reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.10.2005, Pavel Kovač, recenze
Každá moderní domácnost se dnes neobejde bez DVD přehrávače, počítače a popřípadě i harddiskového rekordéru. Co když ale stačí jen jeden přístroj? Barebone systém od firmy FIC splňuje všechny tyto požadavky a přídává spousty dalších funkcí.
krumlon | 27.10.201222:40
Poté co jsem ji na Sv.Hardware koupil v nějaké akci ke konci r.2006, tak mi neustále funguje. Pořád s původní deskou. Jen Windows mám ve verzi 7, přidal jsem paměť a jako výstup mám gr.Kartu Radeon HD5430 která v pohodě stačí na jednoduché hry i akceleraci FullHD videa. Jako vstup mám nyní 2 DVB­-T karty. Z čeho mám trochu strach je až mi odejde zdroj. Takový podlouhlý jsem nikde neviděl. No a co nevidět budu muset koupit nějakou základní desku, dokud mají ještě PCI sloty. HD video z DVB­-T mi to nahrava, ale trochu laguje, což přičítám starému jednojádrovému procesoru.
Odpovědět0  0
zatloukal (6) | 20.12.201110:58
trošku jsem si ji předělal podle svého.. nová základní deska Gygabyit Gigabyte GA?­-73VM?­-S2 ?­- nForce 610 CPU 2,6Gb a klávesnici ­- Logitech Wirele?ss Touch Keyboa?rd K400, CZ TV tuner DVT ­- S2 s Win Vista ... naprostá spokojenost... vše plně funguje ... jako monitor požívám LED projektor s 230cm ůhlopříčkou a repro genius .... takové malé Wilage Cinema...
Odpovědět0  0
mato74cz | 19.1.20080:31
Protože se tehle casík objevil v prodeji jedné Přerovské fy. tak si dovolím varovat všechny případné zájemce ­(taky sem byl jedním a bohužel už koupil­), že prodávají nefunkční produkt, který nelze nakonfigurovat na libovolnou desku, což mi potvrdili i na servisu. Porblém je rochodit korektně včechny HW prvky které obsahuje ­- hlavně to nejpodstatnějí ­- klávesnici.
Není k tomu vůbec žádná dokumentace ja zapojit kabely, což se dá udělat intuitivně ale je to horor a nakonec to stejně nefunguje 100%!
Je to příklad klasického podvodného prodeje a úmyslného zamlčení vady výrobku!!!
Jedniná možná funkční konfigurace je celý systém s obstarožní deskou FIC a starým Intelem 775.
Odpovědět0  0
tvpohoda | 20.1.200816:37
když už je tu tenhle názor, přidám svůj. Problémy s instalací jsem taky trochu měl, ale nakonec se to nechá překonat. S tou deskou se musí člověk smířit, přece jen to je víceméně jednoúčelové zařízení. Věřte nevěřte, jako počítač se to nedá paralelně moc využít, leda s přídavným menším LCD displejem. Koukat se do PAL obrazovky nebo velké LCD nebo plazmy se moc dlouho nedá. Navíc dnešní PVR umí za poloviční cenu zhruba to samé a ještě něco navíc ­(jednoduché střihy, a výstřihy reklam­) současné nahrávání a reprodukci z jiného místa videonahrávky atd. SPECTRA navíc špatně zobrazuje češtinu na frontdispleji často se sekne MCE na pozadí, vše funguje normálně, ale pak při aktualizazích EPG neusíná zpět do standby a vesele papá svejch 70 až 120 W typických pro nečinný stav až dokud ji nevypnu. Odjet na dovolenou, tak nemyslím na nic jiného, než co dělá SPECTRA doma. A tedy spotřeba je při jejím využití jen jako PVR 2 až 3 krát vyšší než značkové PVR. To je taky dost. Když ji zavřu za sklo do nábytku, tak to slušně hřeje.
Klávesnice celkem funguje, ale při širším využití člověk nestačí měnit baterky ­(3xAA­). Je i dost hlučná ­(alespoň nárazově­) přesně tak, jak mě to mělo varovat v zde přítomné recenzi. A poslední hřebíček do rakvičky PC MCE: neexistuje video PC karta, která by měla RGB výstup pro 50Hz Pal. A rozdíl v kvalitě obrazu to trochu je. Až budu mít plazmu nebo LCD tak to asi řešit nebudu. Zatím ovšem doporučuji již cenově dostupné PVR + jakoukoliv obrazovku.
