reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Flexibilní silikonové klávesnice - mají co nabídnout?

25.4.2008, Jan Vítek, recenze
Flexibilní silikonové klávesnice - mají co nabídnout?
V dnešní recenzi se ukáží tři flexibilní silikonové klávesnice, které se na našem trhu již poměrně rozšířily. Zde je otázkou, na jaké použití se tyto klávesnice hodí a jak se na nich vůbec píše. To budou moci ukázat dva modely značky Acutake a jeden Redstar.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Hlavní otázkou, kterou si před koupí budeme klást, asi bude, k čemu jsou tyto klávesnice vůbec dobré. Firma Redstar řiká, že její klávesnice je "ideální pro notebooky", což bych osobně tedy nepotvrdil. Vše je otázkou komfortu psaní, který není velký a jsou za tím tři hlavní důvody: jednak je to způsob stisku kláves, který alespoň u těch jednoduchých probíhá tak, že je skoro nemáte šanci stisknout rovnoměrně.

To znamená, že se vždy zbortí na jednu ze čtyř stran, což dokáže prsty vychýlit z rovnováhy. Poté mi osobně vadily poměrně velké mezery mezi jednotlivými klávesami, které jsou 6 mm. Klávesy mají přitom celkem standardní hranu 13 mm. Tyto mezery jsou ale nutné pro to, aby se klávesnice mohla pohodlně stočit s klávesami uvnitř. A poslední nevýhodou pro pohodlné psaní je nulová hmatová a zvuková odezva stisku kláves. Nemáte prostě šanci se dozvědět, že jste klávesu opravdu stiskli jinak, než že si napsaný text ověříte na obrazovce a to osobně shledávám krajně nepohodlným.


Acutake LightRoll keyboard nabízí jako jediná pěkné a rovnoměrné podsvícení pozadí kláves
- klikněte pro zvětšení-

Pokud tedy srovnám notebookovou klávesnici a jednu z testovaných flexi klávesnic, pak jejich jedinou výhodu vidím v přítomnosti numerického bloku a víceméně klasickém rozložení kláves. Dnes ale není problém si k notebooku dokoupit samostatnou numerickou klávesnici, takže v podstatě padá i tato výhoda. A právě jako největší problém vidím zmíněné nerovnoměrné borcení kláves při stisku, na které jsem si jednoduše nedokázal zvyknout.



K čemu tedy tyto klávesnice jsou? Zde se přímo nabízí jejich vlastnosti - odolnost proti prachu a vodě (Acutake celkem vtipně poukazuje na odolnost i proti písečné bouři), z toho vyplývající omyvatelnost (i alkoholem a desinfekcí) a odolnosti proti kyselému i zásaditému prostředí. Kromě toho jsou zde ale také jistá omezení, z nichž jsem některá zmiňoval již na první stránce. Jednak jsou klávesnice použitelné pouze na rovném povrchu. Jednoduše zapomeňte na to, že byste si je položili na klín a pohodlně psali. Dále klávesnicím neprospěje kontakt s naftou či acetonem nebo toluenem, vystavení většímu teplu a samozřejmě silné mechanické namáhaní.

Z toho vyplývá, že se flexibilní silikonové klávesnice uplatní především v průmyslovém provozu, kde se nadměrně práší a často tam pobíhají lidé umazaní poctivou prací. Pak můžeme díky zmíněným výhodám zapomenout na horší komfort psaní, protože se dá předpokládat, že v tom případě budeme jen těžko psát romány a spíš budeme potřebovat jen něco krátkého vyplnit, na což se již zvyknout dá.


Závěrečné hodnocení


Klávesnice Acutake DarkRoll Keyboard, LightRoll Keyboard a Redstar Flexibilní silikonová klávesnice jsou netradiční produkty, které nabízejí rovněž netradiční vlastnosti, kvůli nimž se nehodí jen tak pro někoho. Tyto produkty nabízí díky flexibilitě snadnou přenosnost, ale také horší komfort při psaní v porovnání s klasickými klávesnicemi.



Jejich přednosti v podobě odolnosti proti vodě, prachu a jiným nečistotám jim však umožní využití v prostředí, kde by plastové klávesnice trpěly a brzy by se musely složitě vyčistit, nebo vyměnit. Pokud jste však uvažovali o jejich pořízení k domácímu stolnímu počítači nebo k notebooku na cesty, pak zde jejich koupi nedoporučuji.

Mobilita
Klávesy se nerovnoměrně bortí
Odolnost proti vodě a nečistotám
Nulová odezva při stisku
Omyvatelnost
Ikona Odkaz na databázi
Ceny v době testování: Redstar RS-KB-FLEX: cca 400 Kč s DPH
Acutake DarkRoll Keyboard: cca 350 Kč s DPH, LightRoll Keyboard: cca 700 Kč s DPH


Stále aktuální cena Acutake DarkRoll


Graf ceny produktu Acutake DarkRoll Keyboard poskytuje server Heureka.cz


Stále aktuální cena Acutake LightRoll


Graf ceny produktu Acutake LightRoll Keyboard poskytuje server Heureka.cz


Stále aktuální cena Redstar RS-KB-FLEX


Graf ceny produktu Redstar RS-KB-FLEX poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení klávesnic Acutake děkujeme společnosti TNTrade s.r.o.



Za zapůjčení Redstar klávesnice děkujeme společnosti Starcom International s.r.o.


------------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------------

Acutake DarkRoll Keyboard, LightRoll Keyboard and Redstar Flexibilní silikonová klávesnice are unconventional products which offer extraordinary features and this makes their use rather special. The keyboards offer flexibility and thus easy portability, but it also makes them hard to use because of worse writing comfort in comparison with normal keyboards.

However, their main advantage is water and dust resistance and that is why the keyboards may be well used in industry, where normal plastic keyboards would soon require cleaning or replacement. Normal users, who thought of them as a nice and stylish accessory for their home computers or laptops, may forget about their purchase, since in this case these keyboards don't offer much.
reklama