reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson WorkForce WP-4515 DN: kancelářský rebel

25.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Epson WorkForce WP-4515 DN: kancelářský rebel
Epson tvrdí, že do kanceláře nepatří jenom laser. Jeho nová řada kancelářských multifunkcí WorkForce řady 4500 totiž využívá inkoust a podle výrobce s ještě nižšími tiskovými náklady než u laseru. Jak moc nás přesvědčí nejlevnější kancelářský rebel této řady?
K testu podání barev použiji vytištěnou A4 (na jiné fototiskárně) s několika různými fotografiemi. Subjektivně považuji tento výtisk za velmi kvalitní co se týče podání barev. Jsou živé, bez nějakých vážnějších výstřelků. Skenovalo se v rozlišení 300 dpi, míra detailů nás teď totiž nebude zajímat.




bez úprav, klikněte pro zvětšení



Nejprve jsem použil výchozí nastavení bez jakýchkoli úprav. Barvy jsou poněkud mdlejší než na skutečné předloze, trochu se mi nelíbí také ladění do červena. Zelená barva je tak více do žluta, na fotce autobusu by asfalt měl být šedivější.




obnovení barev, klikněte pro zvětšení



Obnovení barev naopak ladí snímky hodně do modra. Dobře to uvidíte na černobílé fotografii kyvadla, která má chladnější ladění, totéž se týká i asfaltu pod autobusem nebo květin vpravo dole. Zatímco ve výchozím stavu jsou růžové, po úpravě ladí hodně do fialova. Nicméně zelená je konečně taková, jak má být.




úprava podsvětlení, klikněte pro zvětšení



S úpravou podsvětlení buďte hodně opatrní. Snímky prosvětluje až moc (sílu ale lze nastavit), schází tu výraznější černá.




odstranění prachu, klikněte pro zvětšení



Jestli mě ale nějaká funkce potěšila, pak to bylo odstranění prachu. To skutečně pracuje dost dobře, což jde vidět zejména na snímku vlevo nahoře. U předchozích skenů je vidět několik zrnek prachu, u poslední varianty téměř všechna zrnka zmizela.


Skenování knih


U knih se vyskytuje vazba, která mnohým skenerům dělá problémy, a to zejména těm s CIS snímačem. Takovým snímačem je vybaven i skener v multifunkci Epson WorkForce WP-4515 DN.




otevřená kniha, černobílá, klikněte pro download PDF



Na černobílém skenování dobře vidíte, že vazba nebyla snímačem vůbec zaznamenána. Spousta písmenek se tak ztrácí.




otevřená kniha, stupně šedi, klikněte pro download PDF



Ve stupních šedi je už kniha jakž takž čitelná i ve vazbě, OCR ale některá z písmen nerozpozná. Nemůžete tedy počítat s tím, že byste si mohli celý text snadno převést do elektronické textové podoby. CIS snímač tohle opravdu moc dobře neumí.


Rychlost skeneru


Důležitým parametrem je i rychlost skeneru. Samotná doba skenování je jen velmi malou částí celkového času, neboť zde máte nejrůznější prodlevy jako je zahřívání skeneru, náhled, ukládání snímku a podobně. Samotná délka náhledu je asi 7 sekund, z čehož jsou 3 sekundy samotné skenování náhledu a 4 sekundy jeho zpracování a zobrazení.

Test rychlosti
Rozlišení
Průměrná doba zahřívání
Doba skenování
Doba ukládání
50 dpi
0 - 6 s
4 s
< 5s
72 dpi
0 - 6 s
5 s
< 5s
96 dpi
0 - 6 s
5 s
< 5s
150 dpi
0 - 6 s
7 s
< 5s
200 dpi
0 - 6 s
16 s
< 5s
240 dpi
0 - 6 s
16 s
< 5s
300 dpi
0 - 6 s
14 s
< 5s
360 dpi
0 - 6 s
42 s
< 5s
400 dpi
0 - 6 s
42 s
< 5s
600 dpi
0 - 6 s
39 s
< 5s
720 dpi
0 - 6 s
2:35 min
45 s
800 dpi
7 s
2:37 min
45 s
1200 dpi
7 s
2:45 min
1:21
2400 dpi
7 s
9:59 min
5:29

V rozlišeních do 720 dpi má skener ve většině případů nulovou dobu zahřívání. Pouze po delší době nečinnosti si na tuto činnost vyhradí nanejvýš 6 sekund. U rozlišení 800 dpi a vyšších jsem zaznamenal pravidelně zhruba 7 sekund na zahřátí. Skenování nepatří mezi nejrychlejší, ale rychlost hodnotím jako přijatelnou. Nejvyšší rozlišení 2400 dpi je ale opravdu se svými 10 minutami pomalé. Osobně si myslím, že 600 dpi by mělo stačit pro každou příležitost a to se pak vejdete do cca 40 sekund. Od rozlišení 720 dpi se také připravte na opravdu velmi dlouhé ukládání hotového snímku.

Test rychlosti při 300 dpi
Rozlišení
Průměrná doba zahřívání
Doba skenování
bez úprav obrazu
0 - 6 s
14 s
doostření
0 - 6 s
14 s
odstranění rastru
0 - 6 s
42 s
odstranění rastru + doostření
0 - 6 s
41 s
obnovení barev
0 - 6 s
14 s
oprava podsvícení
0 - 6 s
16 s
odstranění prachu
0 - 6 s
27 - 58 s
barevný časopis + OCR
0 - 6 s
42 s + 32 s (OCR)
kniha, stupně šedi + OCR
0 - 6 s
16 s + 22 s (OCR)
kniha, černobíle + OCR
0 - 6 s
5s + 16 s (OCR)

Některé úpravy obrazu nepřináší žádné zpomalení navíc. Každopádně počítejte se zdržením při odstraňování rastru (až 30 s navíc) a prachu (13 až 45 sekund navíc dle předlohy - u fotografií to trvá méně, u časopisů s rastrem mnohem déle). Samotné OCR nepatří mezi nejrychlejší, počkáte si tak čtvrt až půl minuty, opět dle dokumentu.


Kopírování


Epson WorkForce WP-4515 DN funguje díky skeneru a tiskárně také jako kopírka. Není nic jednoduššího než na přístroji zmáčknout tlačítko Copy, vybrat počet kopií, zvolit černobílý nebo barevný tisk a je to. Potěšila mě i slušná rychlost, kdy jsem se černobílého výtisku dočkal za 18 sekund, barevného pak za 24 sekund. Kvalita tisku je zejména u černobílé varianty velmi dobrá, u barvy je vidět, že běžný papír není pro tisk barevných obrázků úplně nejvhodnější a barvy jsou poněkud mdlé (což je ale pochopitelné). Níže se můžete podívat na výsledek, kdy multifunkce okopírovala předlohu (naskenovala a vytiskla) a tento výsledek jsem pak znovu skenerem naskenoval.




klikněte pro zvětšení (naskenovaný výtisk při 800 dpi)


Pokud jde o skenování přes tlačítka tiskárny (a nikoli ovládání z PC), pak se naskenované stránky dočkáte za 1 minutu a 11 sekund (skenování 46 sekund, zpracování 25 sekund). Při skenování do PDF je to 1 minuta 24 sekund, protože chvíli trvá OCD rozpoznávání textu. Samotné skenování zde zabere jen 21 sekund, více než minuta pak zbývá na již zmíněné OCR. Skenování do mailu mě trochu nemile překvapilo výběrem jen aplikace Windows Mail. Mozillu Thunderbird, kterou používám, nějak nezaregistrovalo.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama