reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESI Prodigy X-Fi NRG: lepší než Creative?

20.10.2011, Petr Štefek, recenze
ESI Prodigy X-Fi NRG: lepší než Creative?
V dnešní recenzi se podíváme, zda ESI umí využít potenciál čipu Creative lépe než jeho samotný výrobce. Testovaná ESI Prodigy X-Fi NRG se na trhu etablovala jako alternativa k běžných zvukových kartám Creative X-Fi.
ESI Prodigy X-Fi NRG je zvukovou kartou, která má ambice zaujmout ty uživatele, kteří hledají ještě relativně levnou multi-účelovou zvukovou kartu, jež zvládne prostorově ozvučit filmy nebo hry a dokáže být adekvátním partnerem pro externí AV receiver nebo DAC. Její zvukové kvality ve stereu nedosahují úrovně specializovaných kousků ze stejné stáje, jako je ESI Prodigy HD2 nebo o něco málo horší ESI Prodigy HiFi 7.1.

Zvukově ve stereu nijak nevyčnívá ani nad modely jako Creative Sound Blaster X-Fi Titanium, která má navíc lepší zvukový procesor CA20k2 s podporou EAX HD 5.0 a hardwarové dekódování Dolby Digital/DTS. ESI nemá výhodu ani v podpoře ASIO driverů, neboť levnější Creative podporuje rovněž Asio 2.0 ovladače. Nevýhodu vidím např. ve fixních operačních zesilovačích, které nelze vyměnit a zlepšit si tak výsledný zvuk.





Z hlavy mě napadá např. zvuková karta Auzentech X-Plosion 7.1 DTS Connect, která je o 800 Kč levnější a podporuje také EAX HD 4.0 a navíc disponuje hardwarovými dekodéry Dolby Digital/DTS a výměnnými operačními zesilovači. Jako třešničku na dortu má koaxiální digitální výstup.

ESI X-Fi Prodigy NRG není špatnou kartou, ale rozhodně se výrobce musí zamyslet nad její cenou, kterou osobně vidím o zhruba 1 000 Kč níže. Druhou možností je udělat řádný facelift této zvukové karty a integrovat čip CA20k2, aby karta držela krok s dobou (tento čip je použitý na plnohodnotných kartách Creative X-Fi, které jsou navíc i levnější než ESI Prodigy X-Fi NRG).

Je jasné, že vývoj u zvukových karet se neodehrává v tak překotném tempu jako u procesorů nebo grafických karet, na druhé straně je tento model už za zenitem. Pokud chcete obětovat podobnou částku za zvukovou kartu, zaměřte se spíše na ESI Prodigy HiFi 7.1, kterou si doladíte dle svých představ výměnou operačních zesilovačů.

Jedinou podstatnější výhodu dnes testované karty je podpora všech systémů, tedy i těch 64bitových, s nimiž měla minule testovaná ESI Prodigy HiFi 7.1 problém a zpřístupnila pouze část svých funkcí. X-Fi NRG s tímto problém nemá a podporuje kromě jiného i DirectSound, MME, WDM nebo OpenAL.


Slušný zvuk
Cena
Mixer a funkce
Horší operační zesilovače
Výstup 7.1
Použitý čip Creative
Cena v době testování: 2600 Kč s DPH


Za zapůjčení ESI Prodigy X-Fi NRG děkujeme Disk Multimedia.

reklama