reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Focal XS Book: stylové a vynikající

28.2.2012, Petr Štefek, recenze
Focal XS Book: stylové a vynikající
V dnešní recenzi jsme vzali do hledáčku stylové stereo reproduktory Focal XS Book, jež slibují kvalitní reprodukcí a provedením potěšit všechny náročné posluchače, kterým běžné reproduktory k počítači jen těžko vyhoví.
Kapitoly článku:
Na první pohled je jasné, v čem se Focal XS Book liší od svých konkurentů jako Audio Engine A5+. Především objemem ozvučnice a samotným použitým materiálem pro její výrobu. Focal zde využil dvou hliníkových profilů a plastového čela a svým postupně zužujícím se tělem vypadají velmi stylově. Vše má ale také praktické využití, neboť i do relativně úzkého těla bylo možné zakomponovat středobasový reproduktor obstojné velikosti a získat nějaký centimetr krychlový objemu navíc.





Focal XS Book jsou aktivní reproduktory o výkonu 2 x 20 W, nejsou bi-amp a máme zde zesilovač klasické AB konstrukce. Focal tedy oproti trendům upustil od integrace digitálních zesilovačů a samostatného napájení pro výškové a středobasové reproduktory. Co ale potěší (protože každého hifistu to skoro jistě potěší), je hmotnost reproduktorů, která se pro každý satelit pohybuje na úrovni 5,3 kg. Specifikace nehovoří o rozdílech mezi oběma satelity, ale pravý je jednoznačně těžší až o 1,5 kg. Obsahuje také zesilovač a další komponenty, kterými levá jednotky disponovat nemusí (trafo atd.).




10 cm PolyGlass středobasový reproduktor


Oproti běžným monitorům je zde výhoda, že potřebujete pouze jedinou volnou zásuvku a ne dvě pro každý monitor zvlášť. Snad nebude takto zvolená konstrukce na úkor detailů nebo dynamiky těchto jinak velmi dobře vypadávajících reproduktorů, které vás zaujmou především kvalitním provedením. Po demontáži přední ochranné mřížky s přízvučnou tkaninou na vás vykoukne 10cm středobasový reproduktor s polyglass membránou. Tyto reproduktory jsou u Focalu velmi ceněné a dokáží ze sebe dostat slušnou dynamiku a detaily, na rozdíl třeba od levnějších kevlarových reproduktorů.

10 cm v průměru ale není moc, a tak si začínám dělat poněkud starosti o basy a deklarovaný rozsah 50 Hz - 22 kHz. Vyzkoušel jsem si přes generátor tónu frekvenci 50 Hz a byla slyšet, i když s relativně velkým poklesem. Zajímavostí je, že nižší frekvence jsou oříznuty, za což se na Focal nezlobím, alespoň netrápí membránu tím, co skutečně nedokáže zahrát. Výškový reproduktor je hliníkový, což je v této cenové kategorii běžné (nečekejme zde firemní beryliový model, který stojí více než tyto samotné reproduktory).




Focal XS Book vs. satelit Acoustic Energy Aego M 2.1


Ovládání hlasitosti je pouze na pravém reproduktoru a je řešeno jako otočný potenciometr s funkcí vypnutí reproduktorů po stisknutí. Zde mám první výtku k tomu, že nikdy nevíte, jakou hlasitost máte zrovna nastavenu. Svou úroveň si ale naleznete poměrně snadno a přetrpíte i občasné natažení ruky pro zvolení požadované hlasitosti (v praxi to příliš neomezuje). Horší je to ovšem s otravnou diodou na pravém satelitu, která signalizuje, zda jsou reproduktory zapnuté nebo vypnuté. Bohužel je poměrně výkonná a její světlo dokáže být ve tmě v případě, že máte demontovanou ochrannou mřížku, poměrně otravné.

Reproduktory pak disponují bassreflexem a poměrně velký nátrubek (otvor) ústí dopředu, a tak odpadá starost a negativní vliv v případě těsného umístění ke stěně. V případě těchto malých modelů ovšem z nátrubku při běžných poslechových hladinách žádný průvan neucítíte. K reproduktorům je dodávána poměrně solidní kabeláž, která zahrnuje RCA stereo kabel, kabel s 3.5mm jacky a propojovací kabel mezi oběma reproduktory.




vstupy - 1xRCA stereo + 1x3.5 mm jack


Na zadní straně jsou přítomny vstupy a můžete využít dvojice RCA stereo (jako my v testu) a nebo linkového 3.5mm (klasický jack – např. pro MP3 přehrávač). V zásadě jsou tyto vstupy dostatečné a jediné, co mi zde opravdu chybí, je výstup pro subwoofer. Focal s tím nepočítá, ale skoro bych řekl, že si o to přímo tento model říká. Podobně to má vyřešené např. Dynaudio MC-15, ale to stojí téměř třikrát tolik. Zato si k němu můžete pořídit přímo určený subwoofer a za 40 tisíc pak máte ultimátní sestavu pro blízký poslech na PC.





Konstrukce je výjimečně poctivá a dojem nekazí ani obligátní „made in China“, což je typické pro většinu (i high-endových) reproduktorů na současném trhu. Reproduktory můžete pomocí předpřipravených otvorů přimontovat na zeď nebo jiné nosné konzoly, ale většina uživatelů je bude mít klasicky umístěny na stole. Zde výrobce trochu podcenil stabilitu, která není nejlepší a pokud se do nich zlehka opřete, snadno oba převrhnete. Za celou dobu testování se sice nic z toho nestalo, ale v případě, že doma máte malé dítě nebo stůl v exponovaném (např. průchozím) místě, je potřeba to vzít v úvahu.
reklama