reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Freecom ToughDrive - pevný disk s krunýřem

8.4.2008, Jan Vítek, recenze
Freecom ToughDrive - pevný disk s krunýřem
Do redakce se dostal externí pevný disk Freecom ToughDrive, jenž už dle svého jména má nabídnout především vysokou odolnost proti mechanickému poškození. Výrobce toto doprovází specifikacemi, dle nichž má disk vydržet při provozu šok až 300 G a ve vypnutém stavu dokonce 1000 G. Disk tedy ocení především ti, kterým věci padají z rukou častěji, než je zdrávo.
Kapitoly článku:
  1. Freecom ToughDrive - pevný disk s krunýřem
  2. Provoz, testy a závěr
Společnost Freecom se zabývá především výrobou produktů, které se přímo týkají úložných zařízení, nebo to úložná zařízení jsou. V její nabídce se však setkáme i s dalšími produkty z oblasti multimédií a komunikace, jako například internetové rádio nebo VoIP telefon. My se však dnes zaměříme na zařízení pro ukládání dat, které využívá 2,5" mobilní pevný disk, USB 2.0 rozhraní a kromě malých rozměrů a jednoduchého použití nabídne také vysokou odolnost.



Jak jsem již psal, disk má vydržet šok až 300 G v provozu a 1000 G jako vypnutý. Pokud toto porovnáme se specifikacemi běžného pevného disku s 3,5" plotnami, pak ten obecně vydrží v zapnutém stavu 60 G a ve vypnutém kolem 300 G. V praxi to znamená, že ToughDrive má ve vypnutém stavu vydržet pád z výšky až dvou metrů na rovnou plochu, k čemuž mu slouží uložení pevného disku v protišokovém rámečku a v měkkém silikonovém pouzdru. To si ostatně vyzkoušíme i v praxi.

Model
ToughDrive 80 GB
Dostupné kapacity
80/120/160/250/320 GB
Rozhraní
USB 2.0 nebo 1.1
Pevný disk
2,5 ", 5400 RPM, 8 MB cache, seek 12 ms
Hmotnost
175 g
Rozměry
140 x 80 x 19 mm
MTBF
50 000 h
Odolnost
v zapnutém stavu 300 g
ve vypnutém stavu 1000 g
=> pád ze dvou metrů na rovný povrch
Teploty
Provozní 10 - 35 °C
Skladovací -20 - 70 °C
Kompatibilita
Windows 2000 / XP / Vista
Mac OS X v10.3 nebo vyšší



Disk Freecom ToughDrive je téměř celý zabalen v měkkém obalu. Po jeho obvodu si můžeme všimnout světle modrého silikonového proužku, jenž dodatečně chrání hrany disku. Zbytek těla pak je buď opatřen gumovým obalem, díky němuž je disk dále chráněn proti otřesům a také po hladkém povrchu neklouže a zbytek těla má na sobě celkem odolně vypadající plast.



V čele disku pak máme umístěn konektor na výklopném pružném rameni. Ten pak drží ve svém uložení díky třecí síle, ale také se zde uplatní zapuštěný magnet, který si k sobě přitáhne USB konektor. Pod tímto ramenem pak máme páskou zalepený DC konektor pro přídavné napájení, avšak to bychom dle výrobce neměli potřebovat. To mimo jiné dokazuje tím, že k disku nepřibaluje žádný zdroj ani USB kabel pro posílení napájení. A posledním prvkem na disku je otvor pro poutko v jednom z rohů.



Příslušenství by tedy mohlo nějaké poutko obsahovat, avšak je zde pouze prodlužovací USB kabel, jenž se bude leckde jistě hodit a také sáček s CD, pěknou brožurkou s nabídkou Freecomu a manuálem.

reklama