reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Core 3000: dobrý kompromis

22.8.2011, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Core 3000: dobrý kompromis
Pokud máte dost velkých skříní a spíše byste rádi pořídili pro své komponenty nějakou menší, můžete si dnes počíst o modelu Core 3000 od Fractal Design. Ten se u nás dobře uvedl již na začátku tohoto roku modelem Define R3, tak doufejme v dobré pokračování.
Při otevírání skříně začalo být jasné, což se při její přepravě stalo. Z horního ventilátoru vypadl celý rotor, který se naštěstí nerozbil. Bočnice se však vlivem nárazu skříply mezi horní a spodní panel, a bylo velmi těžké je vysunout. To jen dokazuje, že poškozená skříň může dorazit i v obalu, který vypadá naprosto v pořádku a přitom řada skříní došla v neporušeném stavu a jejich obaly vypadaly jako z fronty.


- klikněte pro zvětšení -

Nicméně Core 3000 byl přesto ve stavu, který nebránil jeho použití a otestování, takže můžeme pokračovat. Tray základní desky je profilovaný, aby měl zvýšenou pevnost a obsahuje všechny tři důležité, ale již obvyklé prvky - otvor pro snadný přístup k socketu a sponě chladiče, dále tu jsou otvory pro protažení kabelů a nakonec řada malých spon pro jejich pevné připevnění.

Z předního panelu pak vedou kabely s černou bužírkou, přičemž kabely od ventilátorů mají pěkné flexo. Konektory od USB 2.0 mají běžnou podobu a audio je vybaveno jednak konektorem pro HD Audio i starší AC'97. Z opačné strany je také lépe patrné rozložení otvorů a poutek pro kabely a zde můžeme vidět, že ve Fractal Design jaksi pozapomněli na otvor zcela nahoře určený pro protažení dodatečného napájecího kabelu pro procesor. Ten tak budeme muset vést přes základní desku nebo mezi ní a trayem, ale zde je třeba dát si pozor, abychom kabel neskřípli a nepoškodili.


- klikněte pro zvětšení -

Zde se již také mohu zmínit o kvalitě provedení, což je ošemetná věc vzhledem k evidentnímu poškození, které skříň utržila při přepravě. To mohlo způsobit, že diskové koše byly poněkud zkroucené, ale už rozhodně ne to, že jeden z bílých šuplíků byl vyloženě zmetkovitý kus. Pravý úhel bychom totiž u něj hledali těžko a také jedno rameno, které se zasouvá do připravených drážek v HDD koši, bylo vyšší než druhé, takže šuplík neseděl správně. Nicméně disky se do nich připevňují šroubky a z boků mají dostatečnou prostorovou rezervu, takže to neznamenalo, že máme o jednu pozici méně (i když šuplík nedržel zrovna pevně). Spíše to ukazuje na fakt, že kvalita těchto skříní není vždy stoprocentní a my jsme měli smůlu na nedokonalý kus. Pevnost skříně je nicméně i bez nasazených bočnic slušná.


- spodní diskový šuplík je vyšší a do drážky se nevejde -

V zadní části skříně nás nic nepřekvapí. Prohlédnout si můžete 120mm ventilátor, který stejně jako ostatní kombinuje bílé lopatky a černý rámeček. O další detail bílé barvy se postará sedm záslepek přidržovaných černými přítlačnými šroubky a nakonec je tu vespod pozice pro napájecí zdroj opatřená packou pro jeho zajištění seshora a dvěma gumovými podstavci, které jej podpoří zespoda a budou se snažit o utlumení vibrací jeho ventilátoru.



Vepředu máme jednak dvě pozice pro 5,25" zařízení, z nichž ta spodní je již osazena rovněž redukcí pro externí 3,5" zařízení, přičemž zde se spoléháme na klasické šroubky, tedy žádné plastové zámky. Diskové šachty jsou zde dvě, přičemž ta vrchní, na niž je namířen přední 140mm ventilátor, je odnímatelná. Drží pomocí dvou šroubků, takže pokud si koupíte grafickou kartu a zjistíte, že se vám jaksi do skříně nevejde, stačí obětovat polovinu diskových pozic. Budete si ale muset zajistit nové chlazení disků, což znamená osadit dopředu 120mm ventilátor. Zde by mě zajímalo, proč výrobce nedal dopředu dvě 140mm pozice, aby se přední dodávaný ventilátor dal jednoduše přesunout. Místa je pro to v předním panelu dost.



To poznáme snadno, když tento panel oddělíme od zbytku skříně jedním krátkým a opatrným trhnutím. Objeví se již zmíněné molitanové prachové filtry, přední ventilátor s další prázdnou pozicí a potěšující bylo zjistit, že za ně Fractal Design už neumístil žádné rádobyochranné rošty, jak tomu je u drtivé většiny jiných skříní.


- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


Po rozbalení skříně na nás ihned vykoukne černý manuál, v němž jsou mnohojazyčně (čeština chybí) uvedeny informace, které nám toho moc neřeknou. Dále byla uvnitř v sáčku umístěná a za diskovou šachtu připevněná záslepka pro redukci do 5,25" pozice, jejíž zbytek je již umístěn v šachtě.



V černé krabičce je umístěn zbytek, tedy šroubky, distanční sloupky a pásky pro stáhnutí kabelů v jednom sáčku a v druhém je regulátor otáček ventilátorů v podobě záslepky do jednoho ze slotů s knoflíkem. Ten zvládne najednou ovládat až tři ventilátory, což zcela nepřekvapivě koresponduje s jejich dodávaným počtem.


reklama