Jediné plus pro MCE: opravdu nadčasově zpracované HMI, neboli ovládání, prostě menu a systém ovládání. Kam se hrabe Yamada nebo Sencor aj. Velké písmena, přehledné, čitelné i na menších obrazovkách.
Odpovědět0  0
mato74cz | 20.1.200821:02
nemohl byste se mi prosím ozvat na mail mato74­(zavináč­)seznam.cz měl bych jeden dotaz kolem klávesnice.
Odpovědět0  0
aik | 24.1.200811:45
Tak také já se pochlubím zkušenostmi. Mám Spectru od dubna 2007 a jsem s ní nadmíru spokojený. Co se týče instalace tak jsem s ničím žádný problém neměl. Já osobně nepoužívám MCE ale klasická XP. Sice mi v nich nefunguje display na přední straně ale to vůbec nevadí, akorát to svítilo do očí. Mám jí připojenou k LCD TV SONY s úhlopříčkou 102cm a nemůžu si stěžovat. Sice mi chvíli trvalo, než jsem sehnal slušnou nízkoprofilovou grafickou kartu s dobrým výkonem, ale nakonec jsem uspěl a nyní není problém si zahrát jakoukoli hru přes HTPC, ikdyž se zdá hardware zastaralý, tak mě vše zvládá bez problémů. Mám v tom P4 3,4, 1GB ram, 250GB disk, a 256MB ATI grafiku. Používám to často také jako dvd rekordér, protože po nahrání z DVBT je pak velmi jednoduché vše sestříhat, popřípadě vyházet reklamy a vypálit, cca za 5 minut je hotovo. Za dobu používání jsem nenarazil na žádný velký problém. Funguje vše co potebuji. Hlučnost se značná až při velkém zatížení procesoru, ale jelikož je procesor pasivně chlazený tak se to dá pochopit, ža 2 80mm větřáčky se musí trochu otáčet. S tímto produktem jsem velmi spokojený a všem bych ho doporučil, se svou sestaou jsem velmi spokojen. Jo a na závěr bych chtěl říci, že klávesnici používám jinou, protože ta dodávaná mi opravdu nevyhovovala, na hraní používám drátovou, na práci a zábavu bezdrát, ovšem kvalitnější, Pokud budete mít někdo nějaká dotaz, klidně napište. Mějte se ­(ICQ 295­-019­-552)
Odpovědět0  0
igi123 | 13.8.20080:29
Ahoj, mám dotaz – jak v mediacentru rozchodit display? Zobrazuje mi jen čas skladby nebo videa, ale snad by měl umět zobrazit název skladby či jiné údaje – jak na to? Dá se to něčím přepínat? Díky
Odpovědět0  0
tvpohoda | 22.12.200613:17
Zdravím všechny, nemáte někdo zkušenost s instalací Spectry? zbývá mi tam nerozpoznané PCI zařízení, které nemá podporu z inst. CDROMu ani z webu. PCI karty to nejsou a Realtec 880 Audio zařízení jsem již instaloval. Při spuštění DVBT karty Winfast to oznamuje, že nemůže otevřít audio zařízení, ale to s tím nemusí souviset. Klávesnici jsem zatím taky nerozchodil. Aktivuje se nějak? K jakému zařízení jsou ty dva IR blastry vzadu? Dík za tip. Pavel
Odpovědět0  0
pavel.hrabik@seznam.cz | 28.11.200518:47
Musí být PC zapnuto, aby se spustilo načasované nahrávání ? Pokud to bude pořád zapnuté, bude to mít velkou spotřebu elektriky ne ?
Odpovědět0  0
DT | 27.10.200520:22
Konečně výrobci barebonů znovu objevili desktopové řešení. Nějakou kostku nebo věžičku bych si pod, nad nebo i vedle TV nedal. Jsem zvědav jak dlouho jim bude trvat než příjdou na to, že mohou využít technologie používané v notebooku, aby vytvořili slim­-barebone.

