi (oprava barev)



300 dpi (oprava podsvícení)



300 dpi (odstranění prachu)



Samotné doostření bude u většiny tiskovin spíše zvýrazňovat tiskový rastr, takže bych byl opatrný. Odstranění rastru funguje dobře, ale za cenu znatelně snížené ostrosti. Tu lze lehce dohnat doostřením, ale nějak závratné výsledky bych nečekal. Oprava barev se na fotografii moc neprojevila, to oprava podsvícení už byla mnohem výraznější. Na snímku nebyl prach, takže jej ani nemůžeme porovnat.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama