reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Func MS-3 a Surface 1030 XL: svěží vánek

26.4.2013, Jan Vítek, recenze
Func MS-3 a Surface 1030 XL: svěží vánek
Dnes si na našich stránkách odbyde svou premiéru kalifornská firma Func, která se zabývá výrobou počítačových periferií, konkrétně herních podložek a myší. My se podíváme na její myš MS-3, která nám přišla společně s velkou podložkou Surface 1030 XL.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Nyní se zaměříme na to, jak se pracuje s myší Func MS-3, a to s využitím podložky Surface 1030 XL. Jak už bylo uvedeno, tato myš má pevné a dobře zpracované tělo, přičemž její změkčený plastový povrch je příjemný na dotyk. Díky tvaru této myši bude mít každý prst vaší ruky své pevné místo, takže nemusíte neustále řešit, kam umístit malíček a prsteníček. Díky tomu se myš lépe drží a padne do ruky skutečně jako ulitá. Kvůli tomu se ale hodí pouze pro pravou ruku a vzhledem k tomu, že svým tělem vyplní celou dlaň, si s ní těžko budete pohrávat mezi prsty.

Tlačítka myši nejsou tak úplně bez chyby. Vše je dobré až na uložení podsvíceného bočního kulatého tlačítka, které je až příliš vepředu, zatímco ostatní tlačítka na boku mají vhodnou pozici. Nicméně to spodní pod palcem s výchozí funkcí Mute má velmi tuhý stisk, což je vzhledem k jeho pozici vhodné, to by nevadilo, ale problém byl ten, že i když jej očividně stiskneme a ozve se cvaknutí, zdaleka ne vždy jeho spínač reaguje. Musíte tedy použít nadměrnou sílu, abyste si byli jistí, že jste tlačítko skutečně stiskli.





Senzor Avago ADNS 9500 funguje dobře a spolehlivě, ostatně nic jiného jsem od něj ani neočekával. Dokáže pracovat na dřevěném stole, problém mu nedělá ani hrubší látka, takže s ní můžete případně drandit po stehně a ani čistý bílý papír není překážkou. Problémové jsou až lesklé povrchy, ale to je naprosto normální. Krom toho je snímání spolehlivé i při velmi prudkých pohybech a co se týče přesnosti a chování senzoru vůbec, k tomu můžete využít doprovodný software a jeho nastavení Lift off distance a Angle Snapping.

Func také použili čtyři velké teflony, díky nimž myš hladce klouže na stole i látkové podložce. Nicméně nám jde především o podložku Surface 1030 XL, na níž se mi líbila především hladší, ale jinak velmi tvrdá strana, po níž myš klouže skoro jak po ledě, a to bez sebemenšího zadrhávání, takže můžete dělat i velmi jemné pohyby, aniž by je podložka nějak znatelně ovlivňovala. Druhá strana podložky je stejně tvrdá, ale o poznání hrubější, ovšem myš po ní klouzala také dobře. Více ale přitom svým hmatem a sluchem vnímáte pohyb myši, což mi tedy moc nevyhovovalo, takže bych se přiklonil právě k hladší straně.

Celkový dojem z této myši je velmi dobrý a osobně mě mrzí jen to špatně reagující tlačítko u palce, což podle dalších ohlasů vypadá jen na vadu námi testovaného kusu. Na tvar MS-3 jsem si dokázal rychle zvyknout a bylo zřejmé, že ruka má při práci s ní přirozenou polohu s narovnaným zápěstím. Na druhou stranu bylo těžké kombinovat pohyby celé ruky pro daleké pohyby ukazatelem a jemnou práci prstů pro přesné zaměřování, ale tady jde čistě jen o zvyk. Právě zde má posloužit ono příliš vzdálené tlačítko pro dočasné snížení dpi, ovšem jeho funkci si můžete dát třeba na tlačítko zpět, takže v tom problém nevězí.





A nakonec tedy odezva, která dle utility Mouse Rate Checker dle očekávání odpovídala nastavení na maximálních 1000 Hz. CM Storm Test Utility jako obvykle udávala v průměru odezvu o něco menší, a to kolem 900 Hz. Zde je tedy vše v pořádku.


Závěrečné hodnocení


Máme za sebou premiéru firmy Func, která ze svého zatím velmi úzkého produktového portfólia poskytla myš MS-3 a podložku Surface 1030 XL, která se nakonec ukázala jako velmi vhodný doplněk, u nějž si uživatel může vybrat mezi hladším a drsnějším povrchem. Bude tak záležet pouze na něm, co si zvolí.




- klikněte pro zvětšení -


Samotná myš má pevné tělo s decentním designem, u něž musíme ocenit ergonomický tvar a změkčený povrch příjemný na dotyk. U ovládacích prvků bych měl výhradu ohledně pozice bočního kulatého tlačítka, na něž není jednoduché dosáhnout palcem a pak tu je tuhé tlačítko pod pozicí palce, jehož problémem bylo zase to, že často nereagovalo, a to ani když se jasně ozvalo cvaknutí jeho spínače. Bylo tedy nutné použít větší sílu a když už jsme u toho, stisk kolečka by mohl být také o chloupek lehčí. O kolečku samotném, laserovém senzoru či teflonech nemohu říci nic negativního, zde jsem byl maximálně spokojen, stejně jako s tím, jak se myš chovala na podložce.

Nakonec jsem si nechal software, na němž by se ostatní výrobci mohli učit, jak by asi tak mělo vypadat grafické uživatelské rozhraní. Díky němu se ihned zorientujeme, ovšem k tomu paradoxně přispěje i to, že zde nejsou některé funkce, na něž jsme si již zvykli u jiných herních myší. Jde především o makra omezená na 20 znaků, a to pouze z klávesnice. Tlačítka myši zakomponovat nelze, stejně jako nelze upravit prodlevu mezi akcemi (ta je pevně daná) či způsob provedení makra. Tady by Func mohli tedy ještě zapracovat, což snad nebude problém, když existuje možnost aktualizace firmwaru samotné myši.




Ocenění TREFA získává myš Func MS-3 za kvalitní zpracování,
funkčnost a ergonomii. Logo ocenění je ke stažení zde.


Func MS-3 přichází na náš trh a mezi již zabydlené značky jako svěží vánek ze západu a i když není úplně bez chyb, zaslouží si ocenění za své nesporné kvality. Jde také o to, že i když jde o herní myš, je to decentně vypadající kus hardwaru vhodný i pro každodenní práci.


Plusy



+ Kvalitní zpracování
+ Ergonomie a decentní design (včetně softwaru)
+ Funkčnost (senzor a teflony)

Minusy



- Boční kulaté tlačítko je příliš vzadu
- Chudý konfigurátor maker
- Tlačítko pod palcem vždy nereaguje


Cena v době testování:
  • Func MS-3 - cca 1 950 Kč s DPH
  • Func Surface 1030 L - cca 910 Kč s DPH
  • Func Surface 1030 XL - cca 1035 Kč s DPH

Za zapůjčení myši MS-3 a podložky Surface 1030 XL děkujeme Func.

Func
Jak hodnotíte myš s podložkou značky Func?
V anketě šlo hlasovat od 26.4.2013 do 25.4.2014. Počet hlasujících: 6
Výborné67 %
Průměrné33 %
Špatné0 %
reklama