reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Extrémní dvaadvacítka - Lenovo L220x

18.2.2008, Pavel Kovač, recenze
Extrémní dvaadvacítka - Lenovo L220x
Do naší redakce se dostal opravdu netradiční 22" LCD monitor od výrobce Lenovo. Předně jde o jeden z mála monitorů této úhlopříčky, který má rozlišení 1920x1200, jež obvykle připadá až 24" modelům. Navíc nejde o technologii TN a cena je velice přijatelná.

Pozorovací úhly


Konečně jsme se dostali z víru technologie TN u 22" a dostáváme se ke kvalitní a moderní technologii S-PVA s dobrými pozorovacími úhly. Pod drobnohled se nám dostal osmidoménový S-PVA panel, který má pozorovací úhly jedny z nejlepších ze všech technologií LCD. Sice S-IPS je na tom ještě trochu lépe, ale poslední dobou se rozdíl už téměř smazává. Více je vidět na následující kompozici fotografií.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Jas je naštěstí regulován pomocí podsvětlovacích trubic, takže nedochází k drastickému snížení kontrastu. Maximální naměřený kontrast dosahuje hodnoty 690:1.



Průběh jasu


Nově přibude v recenzích i sledování průběhu jasu. Doporučená hodnota jasu u LCD monitoru je 120 cd/m2. Samozřejmě hodně záleží na okolních světelných podmínkách. Každopádně pro práci v noci je vhodné mít jas kolem 100 cd/m^2. Jak si tedy vede dnešní monitor? Vše důležité vyčtete z grafu.




Podsvícení


Byl jsem velmi zvědavý na podsvícení, které bývá u levných panelů velký problém. Naštěstí Lenovo nezklamalo a ukázalo, že lze vyrobit kvalitní panel za příznivou cenu. Podsvícení je pouze v pravé části obrazu znatelně tmavší. Na druhou stranu je jinak celkem pěkně ploché a nikde nevznikají výraznější místa. To pokládám za velký úspěch. Výsledné hodnocení je 56 %, což je nadprůměrný výsledek.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.

reklama