reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA nForce 780i SLI: ESA a 3-Way SLI

29.1.2008, Petr Popelka, recenze
EVGA nForce 780i SLI: ESA a 3-Way SLI
V dnešní recenzi se podíváme na základní desku s novou High-Endovou čipovosu sadou NVIDIA nForce 780i SLI. Jedná se o referenční základní desku společnosti NVIDIA, v našem případě s logem společnosti EVGA. Tato deska se může pochlubit třemi sloty PCI-E x16 s podporou 3-way SLI, 4 sloty pro DDR2 paměti s podporou frekvence až 1200 MHz (EPP), 6 SATA 3Gbps porty nebo mmj. i certifikací standardu ESA, možností ladění a taktování přímo z OS za pomoci NVIDIA Control Panelu.
Jsme na samém závěru dnešní recenze a nám samozřejmě nezbývá nic jiného, než si základní dnesku EVGA nForce 780i SLI zhodnotit. Provedení desky po stránce návrhu PCB a jejího vybavení je velmi dobré. Zde mě zklamalo snad jen použití kondenzátorů s tekutým elektrolytem, které bych dnes u desky této cenové třídy nečekal. Asi nejlevnější deska s čipsetem nForce 780i SLI, která se u nás v současnosti prodává (konkrétně Asus P5N-T Deluxe), stojí mezi 6 000 až 7 000,- korun s DPH, takže s obdobnou cenou bychom mohli počítat i u dnes recenzované desky.

Pomineme-li cenu, která tedy podle všeho nebude příliš lidová, dostáváme do ruky základní desku určenou pouze pro vybranou skupinku nadšenců. Určitě bych ji nedoporučil do běžného PC s jednou grafickou kartou. Svůj pravý potenciál tato deska ukáže jedině s extrémně výkonným procesem, s kvalitními rychlými paměťmi a především pak se dvěmi nebo nejlépe třemi grafickými kartami GeForce 8800 GTX (nebo 8800 Ultra) v režimu SLI.



Tato deska se může pochlubit pěkně zpracovaným BIOSem, třešničkou na dortu je pak jistě podpora standardu ESA a s tím spojené programy NVIDIA Control Panel a System monitor. V žádném případě ale nezůstaneme jen pozitivní, tato deska má bohužel i řadu nevýhod a necností. Přetaktování procesou i pamětí bylo pouze průměrné, nezbývá než doufat, že pozdější veze BIOSu pomohou k dotažení čipsetu nForce 780i SLI na svého staršího bratříčka nForce 680i SLI. Tato deska nebo chcete-li čipset se bohužel také může pyšnit oceněním "Nejžravější deska pro platformu Intel", stejně tak teploty by se bez aktivního chlazení dostaly do závratných výšin (samozřejmě ale záleží i na proudění vzduchu ve skříni, resp. na kvalitě chlazení skříně). Na druhou stranu, ta úzká skupinka nadšenců, kterým je tato deska určena, dokáže nad ledasčím přimhouřit oko a pokud se opravdu zlepší taktovací schopnosti, pak tato deska zaujme místo základních desek s čipsety nForce 680i SLI (minimálně do vydání dalšího čipsetu nForce). Výhody oproti nForce 680i SLI tu totiž jsou - jedná se především o podporu nových 45nm procesorů, sběrnici PCI Express 2.0 (přestože jí disponují pouze dva sloty PCI-E x16 ze tří) a také samozřejmě o podporu standardu ESA.

Vynést nad touto deskou nějaký finální verdikt je dost obtížné, přesto se o to pokusím. Pokud nemáte hluboko do kapsy a plánujete opravdu nadupanou herní sestavu se dvěmi nebo třemi nejvýkonejšími grafikami GeForce, určitě vám nedostatky v podobě vyšší spotřeby a aktivního chlazení vadit nebudou, zde se navíc přímo nabízí realizace nějakého propracovaného systému vodního chlazení (nejlépe s ESA certifikací). Těm naprosto největším nadšencům doporučuji ještě nějaký ten den (týden) počkat a sáhnout po vylepšeném modelu s přídomkem FTW. My všichni ostatní uděláme nejspíše lépe, když se budeme držet při zemi se základními deskami s čipsety Intel P31, P35, případně X38/X48.

Podpora 3-Way SLI a 45nm procesorů
Pouze průměrné přetaktování
Výborně zvládnuté PCB
Nutnost aktivního chlazení
Certifikace ESA
Vysoká spotřeba
Dobře navržený BIOS
PCI Express 2.0 pouze u dvou ze tří slotů PCI-E x16
Orientační prodejní cena: cca 6000 až 7000,- Kč včetně DPH

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti NVIDIA

Distributorem základních desek EVGA pro ČR je společnost CzechComputer
reklama