reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FIC Spectra - počítač v roli multimediálního centra

25.10.2005, Pavel Kovač, recenze
FIC Spectra - počítač v roli multimediálního centra
Každá moderní domácnost se dnes neobejde bez DVD přehrávače, počítače a popřípadě i harddiskového rekordéru. Co když ale stačí jen jeden přístroj? Barebone systém od firmy FIC splňuje všechny tyto požadavky a přídává spousty dalších funkcí.
Specifikace

Barebone systemFIC Spectra (SP-P4M915GD1)
Základní deskaFIC P4M-915GD1
Operační systémMicrosoft XP Media Center Edition ENG
Podporované procesoryIntel Pentium 4 Prescott LGA775 w/HT 800MHz FSB
(3,2GHz P4 v dodávce)
Čipová sadai915G+ICH6
Grafická kartaATi Radeon X300 PCIe x16, 128MB
Audio7.1 kanálové (integrované na desce) - Intel HD Audio
Operační pamět2x 256MB DDR 400, Samsung
Pevný diskWestern Digital 200GB - WD2000 SATA
Optická mechanikaLite-on SOHW-1633S
Síťová kartaIntegrovaná 10/100/1000mbit - Realtek
Čtečka karet8in1
Klávesnice a myšBezdrátová 2,4GHz klávesnice s trackballem
Dálkové ovládáníInfračervený přenos
Rozšiřující slotyLow Profile: 1x PCIe x16 (obsazeno grafickou kartou) 2x PCI 32
Standardní velikost 2x PCI 32 (jeden obsazen TV/FM tunerem)
TV/FM TunerHauppauge WinTV-PVR-150 MCE s hardwarovým MPEG 2 Encoderem
Napájecí zdroj250W s PFC
Přední konektory2x USB 2.0, 1x Mic-in, 1x Headset, 1x S/PDIF-In, 1x IEEE1394, sluchátkový výstup a mikrofonní vstup
Zadní konektory2x S/PDIF-out (optický a koaxiální), Audio Line-in, Audio Line-out, IEEE1394, VGA, DVI, 4x USB 2.0, RJ45, Line-in, Surround/Cen/Lfe/ SurrBack/Front/Mic-in 7.1 HD Audio
RozměryVýška x Šířka x Hloubka - 86 x 430 x 390 mm
Formát deskymicroATX

Jak je vidět, tak jde opravdu o pořádný kus hardware. Výkonný procesor skloubený s intelovskou čipovou sadou dodává pocit bezpečí. Komu se zdá málo operační paměti, tak není problém dokoupit (osazena je jen polovina slotů). Pevný disk je na první pohled vcelku malý (vzhledem k tomu, že bude používán k nahrávání TV), ale jak záhy zjistíme, je dostatečný.


Co se skrývá pod kapotou?

Pokud vezmete do ruky šroubovák a otevřete vrchní kryt, vykoukne na vás velmi dobře uspořádaný klasický počítač. Veškeré kablíky jsou svázány k sobě. Tímto vytváří dojem opravdu dobře a s láskou zpracovaného počítače, kterému by se nemuselo ani po delším používání "nic stát".


Pohled na otevřený barebone (Pro zvětšení klikněte)



Pohled na otevřený barebone bez PCI rozšiřující karty (Pro zvětšení klikněte)


Při bližším prozkoumávání Spectry jistě zaujme chlazení. A protože se jedná o P4 s jádrem Prescott, tak musí být i dostatečně účinné, aby bylo schopné ochladit tohoto drobečka. Samotný chladič je připevněn jak jinak než čtyřmi šrouby. Pro odvod tepla se starají tři Heat-Pipes, které dále předávají tepelnou energii do 54 plátů, které jsou buť zinkovány, nebo niklovány. Vzhledem k tepelné vodivosti spíše zinkovány. Tato povrchová úprava zaručuje lesklý povrch (podobný leštěnému nerezu) a také málo adhezní povrch (prach se tolik neusazuje).


Chladič procesoru (Pro zvětšení klikněte)

Ovšem samotný takovýto chladič by jistě procesor neuchladil. K tomu je potřeba alespoň trochu proudícího vzduchu. Aby výrobce spláchl dvě mouchy jednou ranou, tak ventilátory ve zdroji slouží zároveň jako ventilátory pro chladič procesoru. Jak si jistě všimnete na prvním obrázku této kapitoly, tak zdroj je umístěn těsně za procesorem. Pro svedení proudu vzduchu zde slouží gumová "záclonka".


Odklopený zdroj s gumovou "záclonkou" (Pro zvětšení klikněte)


Jak je vidět, tak ve zdroji jsou umístěny dva 70mm ventilátory, které nasávají vzduch přes chladič procesoru a vyfukují jej skrz zdroj ven. Toto řešení je relativně účinné a co je hlavní, tak i při nízké zátěži tiché. Pokud došlo k dlouhodobé zátěži, otáčky ventilátorů se zvýšily a hluk již byl značný. Hluk bych přirovnal k jednomu průměrnému 80mm ventilátoru o otáčkách zhruba 3000ot/min. Inu P4 Prescott potřebuje chladit opravdu dost, a tak se není čemu divit.



Odklopený zdroj bez "záclonky" (Pro zvětšení klikněte)

Posuňme se však od procesoru ke grafické kartě. Ze specifikací jste se dočetli, že jde o ATI Radeon X300 PCIe a je osazen 128MB video paměti. Výkon této grafické karty je na dolní hranici pro dnešní hry, avšak pro zařízení tohoto zaměření je naprosto dostačující. Jako pozitivní vidím pasivní chlazení jádra karty, čímž snížili celkový hluk. Karta je obdařena DVI-I (digitální a analogový signál v jednom konektoru) a S-Video (tento konektor má o dva piny víc pro vyvedení i Cinch kompozitního signálu). Provedení karty je samozřejmě LowProfile, aby se vešla do skříně.


