reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Freecom ToughDrive - pevný disk s krunýřem

8.4.2008, Jan Vítek, recenze
Freecom ToughDrive - pevný disk s krunýřem
Do redakce se dostal externí pevný disk Freecom ToughDrive, jenž už dle svého jména má nabídnout především vysokou odolnost proti mechanickému poškození. Výrobce toto doprovází specifikacemi, dle nichž má disk vydržet při provozu šok až 300 G a ve vypnutém stavu dokonce 1000 G. Disk tedy ocení především ti, kterým věci padají z rukou častěji, než je zdrávo.
Kapitoly článku:

Provoz disku


Freecom ToughDrive se tedy připojuje přes USB rozhraní, nejlépe USB 2.0. Ihned po připojení se rozsvítí modrá LED v koncovce USB konektoru. Měl jsem trochu obavy, že výklopné rameno bude neohebné, ale není tomu tak. Bez problémů jej můžete ohnout o 180°, nebo rovnou jednou otočit kolem osy. Přesto je ale připojení disku pouze za toto rameno spíše nepohodlné a zvláště u notebooků, kde si jeho pozici nemůžeme snadno upravit. Proto velmi přijde vhod dodávaný prodlužovací kabel.

Disk také přichází naformátovaný v souborovém systému FAT32. To se doporučuje u moderních systémů Windows ihned změnit na NTFS, jinak se vám při zápisu velkých souborů (větších než 4 GiB) stane, že disk bude hlásit nulové volné místo.



USB disk se u moderních operačních systémů samozřejmě sám přihlásí a zprovozní. Na CD nalezneme ale ještě ovladače, manuál v elektronické podobě a také aplikace NTI Shadow 3 a NTI Ripper (zde 30denní zkušební verze).



NTI Shadow je jednoduchá aplikace, jakých můžete najít na Internetu více než dost. Je zde pro plánování zálohování dat, takže si můžete v krocích zvolit jejich zdroj, cíl a také kdy se mají zálohovat. K dispozici jsou volby: kdykoliv je zdroj změněn, po pevných časových úsecích nebo ve zvolený den a hodinu. Nastavených profilů pro zálohu dat můžete mít samozřejmě více.



A pak je zde zkušební verze NTI Ripper. Ten se skládá z aplikací Digital Jack, což je prostý přehrávač hudby a poté je zde samotný NTI Ripper, jenž umí ripovat audio CD do formátů WAV, MP3, WMA a OGG.





Testy


Testy rozdělíme do dvou částí. Jednak to je výkonnostní část, kde jsem zkoušel kopírovat objemný soubor na disk i z disku na dvou počítačích. Jednak to byl desktop založený na základní desce Gigabyte 965P-DS3P s čipovou sadou Intel P965 a procesorem Intel Core 2 Duo a potom to byl notebook Lenovo řady N200. Podle očekávání se výsledky lišily ve prospěch desktopového počítače.

Ikona Odkaz na databázi
Download
Upload
Intel P965
27 400 kB/s
15 600 kB/s
Lenovo N200
25 100 kB/s
9 900 kB/s

A dále to byl známý ATTO Disk benchmark, jenž prověří zápis a čtení malých souborů. Testoval jsem na desktopové sestavě.



Jak je vidět, ATTO naměřil poněkud větší přenosové rychlosti, než jakých jsem dosáhl při praktickém kopírování, ale to dělá celkem běžně. Důležité je sledovat nárůst výkonu se zvyšující se velikostí souborů.

A nyní přichází na řadu další praktický test, ale tentokrát odolnosti. Milý disk jsem jednoduše dvakrát pustil na podlahu - jednou tak, aby dopadl šikmo a potom aby dopadl přímo na hranu. Disk zaplněný daty jsem pak zkusil opět přečíst, což proběhlo bez problémů. Musel jsem ale zatlačit na jeho obal, aby se obě poloviny k sobě opět docvakly a také se po pádu trochu uvolnil magnet přidržující USB konektor, ale to samozřejmě nemá na funkčnost žádný vliv. Příliš se mi také nelíbilo, že obě největší strany (nebo víka, jak chcete) disku se poměrně snadno prohýbají. Jak moc je toto závažné, to jsem se s ohledem na disk neodvažoval vyzkoušet, avšak posílení konstrukce by v tomto směru jistě neškodilo.



Závěrečné hodnocení


Freecom Toughdrive je produkt, jenž zaujme zájemce především díky svému zpracování, které dovoluje, aby vám sem tam bez úhony upadl z ruky. Jeho tělo je tedy pevné a odolné, i když mě se osobně podařilo, aby se po pádu trochu uvolnil magnet přidržující na místě USB konektor. Nutno ale zdůraznit, že disk a jeho obsah zůstal čitelný, což je jediné důležité. Co se týče výkonu, pak disku není co vytknout a narážíme spíše na omezení USB rozhraní. A nakonec je tu doprovodný software pro zálohování dat a přehrávání multimédií, který může někoho potěšit, ale také se nejedná o nic, nad čím bychom museli jásat.


Odolný proti otřesům
Po pádu se může uvolnit magnet
Praktický design
Slabší víka disku
Orientační cena: viz graf níže

Za zapůjčení disku Freecom ToughDrive 80 GB děkujeme firmě TechData
Produkt je možné si zakoupit u firmy Mironet




Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Freecom ToughDrive 80GB poskytuje server Heureka.cz


---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Freecom ToughDrive is a product that catches the eye mainly because of its firm body that allows us to drop it on the ground from time to time. However, even if its body looks strong and firm, after I dropped the disk several times on the ground, the magnet that secures the USB connector, became loose. But it is clear that safety of our data is the most important thing and this point was fulfilled without problems. Considering its performance, there is nothing negative to tell and finally the supplied software may be useful for someone, but it is also nothing to celebrate.
reklama