reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Freecom MusicPal - rádio na vlnách Wi-Fi

9.1.2008, Michal Učeň, recenze
Freecom MusicPal - rádio na vlnách Wi-Fi
Nedávno jsme se poprvé zabývali rádiem, které prostřednictvím Wi-Fi nebo LAN přijímá internetová rádia a umožňuje také poslech hudby uložené na internetových serverech nebo v počítačích v síti. Tentokráte se podíváme na podobný produkt, který se samozřejmě v několika ohledech liší, ať už v dobrém, či špatném smyslu. Pojďme tedy otestovat, jak si s bezdrátovým rádiem poradil výrobce Freecom.
Přístroj je vyroben z plastu, ovšem kvalitní zpracování je znát na první pohled. Na materiálu nenajdete žádné vady a samozřejmě i hrany jsou pečlivě zarovnány. Rozměry - 265 (šířka) x 115 (výška) x 80 (tloušťka) mm - jsou poměrně větší, ovšem musíme si uvědomit, že tu je integrovaný reproduktor. Hmotnost 600 gramů je celkem nízká, zvláště kvůli ovládání na přístroji bych občas ocenil větší stabilitu při stisku tlačítek, která by mohla být podpořena právě vyšší hmotností.



Rádio je pomyslně rozděleno na dvě části stříbrným proužkem s logem výrobce. Levá strana výhradně patří tříwattovému reproduktoru, od kterého nemůžete čekat výborný výkon, ovšem na poslech rádia to bez problémů stačí. Na pravé straně jsou ovládací prvky a jednoduchý displej s rozlišením 128 x 64 pix. Čitelnost displeje je velmi dobrá pod všemi úhly, také bílá barva je pro oči příjemnější, než například modré zpracování od Logitechu. Bohužel na druhou stranu nelze nastavit například velikost písma.



Ovládací prvky jsou na přístroji celkem čtyři. Dvě otočná tlačítka s možností s možností potvrzení stiskem jsou ještě doplněna tlačítky Menu a Fav, které se starají o zobrazení hlavní nabídky a přednastavených oblíbených položek. Levé otočné "tlačítko" se stará o regulaci hlasitosti, to pravé pak zajišťuje téměř celou navigaci v menu a ovládání přehrávání. Otáčení je celkem bez problémů a potvrzováno je jemným krokováním, kterýžto způsob lze označit za povedený. Horší je to se stiskem všech čtyř tlačítek, zejména kvůli stabilitě, jak už jsem popsal dříve. Všechny prvky vybízí k podsvícení, bohužel to ale na přístroji nenajdeme.



Zadní strana má celkem zvláštní tvar. Plochá a relativně tenká přední část přechází do zúžení, na kterém jsou umístěny výstupy. Tento výběžek slouží i jako podstavec, který má zajistit lepší držení na podložce. Ve spodní části panelu s porty je výřez určený na vyvedení kabelů, což můžete využít hlavně v případě, že je přístroj například na polici těsně u stěny a chceme kabeláž vyvést směrem dolů.



Výstupy jsou oproti minule testovanému Logitechu mnohem chudší, v podstatě máte na výběr pouze line out a sluchátka. Ze zadní strany naleznete také port pro konektor RJ-45 pro připojení do sítě a zdířku pro napájení z elektrické sítě. Zajímavý je zaslepený port USB, který nakonec výrobce nevyužil a v podstatě ani není potřeba.

reklama