Ke chlazení takovýchto zařízení bych použil jeden masívní chladič, do kterého by se pomocí heat­-pipes odvádělo veškeré teplo ze všech teplo­-produkujících čipů. Žebrování chladiče by mohlo být vyvedeno částečně ven na boku nebo v zadu. Vhodně umístěný jediný ventilátor by to určitě vše uchladil.
Odpovědět0  0
ZMotycka@seznam.cz | 27.10.20059:48
Na to , co by to zařízení mělo dělat ­( přehrávat filmy , tv, sat , hudba apod. ­) je to neskutečně drahý a zbytečně výkoný ­- nehledě na tu teplotu.
Pokud někdo víte o levnějším a méně výkoném stroji , dejte vědět.
Zajímavá sestava by byla asi ­- 1.5 GHz CPU , 512MB , hdd 100GB , sat karta , dvd+rw , ­- s cenou do 10000,­-
Odpovědět0  0
olin | 27.10.200510:15
jste lama
Odpovědět0  0
ZMotycka@seznam.cz | 28.10.200520:38
Á nějaký inteliget mi tu radí .
A copak jsem ještě ???
Odpovědět0  0
Gandalf | 8.11.200511:40
FIC Spectra není zbytečně výkonný počítač, protože na přehrávání HD videa budete ­"třígigový­" procesor potřebovat. Naprostým omylem, který bohužel významně degraduje použitelnost tohoto zatím výjimečného zařízení, je použití platformy Intel. Jak je v článku jasně uvedeno ­- v počítači je P4, a proto vznikají problémy s chlazením, při dlouhodobé zátěži je chlazení hlučné. Přitom základním požadavkem na multimediální zařízení je tichý ­(pokud možno zcela nehlučný provoz­). Je zřejmé, že obchodní tlak Intelu na svoje ­"ovečky­" je velký, protože konstruktéři počítačů dobře ví, že mnohem výhodnější by bylo takový počítač osadit procesorem Athlon 64 s technologií Cool&Quiet ­(nebo cenově zajímavý Sempron 3100+­). Odpadnou totiž problémy s chlazením a hlučností. Po většinu provozního času nebudete plný výkon procesoru potřebovat a P4 v takové chvíli topí zbytečně zatímco Athlon se podtaktuje a uchladíte jej nesrovnatelně snadněji. To nejsou marketingové bláboly AMD, ale praktická zkušenost.
Existuje i řešení na platformě Intel. Není ale v oblasti stolních procesorů této značky, je v použití vynikajícího Centrina, které se ve větší skříni dá uchladit pasivem a je dostatečně výkonné. Zatím se ale všichni dodavatelé počítačů tváří, že jejich zákazníci nemají o tiché a současně výkonné počítače zájem a že notebooková deska a procesor do stolního počítače nepatří. Asi je snazší přesvědčit zákazníka, že si toho hučení nemá všímat a že 35 dB je ticho.
Vysoký výkon na multimédia bohužel potřebujete. Před časem jsem si do podobné skříně seskládal zcela tichý ­"fanless­" počítač na platformě VIA Epia 600. Jediný zvuk, který z něj slyším je vrnění disku. Bohužel výkon stačí sotva na přehrávání DVD. MPEG4 ­(DivX a Xvid­) ve větším rozlišení už má problémy.
Odpovědět0  0
Moty (4) | 2.12.200513:39
S výkonem souhlasím , ale ..
Ale v dnešní době rychlého zastarávání elektroniky a PC zvláště , je myslet dopředu zbytečné. V dnešní době nejsou zdroje HDTV ­( snad jen na satelitu začínají vysílat německé stanice ­) a až budou , bude výkon CPU někde jinde .
Mnou akceptovatelný stroj je v ceně do 5000,­- , ale to dnes nové neseženu a musel bych to dát dohromady ze starých komponent.
Co by bylo optimální na dnešní dobu je asi toto ­- AMD Sempron ­( i socket A ­) 2500 , integrovaná grafika s tv­-out . ­( oboje by dnes splňovala nv6100+sempron64 2500+ ­).
Přidat pomalý hdd s kapacitou 80 ­- 120 GB ­( tichý a chladný ­) , DVDRW , satelitní kartu ­( skystar2 ­) , kartu Czechlink a cena do 10 000,­- .
