reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Freecom MusicPal - rádio na vlnách Wi-Fi

9.1.2008, Michal Učeň, recenze
Freecom MusicPal - rádio na vlnách Wi-Fi
Nedávno jsme se poprvé zabývali rádiem, které prostřednictvím Wi-Fi nebo LAN přijímá internetová rádia a umožňuje také poslech hudby uložené na internetových serverech nebo v počítačích v síti. Tentokráte se podíváme na podobný produkt, který se samozřejmě v několika ohledech liší, ať už v dobrém, či špatném smyslu. Pojďme tedy otestovat, jak si s bezdrátovým rádiem poradil výrobce Freecom.
Po cca třídenním používání rádia jsem si na něj celkem rychle zvykl. Jednoduše člověk přijde domů, stiskne tlačítko a může poslouchat své oblíbené rádio. Jenže tohle samozřejmě umožňují i klasická rádia, která jsou podstatně levnější a navíc nabízejí i větší počet stanic. Výhoda takovéhoto přístroje je tedy především v možnosti snadného zpřístupnění vlastního hudebního archivu v odlehlých částech domácnosti/domu (a to bez nutnosti vedení kabeláže). Pro dosažení tohoto cíle bez nutnosti stálého běhu počítače je pak třeba zakoupit nějaké datové úložiště, s kterým si bude přístroj rozumět a připojit ho do sítě s tím, že bude stále zapnuté.

Na trhu je k dispozici celkem široká škála NAS zařízení, která v té nejlevnější variantě vyjdou přibližně na stejné peníze jako samotný MusicPal. Záleží tedy na samotném uživateli, zda-li mu vyhovuje raději zakoupení dvou zařízení, u kterých má možnost i dalšího využití bez druhého zařízení, nebo spíše integrace (v případě Logitech Squeezeboxu) do jediného zařízení a navíc s možností připojení k internetové databázi hudby. Každá varianta má své výhody a nevýhody, a tak je spíše otázkou, co konkrétní zákazník preferuje.




Závěr


Závěrečný verdikt nelze označit ani jako pozitivní, ani přímo negativní. Osobně se mi sice rádio líbilo, zejména pak zpracování je velmi pěkné a oproti Logitechu má i zabudovaný reproduktor, což si tím pádem nevyžaduje další investice do reprosoustavy, pokud vám stačí průměrná kvalita zvuku. Zase tu ale chybí některé výstupy, avšak v podstatě ty dva nejdůležitější na rádiu najdete. Méně zkušené uživatele jistě potěší snadná instalace a menu, které obsahuje opravdu jen to, co potřebujete. Trochu mi chybělo dálkové ovládání, ale to není až tak podstatné a řešení ovládacích prvků na přístroji je celkem jednoduché a použitelné, i když musíte při jejich stisku bojovat se stabilitou přístroje.

Rovněž chybí podpora češtiny, což ani tak nepřekáží při orientaci v menu, ale u názvů skladeb či v zobrazených RSS kanálech už ano (čeština má být opravena v dalších verzích firmware). I podpora formátů mohla být větší, někomu jistě pouze MP3 a WAV stačit nebude, i když na oficiálních stránkách je vidět stále aktivní podpora výrobce, který hodlá možnosti přístroje rozšiřovat. Pro některé zákazníky může být překážkou nutnost dokoupení dalšího zařízení v případě poslechu vlastní hudby bez nutnosti stálého běhu počítače. Freecom MusicPal zakoupíte v našich obchodech za cenu cca 2900,- Kč s DPH, což oproti oproti Logitechu méně než polovina, ale musíte zase zvážit, co od přístroje potřebujete a zda-li jste případně ochotni investovat do úložného zařízení.




Design a zpracování
Chybí dálkové ovládání
Jednoduché a rychlé menu
Nelze se připojit k online databázím
Snadná instalace
Zatím nepodporuje české znaky
Integrovaný reproduktor
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: cca 2 900,- Kč s DPH

Za zapůjčení Wi-Fi rádia Freecom MusicPal
děkujeme firmě TechData




---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

The final verdict is not much positive. I liked Freecom MusicPal at the beginning, especially because of its nice design and low price (which is actually two times lower than Logitech Squeezebox costs). In comparison with competitors it has an advantage in the included speaker - this is really good for users who do not have an audio system or do not want to spend more money to buy one. On the other side there are not so many outputs (just for headphones and line out). I liked the user-friendly menu and installation which is really fast and easy. I missed remote control so I had to use the control panel on the radio, which was sometimes tricky, because the radio isn't much stable. For some users could miss the support of more than just two formats (MP3 and WAV). However, Freecom writes on their website that they plan to extend supported formats in the future. The last negative point is that the radio cannot use internet databases to play your own music, and you have to use your computer in network or to buy other storage (NAS storage or for example Classic SL from Freecom).
reklama