Grafická karta ATi Radeon PCIe 128MB (Pro zvětšení klikněte)

Jako další si vezmeme na mušku operační paměť. Z dosavadních obrázků jste zatím mohli vypozorovat jen to, že o celkovou velikost 512MB se starají dva moduly. Nyní si však povíme něco blíže. Paměťové moduly jsou značky Samsung s frekvencí 200MHz respektive v DDR 400MHz. To není jistě mnoho, avšak s přetaktováním se u takovéhoto počítače příliš nepočítá.


Paměťové moduly od firmy Samsung (Pro zvětšení klikněte)

Když prozkoumáte samotné čipy, tak zjistíte, že časování těchto pamětí není nikterak závratné. CL 3.0 při 200MHz je dnes podprůměr.


Detail paměťového čipu (Pro zvětšení klikněte)

K multimediálnímu centru neodmyslitelně patří i TV tuner. V tomto případě výrobce vsadil na méně známou značku Hauppauge WinTV, který má integrovaný hardwarový MPEG 2 Encoder. Tím je zaručena realtime komprimace a odlehčení práce procesoru.


TV/FM tuner od firmy Hauppauge (Pro zvětšení klikněte)

O zpracování signálu se stará tradiční čip Conexant. Tyto čipy jsou vcelku kvalitní, a tak si myslím, že zde problém jistě nenastane. Záleží na tom, jak bude citlivý tuner.
Na dalším obrázku je vidět zasunutá karta do rozšiřující karty pro dva PCI sloty.



TV/FM tuner zastrčený v rozšiřující kartě pro PCI (Pro zvětšení klikněte)



TV/FM tuner zasunutý v rozšiřující kartě pro PCI (Pro zvětšení klikněte)

Na poslední fotce vidíme, jakými vstupy je karta obdařena. Je zde samozřejmě anténní vstup pro TV a FM, dále pak vstupy pro video (S-Video a kompozitní Cinch), je zde také vstup pro audio (2x Cinch).

Další důležitou součástí každého multimediálního centra je DVD-RW mechanika. Zde je od značky Lite-On a jedná se o model SOHW 1633S. Mezi podporované formáty patří DVD+R (16x), DVD-R (12x), DVD+R9, DVD+RW (4x), DVD-RW (4x), DVD-ROM (16x) a samozřejmě i CD-R (48x) a CD-RW (24x).


DVD vypalovací mechanika (Pro zvětšení klikněte)

Poslední dvě komponenty, na které spočine náš zrak, jsou pevný disk a základní deska. Pevný disk je od firmy Western Digital o kapacitě 200GB, konkrétně jde o model Caviar SE WD2000JD s otáčkami 7200ot/min a průměrnou přístupovou dobou 8,9ms. Ovšem jak se ukáže u testů, tak hodnota 8,9 je poněkud nadnesená. Uchycení disku je řešeno bezšroubkově pomocí plastové klece zasazené do kovového rámu. Toto řešení má tu výhodu v tom, že snižuje hladinu hluku a vibrací. Jen je škoda, že nelze osadit další pevný disk. Pokud vám tedy nebude stačit kapacita, musíte původní vyměnit za jiný, což s sebou přináší spoustu problému s přenosem dat atd.


Pevný disk uchycený v plastové kleci (Pro zvětšení klikněte)

Základní deska je zde jak jinak než od firmy FIC. Konkrétně jde o model P4M-915G-PD. Deska je tedy postavená na čipové sadě i915G, který má podporu funkce Hyper-Threading a procesorů Prescott (533/800MHz FSB). Přesné specifikace jsou uvedeny v tabulce.

* Poznámka LowProfile se samozřejmě nevztahuje přímo na desku, ale jen jsem chtěl upozornit na to, jaké karty lze do tohoto konkrétního barebone systému osadit.


FIC P4M-915GD1
Podporované procesory533/800MHz FSB
Intel® Pentium® 4 Processor w/HT Technology
Čipová sadai915G, Intel ICH6/R
Operační paměť4 DIMM sloty, podpora DDR333/400, Maximum 4GB
Slot pro grafickou kartuPCI Express x16 (LowProfile*)
Audio kodekAzalia 7.1, Realtek ALC880
Serial ATAIntel ICH6/R, 4 porty (možnost tvorby RAID polí 0,1)
Síťová kartaRealtek 10/100/1000 Mbit
Rozšiřující sloty3x PCI + 2x rozšiřující karta do PCI, celkově tedy 4x PCI z toho dva jen pro LowProfile
1x PCI Express x16 LowProfile
Integrované vstupy a výstupy1x Paralelní port
2x PS/2 konektor
1x RJ45, 2x USB 2.0, 2x COM port (1 pinheader)
2x Audio konektory: Mic-In, Line-In, Line-Out
8x USB 2.0
IDE řadič1 kanál PATA 66/100 (2 připojitelná zařízení)
BiosACPI, APM, DMI, SMBIOS, PnP, USB, PC99, PC2001, Y2K Compliant
IEEE1394VIA6307L - 2 porty
Formát deskymicroATX

Účelem tohoto testu však není rozebírat do podrobna všechny možnosti této desky, a tak se spokojíme jen se specifikacemi, které nám více než postačí.


Základní deska - foto převzaté z webu výrobce www.fic.com.tw (Pro zvětšení klikněte)

V další kapitole se podíváme na softwarovou stránku a BIOS.
reklama