reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Core 500: pro vaše Mini ITX

13.1.2016, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Core 500: pro vaše Mini ITX
Počítačová skříň Fractal Design Core 500 je určena pro malé základní desky Mini ITX, na nichž si můžeme díky ní postavit i vysoce výkonnou sestavu, i když s jistými omezeními. I na ty se zaměříme v naší dnešní recenzi.
Fractal Design Core 500 můžeme kompletně odstrojit. Jednak je třeba odšroubovat celý kovový kryt ve tvaru U a vysunout jej směrem dozadu. Přední panel zase můžeme vzít za spodní okraj a opatrně jej odtrhnout, ale to nebude ve většině případů nutné. Pak ještě můžeme případně odšroubovat vrchní rámeček, k němuž se připevňují ventilátory či radiátor a pak lze i odšroubovat šachtu pro pevný disk a mechaniku. Ve skutečnosti musíme tedy nejdříve odstranit šachtu, abychom pak mohli odstrojit i vrchní rámeček. Nicméně ten v podstatě ničemu nevadí, maximálně jen trošku znesnadní montáž, ale na druhou stranu zase posiluje strukturu skříně.


- klikněte pro zvětšení -

Rozvržení hlavních komponent je zřejmé. Vzadu má své místo základní deska a vepředu pod šachtou bude napájecí zdroj, jehož kabely budou orientovány směrem k levému boku skříně. U toho bude i grafická karta. Naopak u pravého boku skříně máme celkem dvě pozice pro SSD, další dvě pro pevné disky, přičemž jedna další disková je v šachtě hned pod pozicí mechaniky a zbývající pro SSD je v čele skříně. Pro procesorový chladič je tu na výšku prostor až 170 mm, takže v tomto ohledu moc omezeni nejsme. Pokud bude někde problém, pak spíše v samotné základní desce, neboť formát Mini ITX obvykle nemá moc vzdálený procesorový socket od slotu PCI či PCI Express, takže je možné, že zvolený procesorový chladič si bude překážet s kartou. Ale to už si musí zjistit a zajistit každý sám vhodným výběrem desky a chladiče.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče zmíněných pozic pro SSD a HDD, pak ty jsou nejlépe vidět na fotografii dole. V předním panelu se ukazují čtyři vylomené packy pro jedno 2,5" SSD nebo třeba i pevný disk. V přepážce u pravého bokuskříně máme další dvě sady těchto pacek pro další 2,5" zařízení a mezi nimi jsou také otvory, kde jsou patrné gumové podložky pro tlumení vibrací. Na opačné straně panelu tak mohou být přišroubovány dva 3,5" pevné disky. Takže jak už bylo řečeno, do této skříně se vejde pěkně pohromadě jedna mechanika, tři desktopové disky a tři SSD.


- klikněte pro zvětšení -

Nicméně pokud ji zcela zaplníte, budete se muset vypořádat s mnoha kabely, pro něž tu není moc prostoru. Není tedy moc míst, kudy je můžeme vést nebo kde můžeme ty nepotřebné odložit. Ale není moc pravděpodobné, že někdo opravdu využije takové množství úložných zařízení a pokud vás už optická mechanika ani nezajímá, můžete využít její pozici právě pro kabely, neboť právě tam budou vadit nejméně. Nebo ještě jinak, můžete ji rovnou ze skříně vyjmout a kabely připoutat pomocí dodaných pásek. Pak bude jednodušší i instalace komponent, na niž se podíváme v příští kapitole.


- klikněte pro zvětšení -

Vypadá to tedy, že Fractal Design to mají vymyšleno dobře a že tato skříň dokáže zužitkovat každý kousek volného prostoru.

reklama