reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Arc Mini R2: malá, ale prostorná

12.8.2013, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Arc Mini R2: malá, ale prostorná
Po Middle Toweru Arc Midi R2 jsme se dočkali také nové malé skříně Arc Mini R2, která bude předmětem dnešního testu. Určena je pro základní desky Micro-ATX a nabídne nám krom jiného jednoduchý design s kouřovým bočním oknem.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice jsou u této skříně klasické zasunovací, takže je stačí vzadu uvolnit a vysunout ven. Vyrobeny jsou stejně jako zbytek skříně z 0,8mm plechu, ale zde velmi záleží na tom, jak jsou všechny části tvarované. V podstatě tu není téměř místo, kde by se dal plech změřit, protože co jde, to je alespoň přehnuto, když už tedy ne pro ještě větší posílení konstrukce zaobleno. Ta je díky tomu slušně pevná a i bez nasazených bočnic dobře odolává snahám o zkroucení.




- klikněte pro zvětšení -


Tray základní desky je tu opatřen celkem šesti krytými otvory pro protažení kabelů od zdroje a jiných. Nechybí pak samozřejmě ani malá poutka pro pevnější připevnění kabelů a důležitý je také menší otvor nahoře, kudy protáhneme přídavné napájení procesoru s konektorem EPS. V první kapitole jsem také zmínil přídavné pozice pro SSD, jež můžete vidět na fotografii dole. Jedná se o prosté dva kusy plechu s přihnutými packami s otvory, za něž se SSD přišroubují. Samotné pozice můžeme buď pro snadnější instalaci SSD sejmout, ale ony půjdou s trošku snahy nainstalovat i bez toho.




- klikněte pro zvětšení -


Interiér skříně nese jako obvykle ventilátor s bílým rotorem, bílé záslepky slotů a bílé kovové šuplíky pro pevné disky či SSD, což je neklamný průvodní znak skříní Fractal Design, jejž někteří jiní výrobci začali částečně napodobovat. Fractal Design se také při instalaci komponent obvykle spoléhá na šroubky, které najdeme u jednotlivých záslepek v podobě přítlačných šroubků a další budeme potřebovat také pro instalaci mechanik, disků, SSD a samořejmě i základní desky.

Pozice napájecího zdroje je pak vybavena měkkými podložkami, aby si ten mohl lehce sednout. Stejným materiálem je pak na styčném místě vyložen i zadní panel a seshora pak bude zdroj jistit packa vyražená z traye.





Přední šachta pro mechaniky zvládne maximálně dva kusy, ovšem tuto pro někoho již relikvii nemusíme ve skříni ani nechávat. Lze ji snadno odšroubovat, díky čemuž nahoře získáme větší prostor pro instalaci dlouhého radiátoru vodního chlazení či pro jiný účel. Pak ale bude muset vrchní diskovou šachtu držet pouze ta spodní, ale ta by to měla zvládnout, pokud se skříní nebudeme driblovat.





Střední diskovou šachtu tedy lze také odstranit, přičemž ta se zasouvá mezi své sousedky a napevno ji drží pouze dva přítlačné šroubky. Jinak je stejná jako spodní šachta, kterou můžeme také odšroubovat, což znamená, že předek skříně můžeme kompletně odstrojit a využít pro jiné účely. Pokud by to mělo být vodní chlazení, pak potom půjde kombinovat 240mm přední radiátor s 360mm vrchním, ale v takovém případě se dopředu nejspíše nevejde ani mechaniková šachta (bez ní je výška předního radiátoru omezena na 272 mm) a nám zůstanou pouze dvě 2,5" pozice za trayem. Se dvěma 240mm radiátory nám ale zůstane i místo pro mechanikovou šachtu, kam se s pomocí redukcí vejdou také 3,5" disky.

Obě diskové šachty mají ve výbavě tři velmi dobře známé bílé šuplíky pro disky či SSD. Ty pak uvnitř zajistíme šroubky zespoda přes měkké podložky. Vrchní diskovou šachty pak můžeme ještě vysunout a otočit o 90° do klasické polohy.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme na skříň zepředu, a to bez předního panelu, který lze snadno, ale s opatrností odtrhnout od zbytku skříně. Dostaneme se tak k předním ventilátorovým pozicím a prohlédnout si můžeme zpracování přední části skříně.


Příslušenství


Potřebné drobnosti dostaneme jako obvykle v malé černé krabici a jde o různé šroubky, distanční sloupky a také několik pásků pro stáhnutí kabelů. V samostatném sáčku pak máme podrobný manuál.





reklama