reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Extrémní dvaadvacítka - Lenovo L220x

18.2.2008, Pavel Kovač, recenze
Extrémní dvaadvacítka - Lenovo L220x
Do naší redakce se dostal opravdu netradiční 22" LCD monitor od výrobce Lenovo. Předně jde o jeden z mála monitorů této úhlopříčky, který má rozlišení 1920x1200, jež obvykle připadá až 24" modelům. Navíc nejde o technologii TN a cena je velice přijatelná.

Odchylka dE


Již několikrát jsem připomínal, že jde o monitor s technologií S-PVA, která je u 22" netradiční. Ta samozřejmě poskytuje již v továrním nastavení obvykle lepší barevné podání než technologie TN a navíc má 8bitové barvy (TN obvykle jen 6bitové). Díky tomu je zobrazení přechodů a například takové pleťové barvy výrazně lepší a věrnější. Pojďme se podívat, jak si vede lenovo L220x při měření optickou sondou.


Odchylka dE

Ve zcela nezkalibrovaném režimu (červená čára) se pohybuje odchylka dE jak na houpačce od slušných hodnot kolem jedné až po cca 12. Průměrná odchylka dE nezkalibrovaného monitoru je 4,008. Právě to hodně upraví ruční kalibrace přes OSD menu, kde když nastavíte hodnoty R=55, G=35, B=61 (Pozor, hodnoty se mohou monitor od monitoru lišit!), tak dojdete k výsledku zobrazeným zelenou lomenou čárou. Zde se již maximální odchylka dE snížila k 4,5. Průměrná hodnota je slušných 1,882. Poté dojde na kalibraci pomocí .icc profilu, který již dílo dokoná a průměrná odchylka kalibrovaného monitoru činí velmi pěkných 0,708. Maximálka padla k 3.

Barevně tedy monitor výrazně vede před konkurencí v podobě 22" modelů. Samozřejmě největší zásluhu na tom má výtečná technologie S-PVA od Samsungu. Nesmíme však zapomínat na velkou zásluhu firmy Lenovo, která dokázala před konkurencí představit takto perfektní monitor za perfektní cenu.


Barevný gamut


Nyní jste asi trochu získali dojem, že jde o ideální monitor. Zbývá nám však ještě několik testů, a tak nepředbíhejme. Při měření se koukneme i na rozsah barev, neboli barevný prostor. Taková běžná modla každého grafika je alespoň Adobe RGB barevný prostor, který je zobrazen čerchovanou čarou. Dnešní monitory často však používají sRGB (Standard RGB) barevný prostor. Ten bohužel nevyhovuje moc lidskému zraku, protože zelená barva v něm není obsažena v takové míře, jak by měla být. Dnes testovaný monitor Lenovo L220x se však k Adobe RGB barevnému prostoru velmi silně blíží. Je to vidět i na vlastní oči, kdy monitor při zelené barvě a vlastně i u červené doslova svítí. Ve výsledku si i zde vede velmi dobře.


Gamut

Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci


Při pohledu na kalibrovaný a nekalibrovaný obrázek si můžete všimnout výrazného zabarvení do červena. Jde hlavně o to, že se posunul bílý bod k 6500 K z nativních cca 6800 K. Modrá barva se také výrazně posunula, to odpovídá i porovnání s odchylkou dE kalibrovaného a nekalibrovaného monitoru.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.
reklama