reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 – notebook za třicet

28.12.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 – notebook za třicet
Sehnat notebook za 30 tisíc Kč již dnešní v současnosti žádný problém. Aby ale zároveň jeho součásti byly vyvážné a celý tak vyhovoval vašim požadavkům může dělat už potíže větší. Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 tento problém řeší - obsahuje kompletní technologii Centrino, širokoúhlý 15,4" displej a grafiku Mobility Radeon X300. Jenže vše má své ale...

Testy grafické karty



Grafický výkon není u levných notebooků zpravidla nijak oslňující. Ty nejdostupnější mají integrované grafiky od SiS a VIA, příp. Intel Extreme Graphics v čipové sadě i852GM, lepší jsou postaveny na jádře GMA900, které je součástí čipsetu i915GM. Náš Fujitsu-Siemens obsahoval Mobility Radeon X300, což je asi to nejlepší, co za podobné peníze dostanete (alternativou je ještě GeForce Go 6200). Výkon ve srovnání s ostatními je následující:



Výsledek není špatný a je vidět, jak se jednotlivé notebooky srovnaly v pořadí GMA900, Go6200, X300, X600 a X700. Přesto je zajímavé, že grafický výkon námi testovaného FS je vyšší než u Dellu, který obsahuje tutéž grafickou kartu.



Druhým testem je 3DMark03, který již mnohem více odráží hratelnost v novějších titulech. Pořadí je opět stejné a je vidět, že i ta nejlevnější diskrétní grafika předčí velmi výrazně integrované jádro jakéhokoliv typu.


V 3DMarku05 uvádím jen výsledek, protože možnosti srovnání nemám k dispozici. Můžete tedy Fujitsu-Siemens porovnat se svým vlastním notebookem či desktopem.



Skóre pro grafiku udělené systémovým benchmarkem PCMark04 opět zapadá do schématu grafické hierarchie. Tento test ale není zrovna směrodatný, spíše se používá pro výpočet celkového skóre pro sestavu.





A dodávám pár dalších výsledků, tentokrát z renderovacího programu Cinebench 2003. Zde si Fujitsu-Siemens vede až překvapivě dobře, takže se zařazuje jen za Dell a ASUS překvapivě nechává za sebou.

Testy výdrže



Jako poslední část této recenze se podíváme na testy výdrže notebooku. A předem říkám, že to s ní není nijak slavné, ačkoliv komponenty jsou v průřezu úsporné. Výdrž jsme měřili v několika různých scénářích a zde jsou jednotlivé výsledky:

Test výdrže I. - 2:36 hod
Kancelářské aplikace

Při běžné práci ve Windows, ve které se angažoval hlavně internetový prohlížeč a textový či tabulkový editor se výdrž dostala přes dvě a půl hodiny, což je podprůměrná hodnota. Nutno říct, že procesor v tomto módu jede stále na 800MHz a podsvětlení displeje bylo ztlumeno pod nutnou hranici.

Test výdrže II. - 2:14 hod
Přehrávání filmu v XviD

Pokud se chystáte s tímto notebookem koukat na filmy, tak procesor díky svému výkonu nedostane příliš zabrat (včetně aplikovaných filtrů ffdshow), ale displej je třeba trochu zjasnit. Výdrž se stále drží přes 2 hodiny, což je v tomto případě poměrně dobré.

Test výdrže III. - 1:35 hod
Herní zatížení - 3DMark05

Poslední a rozhodně nejnáročnější zkouškou pro baterii byl 3DMark05 simulující zatížení grafické karty, ale i zbytku systému. Při této intenzivní zátěži vydržel notebook jen něco přes hodinu a půl, což asi hráče příliš nepotěší.

Doba nabíjení zapnutého notebooku byla příjemných 102 minut, což je slušný výsledek. Pokud Fujitsu-Siemens příliš nezatěžujete, nabije se tedy i po středně dlouhé práci s adaptérem v zásuvce.
reklama