reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Func MS-3 a Surface 1030 XL: svěží vánek

26.4.2013, Jan Vítek, recenze
Func MS-3 a Surface 1030 XL: svěží vánek
Dnes si na našich stránkách odbyde svou premiéru kalifornská firma Func, která se zabývá výrobou počítačových periferií, konkrétně herních podložek a myší. My se podíváme na její myš MS-3, která nám přišla společně s velkou podložkou Surface 1030 XL.
Ze stránek firmy Func si můžete stáhnout obslužný software, který je zabalen v jednom 7,5MB archivu i s manuálem.





Při instalaci nám Func pěkně poděkuje a nabídne možnost instalace a kupodivu také stáhnutí manuálu. Po registraci bychom měli získat možnost si prodloužit záruku, ihned získat informace o potenciálních aktualizacích a také využít okamžitou technickou podporu.

Už při instalaci si nelze nevšimnout grafického zpracování rozhraní, přičemž ve stejném duchu se nese i uživatelské prostředí samotné aplikace, které vypadá velmi elegantně a především přehledně. U firmy Func by se mohli přiučit i jinak renomovaní výrobci počítačových myší a uvědomit si, že jejich aplikace pro nastavení nemusí nutně vypadat jak omalovánky a používat kvanta různých fontů, aby dokázaly zaujmout. V tomto softwaru se tedy ihned zorientujeme a můžeme začít s nastavováním funkcí myši. Nahoře se můžeme přepínat mezi jednotlivými profily, pod nimiž pak jsou přepínače jednotlivých obrazovek. Ty jsou celkem čtyři (poslední tlačítko Get Support pouze otevře webovou stránku).





V prvním okně Basic Settings máme pohromadě vše možné. Hned nahoře je nastavení hodnot dpi pro tři úrovně plus funkci Instant Aim, jejíž výchozí hodnotou je 90 dpi a pak je tu možnost také zvolit rozlišení nezávisle pro osu X a Y. Není také náhodou, že jednotlivé kroky pro nastavení rozlišení jsou 90 dpi.

Dále tu máme obvyklé věci, které najdeme i v základním systémovém nastavení myši - citlivost a akcelerace ukazatele, rychlost dvojkliku a rolování s možností rolovat přímo po celých stránkách. Běžné ale již není nastavení vzdálenosti od podložky, na niž má senzor už reagovat (Lift off distance) a deaktivace funce Angle Snapping, aby myš nevyrovnávala pohyby, čímž se vytrácí přesnost. A nakonec si můžeme zvolit mezi čtyřmi dotazovacími frekvencemi.





Okno Button Assignment se stará výhradně o tlačítka a jejich funkce. Není tu nic překvapivého, takže jako obvykle můžeme tlačítkům přiřazovat vedle výchozích funkcí myši také různé již připravené funkce operačního systému (Open, Copy, Paste, Cut, ...), multimediální funkce (play/pause, stop, nastavení hlasitosti, ...), jednotlivé klávesy (bez přepínačů) a konečně předem vytvořená makra. Nelze si sice zvolit, jakým způsobem má být makro provedeno, tedy zda jednou, vícekrát, či snad jen po dobu stisku tlačítka a podobně. Platí ale, že všem tlačítkům bez výjimky můžete přiřadit některou z vyjmenovaných funkcí, a to platí i pro kolečko a jeho otáčení. Můžete si tedy tlačítka myši zcela překopat dle vlastních potřeb.





Další hlavní záložka Color Settings ukrývá jen nastavení podsvícení kolečka a bočního tlačítka. V obou případech jsou možnosti naprosto stejné, takže můžeme podsvícení zcela vypnout, aktivovat pulzování světla, výslednou barvu a dokonce i její jas a sytost. Na nejnižší sytost se tak barva zcela vytratí a kolečko či tlačítko bude svítit pouze bíle. Podsvícení myši MS-3 je tedy velmi decentní, ale možnosti jeho nastavení jsou i tak široké.





A nakonec tu máme Macro Editor, kde si budeme vytvářet makra do zásoby. Jednodušeji než zde to snad ani nejde, ale na druhou stranu by někdo mohl postrádat možnost vkládat různě dlouhé mezery mezi akcemi. Ve výsledku jsou tak časové prodlevy pevně dány (odhaduju to tak na 100 ms), ať už jste si v průběhu tvorby makra skočili na kafe, nebo jste ho zadali během okamžiku. Stačí tedy stisknout oranžové tlačítko Record, zadat na klávesnici makro (tlačítka myši zaznamována nejsou), opět stisknout Record, zadat název makra a uložit si ho do seznamu vpravo. Maximální délka makra je pak 20 stisků kláves (1 stisk se jako obvykle zaznamená jako dvě akce).

Po provedení potřebných nastavení stačí stisknout tlačítko Apply (či si nastavení ještě dříve zálohovat) a během několika málo sekund se vše zapíše do paměti myši. Tento software tak v našem případě pracoval bezchybně, ovšem zasloužil by si pár vylepšení, a to především s ohledem na tvorbu a využití maker.
reklama