reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Freecom MusicPal - rádio na vlnách Wi-Fi

9.1.2008, Michal Učeň, recenze
Freecom MusicPal - rádio na vlnách Wi-Fi
Nedávno jsme se poprvé zabývali rádiem, které prostřednictvím Wi-Fi nebo LAN přijímá internetová rádia a umožňuje také poslech hudby uložené na internetových serverech nebo v počítačích v síti. Tentokráte se podíváme na podobný produkt, který se samozřejmě v několika ohledech liší, ať už v dobrém, či špatném smyslu. Pojďme tedy otestovat, jak si s bezdrátovým rádiem poradil výrobce Freecom.
Funkce přístroje můžeme rozdělit do čtyř kategorií - příjem rádia, přehrávání hudby ze sítě LAN, zobrazení RSS kanálů a časové funkce. Menu přístroje je velmi jednoduché a nemusíte si na něj dlouho zvykat. V základní nabídce jsou k dispozici položky Now Playing (přechod na právě přehrávanou skladbu), následují oblíbené položky, spuštění příjmu internetového rádia, připojení na media server k hudební databázi na síti a nastavení přístroje. Nastavení je možné upravovat i přes počítač, když si nainstalujete software přiložený na CD. Bohužel ale přístup k nastavení přístroje je chráněn heslem, které jsem nikde na přístroji ani na balení nenašel. Nicméně vše jde provést přímo v menu.



Začneme s přehráváním hudby, které je tentokrát vyřešeno jinak, než u dříve testovaného Squeezeboxu. Přístroj umožňuje připojení k počítačům či NAS storage zařízením typu D-Link DNS-323 v síti, a to konkrétně prostřednictvím Windows Media Playeru verze 11. Tam je nutné na konkrétním počítači nastavit sdílení médií podle přiloženého návodu a pak už můžete bez problémů přehrávat hudbu z vybraného počítače. Bohužel je nutné jej mít zapnutý. Přístroj by však měl být připraven získávat data i z úložných zařízení (jak už bylo zmíněno NAS storage), nastavení je pak ale trochu složitější.

Další možností je dokoupení přístroje Freecom NetworkDrive - tam už je hladká spolupráce zaručena kompatibilitou stejného výrobce. Proti Squeezeboxu přístroj postrádá funkci připojení k internetovým databázím jako je například iTunes, kde si můžete uložit vlastní skladby a není tak nutné mít zapnutý jiný počítač nebo vlastnit další zařízení. Pokud se již připojíte ke konkrétnímu zdroji, můžete data procházet podle klasických kritérií, jako je název albumu, jméno interpreta, žánru a samozřejmě můžete zobrazit i složky.



Jednotlivé skladby jsou pak zobrazeny bez české diakritiky, i když některé znaky přístroj podporuje. Místo neznámých znaků je pak zobrazena tečka, viz. následující foto. Pokud je název delší, než jsou možnosti displeje, je zobrazen "běžícím textem".



Při přehrávání je na displeji zobrazen název interpreta, název skladby ve formě běžícího textu a časová osa s aktuálním časem a časem zbývajícím do konce skladby. Pomocí kolečka "Navigate" je možné se pohodlně na časové ose pohybovat. Načítání skladeb je závislé na rychlosti sítě, v mém případě jsem nezaznamenal výraznější zdržení. Problémem pro některé uživatele může být podpora pouze dvou formátů - MP3 a WAV, ale na oficiálních stránkách výrobce zmiňuje, že pracuje na podpoře dalších formátů, v současné době na WMA.



Příjem "signálu" internetových rádií je vynikající, bez zpoždění a jediným problémem je počet podporovaných českých rádií. Sice je opět možnost přidat vlastní rádia, ovšem musíte si k tomu najít odpovídající odkaz, což nebývá zrovna snadné. Co se týká různých světových rádií, můžete si vybrat podle dvou kritérií - země nebo žánr.




- Česká rádia zastupuje především několik stanic Českého rozhlasu a pak pár komerčních rádií -

Výběr rádií podle země je celkem zajímavý, protože si lze zvolit i různá rádia z jiných kontinentů a téměř všech zemí. Samozřejmě vás asi nebude bavit poslouchat rádio v jazyku, kterému nerozumíte, ale výběr je opravdu fascinující, stejně tak jako kvalita příjmu.



Po výběru rádia probíhá chvíli načítání obsahu, ale v případě českých rádií to bylo opravdu pouze chvilku a zpoždění se pohybovalo kolem jedné sekundy. Samozřejmě ale záleží na rychlosti připojení. Při poslechu je pak vidíte název stanice a kvalitu přenosu, v nastavení si můžete zvolit spuštění spořiče s časem a RSS kanály.



Časové funkce jsou v přístroji reprezentovány klasickým zobrazením času, alarmem a také buzením s přehráváním rádia. Čas je navíc aktualizován přímo z internetu, zvolit si lze z několika serverů. Funkce RSS kanálů zajišťuje čtení aktualizací různých webů, implicitně je nastaveno BBC, ale pokud zjistíte adresu kanálu, pak ji jednoduše zadáte v nastavení. Problém je opět diakritika, kterou přístroj nezobrazí vždy správně.

reklama