reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R4: větší, lepší, modernější

20.7.2012, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define R4: větší, lepší, modernější
Již před více než rokem jsme si představili jednu z prvních skříní výrobce Fractal Design, a to model Define R3, který si odnesl ocenění TREFA. Úspěch ale nesklidil jen u nás, a tak bylo jasné, že bude další verze. Podívejme se na ni v naší exkluzivní recenzi.
Fractal Design Define R4 přichází více než po roce jako trošku větší nástupce modelu Define R3 a je na něm znát, že výrobce přemýšlel o tom, co vylepšit, ale zároveň se snažil zbytečně nezasahovat do již funkčního designu. Výsledkem je tak skříň, která si zachovala kvality svého předchůdce, jenž si u nás vysloužil ocenění TREFA, a "pouze" k nim přidala něco navíc.




Ocenění TREFA získává skříň Fractal Design Define R4 za zpracování,
promyšlený návrh a tichý chod. Logo ocenění je ke stažení zde.


Define R4 je tedy větší, díky čemuž jsme získali více místa pro komponenty, uložení kabelů a popřípadě také vodní chlazení. S tím jde ruku v ruce modulární hlavní disková šachta, kterou můžeme otočit a nebo rovnou vyndat. Tím získáme dostatek místa i pro velmi dlouhé grafické karty, na něž také lze namířit jeden z předních ventilátorů pro kvalitnější chlazení.

A když už jsme u chlazení, pak lze říci, že to bylo vymyšleno dobře a s ohledem na výkon, hlučnost i potřeby uživatelů s moderními sestavami. Osobně bych vypustil snad jen spodní ventilátorovou pozici, ale jinak lze jen pochválit systém záslepek, díky němuž ve skříni nemáme zbytečné díry, skrz něž by unikal hluk, a které by narušovaly námi zvolený systém chlazení. Při zkoumání jsem tak narazil jen na jeden potenciální problém, jímž je to, že přední plastový panel nedrží příliš pevně a nemuselo by se vůbec vyplatit jej chytat při přenášení.





Zmodernizovaná skříň Define R4 se tedy poučila z pár chyb své předchůdkyně, a pokud si ta zasloužila ocenění, pak testovaná novinka si cenu TREFA Světa hardware zaslouží o to více.


Plusy



+ Kvalitní a pevná skříň
+ Odhlučnění
+ Promyšlený návrh
+ Slušná cena

Minusy



- Volněji připevněný přední panel

Cena v době testování: cca 95 euro


Vývoj ceny v českých e-shopech


Graf ceny produktu Fractal Design Define R4 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení skříně Define R4 Black Pearl děkujeme Fractal Design.


----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Fractal Design Define R4 comes after more than one year as a slightly bigger successor to the Define R3 and it is quite clear that its designer thought hard about things to improve, but they also tried not to interfere with the already functional design. In result they created a case that preserved the qualities of its predecessor (which got our TREFA prize) and they "just" added something more.

So, slightly larger Define R4 offer more space for components, cable management and possibly also watercooling. It also got modular HDD cage which may be turned by 90° or taken out in order to make space for very long graphics cards that can be directly cooled using the upper front fan.

Speaking about cooling, one can say that it was designed to be both efficient, silent and also to reflect the needs of users with modern computers. Personally, I would just omit the bottom fan position, but otherwise I liked the ModuVent system that lowers noise and allows users to adjust the cooling system according to their needs. So, if I should mention one weakness of this case, I would probably point at the front panel which is quite loosely attached, so one should not grab it when carrying the case around.

As a whole, the streamlined Define R4 case successfully avoided the few mistakes of the awarded previous version, so, without any doubt, it also deserves its TREFA prize.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte skříň Fractal Design Define R4?
V anketě šlo hlasovat od 20.7.2012 do 20.7.2013. Počet hlasujících: 42
Výborná86 %
Průměrná14 %
Špatná0 %
reklama