reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu P23T-6: levný e-IPS s 3D zobrazením

11.4.2012, Pavel Kovač, recenze
Fujitsu P23T-6: levný e-IPS s 3D zobrazením
Fujitsu si pro nás přichystal nový e-IPS monitor. Ty jsou v dnešní době velmi oblíbené a představují zabijáka pro starší technologii TN. Fujitsu vsází na kvalitní stojan a svůj obvyklý design. Navíc přidává prakticky zdarma možnost 3D zobrazení.

Odezva


Většina monitorů s e-IPS panelem má trochu problémy s odezvou. Je to nejspíše dáno tím, že tato technologie je relativně nová a výrobci ještě nemají tak odladěné elektroniky na OverDrive či jiné technologie urychlující odezvu. Takovým případem je i Fujitsu P23T-6. V některých případech je odezva docela obstojná a jindy (ve většině případů) je pomalejší. Na následujícím grafu je pěkně vidět, že čím je změna více ve středních tónech, tím je odezva delší. Např. taková odezva 0-100 (tedy rise) má hodnotu 25,6 ms. To je na dnešní dobu opravdu hodně a když to porovnáme s monitorem EIZO, který používá VA obrazovku, tak je tato hodnota téměř třínásobná. A to už je zkrátka i okem znát. Pro hráče tedy tento monitor asi moc nebude.





V přehlednějším grafu dobře vidíme ony rozdílné odezvy. Např. u odezvy fall 50-0 je hodnota 5,7 ms. Ony obecně hodnoty fall do nuly (tedy do černé) jsou nejlepší. To je sice obecná vlastnost většiny LCD monitorů, ale u e-IPS to nebývá až tak zvykem. Co je však velmi pozitivní, je fakt, že ani jedna odezva nemá překmit.



U konkrétní odezvy 0-175-0 je krásně vidět sice hladký, ale docela dlouhý průběh odezvy rise. Hodnota 25,1 ms však patří k těm nejhorším u tohoto monitoru. Umí to i lépe. Odezva fall je velmi podobná. Také má hladký avšak pozvolný průběh.




0-175-0 (20 ms/dílek)




50-200-50 bez OverDrive (20 ms/dílek)


Inputlag






Opět velké překvapení je v podobě prakticky mizivého inputlagu. Hodnota 3 ms je prakticky neznatelná. Stejné to je i při nižším rozlišení. Vše v pořádku.


Sledování videa


Doba si žádá své, a tak tu máme další 16:9 monitor s potenciálem pro sledování filmů. U filmů však nejde jen o poměr stran a odezvu. Jde tu také o podání černé, které má tento monitor pouze průměrné. Navíc v krajích trpí lehkými průsvity. V tomto případě by šlo sice říci, že spíše trpí tmavšími okraji. Každopádně kvalitě sledování videa to moc nepřidá. Jinak je však odezva v tmavých odstínech velmi dobrá a rozhodně při tmavých scénách nevadí. Škoda toho horšího podsvícení.







Prosvítání obrazu je bohužel u mnohých monitorů problém


Jas černé barvy je od 0,38 cd/m2 do 0,2 cd/m2. Rozdíl téměř 50 % od nejvyšší hodnoty je vcelku dost. To jistě ve výsledku ublíží kontrastu a také celkovému podání u filmů.






Hraní her


U hraní her si můžete všimnout pomalejší odezvy hlavně ve středních tónech. Nejvíce to je vidět na hře Half-Life 2, která je už takovým etalonem pro měření odezvy ve středních tónech. Sice je velmi příjemné, že monitor nemá překmit, ale mohl by mít lepší odezvy rise. Hodně by to pomohlo při hraní akčních her. Odezva je tentokrát znatelná i při jiných hrách. Pořád je to však lepší, než když má monitor výrazný překmit, který bije do očí daleko více než lehce pomalejší odezva.


 

reklama