reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define XL R2: tichý obr

23.1.2013, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define XL R2: tichý obr
Pro náročné uživatele odhodlané postavit si počítač založený na velké základní desce a třeba i více než jedné grafické kartě a hromadě pevných disků si Fractal Design připravil zbrusu novou Define XL R2. Jde o velký tower a ten bude předmětem dnešní recenze.

Pohled dovnitř skříně


Do skříně se tedy dostaneme po odšroubování bočnic, které se nevysouvají směrem dozadu, ale rovnou vyklopí, díky čemuž je celý proces snadnější. Uvnitř nás v podstatě nic nepřekvapí a není se čemu divit, když jde pouze o větší variaci na téma Define R4. Asi největším rozdílem kromě toho, co vyplývá z větších rozměrů skříně, je přidaný spodní ventilátor, který je opatřen kulatou mřížkou. Ta přijde velmi vhod, protože zrovna u něj se bude povalovat spousta kabelů.




- klikněte pro zvětšení -


Tray pro základní desku je jako obvykle vybaven krytými otvory pro protáhnutí kabelů, přičemž ty vedoucí od horního panelu skříně jsou dlouhé tak akorát. Použité konektory jsou v moderní podobě, takže tu máme výhradně interní USB 3.0 a 2.0 a HD Audio. Tray je také samozřejmě vybaven velkým otvorem pro lepší přístup k montážnímu mechanismu chladiče také malými úpony pro zajištění kabelových svazků.




- klikněte pro zvětšení -


Podívejme se ještě z druhé strany na sundanou levou bočnici. Ta má na sobě kromě záslepky ventilátorové pozice pouze tenkou, ale těžkou fólii, která ji donutí si sednout. Fractal Design tedy i zde upustil od použití kombinace těžkých fólií a lehkých pěn, které mají za úkol pohlcovat zvuk a jsou tradiční součástí sad pro odhlučnění skříně. Ty rozhodně nejsou samospásné a leckde zafungují spíše jako placebo, i když vyšší frekvence trošku tlumí.




- klikněte pro zvětšení -


Podívejme se ještě na odstrojenou skříň z pravé strany, kde je lépe vidět rozložení otvorů a úchytů v trayi a také kabelů. Vidíme zde hlavní svazek vedoucí k prostoru základní desky a také menší, jenž patří k regulátoru otáček. V něm jsou tři třípinové konektory pro napájení dodaných ventilátorů a vedle toho samozřejmě i napájení, a to klasický Peripheral Power (MOLEX). Zde by už výrobci mohli možná začít používat také konektory SATA Power, však zařízení s rozhraním SATA už určitě převažují a uživatelé si tak mohou ušetřit zapojení kabelu s konektory Peripheral Power a využít ty vedené (v tomto případě) k diskům.





Pohled do zadní části ukáže klasické záslepky s bílým lakem, které jsou zajištěny každá svým přítlačným šroubkem. Ventilátor je opatřen třípinovým napájecím konektorem a flexovaným kabelem, který zrovna v tomto případě nevychází z nejlepšího místa na to, abychom jej zapojili k přednímu regulátoru otáček. Chtělo by to ventilátor otočit o 90° proti směru ručiček, aby se blízkým otvorem ihned dostal za tray. A co se týče pozice zdroje, ta je provedena velmi dobře. Okolí montážního otvoru je oblepeno měkkým materiálem, aby si zdroj měkce sednul a zespoda jej budou podporovat vysoké gumové podložky. Seshora jej sice nebude přidržovat nic, ovšem lze předpokládat, že tuto skříň nebudeme zrovna často stěhovat, aby hrozilo, že ji upustíme a navíc vzhůru nohama.





V přední části se ukáží pouze šachty, a to vrchní pro čtyři 5,25" zařízení, kam se výrobce neobtěžoval instalovat žádné plastové montážní mechanismy, což mu tedy ani omylem nevyčítám. Velmi dobře zpracované jsou pak dvě spodní šachty, z nichž každá dokáže pojmout až čtyři 3,5" či 2,5" zařízení. Tu vrchní pak můžeme vysunout nebo snadno otočit o 90°. Stačí uvolnit její dva šroubky, vysunout a otočenou zase nasunout zpět. Odšroubovat pak můžeme i spodní, což tedy vyžaduje trošku více času, protože je přimontována zespoda i zepředu. Zato ji ale můžeme posunout o kousek dozadu (přesněji o 43 mm) za předpokladu, že odstraníme spodní ventilátor. Díky tomu vznikne vepředu prostor, kam budeme moci nainstalovat 240mm radiátor (na výšku je zde však celkem 300 mm volného prostoru). Jeho chlazení zajistí přední ventilátory, takže oněch 43 mm může zabrat pouze samotný radiátor.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec zbývá ukázat, co se skrývá pod předním plastovým panelem. Díky dvířkům neobjevíme v podstatě nic nového, a tak je třeba poukázat jen na to, že konektory jsou součástí předního panelu, na což je třeba myslet. Regulátor pro ventilátory, audio konektory či USB 2.0 mají odpojitelné konektory, ovšem takové USB 3.0 mají kabel přidělaný napevno, takže na to myslete, jinak jim hrozí poškození.


Příslušenství


Dodávaný manuál desetijazyčně (čeština chybí) popisuje pouze ty nejdůležitější věci, čili funkci regulátoru otáček, možnosti ohledně diskových šachet či instalaci radiátorů vodního chlazení. Více ani není potřeba.





Krom toho ke skříni dostaneme jako obvykle malou černou krabičku, kde jsou pěkně do sáčků rozděleny různé šroubky, podložky, sloupky a pak také nechybí plastové pásky pro upevnění kabelů.
reklama