reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Externí vypalovačka s rozhraním USB 1.1, FireWire či PCMCIA

12.4.2002, Štěpán Mrázek, recenze
Externí vypalovačka s rozhraním USB 1.1, FireWire či PCMCIA
Používáte u svého notebooku externí vypalovačku a zdá se vám rozhraní USB 1.1 příliš pomalé ? Potom by pro vás mohlo být řešením použít model, který umožňuje komunikovat přes různá rozhraní.
Kapitoly článku:
  1. Externí vypalovačka s rozhraním USB 1.1, FireWire či PCMCIA
  2. Seznam příslušenství a výsledky testů
Seznam příslušenství

Mezi dodávané příslušenství patří (mimo různých kabelů, které jsou popsány níže) dvě diskety s ovladači (jedna s ovladači pro USB a druhá pak pro PCMCIA), dále pak CD-ROM s programem Nero burning Rom (verze 5.5.5.3), dále pak jedno médium CD-RW a druhé CD-R (16x/20x). Součástí je také příručka programu Nero (v šesti jazycích, češtinu je ovšem zbytečné hledat) a také návod k vypalovačce - opět v šesti jazycích a schválně hádejte který chybí :o)

Součástí dodávky je pak následující příslušenství:


Obr. 2 - Napájecí adaptér
(klikněte pro zvětšení)



Obr. 3 - Kabel pro připojení k USB
(klikněte pro zvětšení)



Obr. 4 - Kabel pro připojení do PCMCIA slotu
(klikněte pro zvětšení)

Následující obrázek uvádím pouze pro ilustraci, je na něm vidět konektor do kterého se připojuje datový kabel USB či kabel vedoucí od PCMCIA karty.



Obr. 5 - Konektor pro připojení kabelu na mechanice

Jak vidíte z obrázků k mechanice se dodávají pouze kabely pro připojení přes USB konektor či PCMCIA slot. Kabel pro připojení přes rozhraní FireWire je nutno dokoupit zvlášť :o(.

Výsledky testů

Předem musím podotknout, že veškeré testy jsem prováděl pouze přes připojení USB. Bohužel jsem v průběhu testu neměl k dispozici notebook a FireWire kabel není součástí dodávky. Jako první je zde test Nero CD speed:


Obr. 6 - Nero CD speed

Následovaly testy zápisu, přepisu a samozřejmě také grabování hudby. Přestože program Nero hlásí při vypalování CD rychlost 8x (a po skončení hrdě napíše skončilo vypalování rychlostí 8x), realita je poněkud jiná (viz specifikace rychlostí při daném způsobu připojení na předchozí straně). Ostatně z jednotlivých naměřených rychlostí je zcela evidentní, že brzdou je v tomto případě pouze a výlučně pomalé rozhraní USB.


Tab. 2 - výsledky testů zápisu, přepisu, čtení a grabování

Pozn.: Čas čtení a grabování je měřen pomocí stopek a čas zápisu a přepisu je odečten pomocí programu Nero a není do něj započítána doba zakončování stopy.

Závěr

Jak je vidět vypalovačka je v případě připojení přes rozhraní USB poněkud pomalá, ale to není její vina. Brzda je (jak již bylo řečeno) nízká datová propustnost rozhraní USB. Já osobně ji mohu s klidným svědomým označit za vynikající produkt, který ocení každý uživatel notebooku. Jediná moje drobná výtka směřuje k nutnosti dokoupit FireWire kabel separátně. V dnešní době již je FireWire port poměrně běžnou součástí nových notebooků a tak ji zřejmě její uživatel bude připojovat právě přes "ohnivý drát"

Pozitivní stránky

+ možnost výběru způsobu připojení
+ mobilní vypalování
+ sympatická hmotnost

Negativní stránky

- absence FireWire konektoru v dodávce

Cena: 5440 Kč bez DPH



Za zapůjčení mechaniky Acer 8824MM k recenzi děkujeme firmě: 100 MEGA DISTRIBUTION
reklama