Odpovědět0  0
;p | 26.10.20058:21
Pokud se chystate na Invex...tak v pavilonu E maji tyto BB pod nazvem X­-PLAY s WCME CZ.
Odpovědět0  0
key | 26.10.20057:10
Zajímal by mě výrobce toho zdroje. Na stránkách FIC jsem nenašel, že by vyráběli zdroje. Mohu získat tuto informaci.
Odpovědět0  0
Ghost_MF | 25.10.200517:22
NO toto zariadenie vyzera v celku idealne, a uz sa tesim ako vecicky podobneho typu nahradia dvd­/video recordery.
Este to ma zatail par much ale tie sa isto casom vychytaju.Mne sa inac na tomto konkretnom type nepaci jeho display.Ten mohol byt teda kvalitnejsi.Vsimol som si ze pouziva klasicke LEDkove segmenty.Mohol by byt pouzity daky graficky display napr typu OLED alebo aspon daky z bodovou maticou.Skoda ze sa tam neda vlozit este jeden disk.Inac mi pride dost zaujmave ze preco vyrobca pouzil prave takto vykonny procesor.Ved pre zariadenia podobneho typu by kludne stacil procesor aj na nizsej frekvencii
a podla mna by tam mohol byt pouzity daky celeron, ktory urcite menej hreje ako prescott ­( a to nehovorim o novych chladnych A64­), aj cena by potom mohla ist o nieco dole.
Podla mna je jedno ci je postavene na zakladnych doskach znacky FIC.Tu nejde o vykon, nejde tu o pretaktovanie ide tu hl o maximalnu stabilitu a funknost co urcite splna.
Ale v celku dodat ze toto zariadenie mi je v celku sympaticke a urcite si najde svojich spokojnych zakaznikov.Tot moj nazor.
Odpovědět0  0
kana@google.cz | 25.10.200513:12
děkuji za objasnění. Ma právě strach z té podpory češtiny, hlavně teletext bych využival často
Odpovědět0  0
kana@google.cz | 25.10.20059:47
Chtel bych se zeptat autora nebo nekoho kdo vi. Neni problem tam nainstalovat jeste druhy system ­(XP­) a provozovat ho protoze ten windows co tam je bych asi nechtel.Prosim jestli vite odpovezte
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 25.10.200512:09
WinXP MCE jsou prakticky stejne jako klasicke WinXP. Pouze maji ­"nadstavbu­" pro ovladani pomoci dalkoveho ovladace, spravu multimedii atd. Takze je lze vyuzivat jako klasicke WinXP ­(stejny vzhled a ovladani­).
Odpovědět0  0
NoName | 25.10.20059:03
U takeho pristroja by bolo vhodne uviest... podla procesora tak min 120W v idle?
Odpovědět0  0
gogpepe | 25.10.20057:52
Od FICky raději NEEEE...
Odpovědět0  0
MSI@quake.com | 25.10.20057:54
MSI Hetis, Mega nebo Midas na ***** cz za super ceny, navíc v předvánoční akci
( http:­/­/www.***** cz )
Odpovědět0  0
jouda96@mail.cz | 25.10.20057:56
tak jinak ­- třeba u SQNetu
Odpovědět0  0
Bobek | 25.10.200510:25
Ach jo :­/ Máte nějaký specifický důvod nebo to jsou jen takové typické diskusní tlachy plamenného zastánce <flame>veskrze průměrného ;­)</flame> MSI?
Odpovědět0  0
black33 | 25.10.20051:23
no byt tak levnejsi o 5000Kc tak je to fakt dobra volba

http:­/­/eshop.24afp.cz­/presmerovani.aspx?goto=­/zbozi_detail.aspx$$zbozi=66991
Odpovědět0  0
snajprik | 25.10.20056:56
No je to fakt nadupane ale ta grafika :­( za tu cenu mohla byť lepšia.
Odpovědět0  0
sotero | 25.10.20058:51
tady je levnější :­-­)
http:­/­/ekatalog.svet­-it.cz­/presmerovaniEU.aspx?goto=­/zbozi_detail.aspx$$zbozi=66991

jinak anglické MCE ­- to je teda megahumus, když už se prodává OEM česká verze na 4 CD
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.