reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FX Vishera: nový desktopový král AMD

24.10.2012, Jan Vítek, recenze
FX Vishera: nový desktopový král AMD
Po roce společnost AMD přichází s novou generací desktopových procesorů, které se opět budou prodávat od označením FX Series a namísto modulů Bulldozer nabídnou už nové Piledriver. Od nich můžeme očekávat vyšší výkon a možná i nižší spotřebu, takže hurá na ně.

Nastavení platforem


Máme tu tedy dohromady jednu nově testovanou platformu, čili jednu základní desku s čipovou sadou AMD 990FX a socketem AM3+. Paměti pracovaly na 1866 MHz při časování 9-9-9-27, což je stejné nastavení jako u nově testovaných APU Trinity, které se také chlubí procesorovými jádry Piledriver. Dřívější procesory již byly testovány s paměťmi na 1600 MHz nebo 1333 MHz.

Bulldozery si tedy v některých testech srovnáme s novými APU, jejichž frekvence jader Piledriver také dosahuje až na 4,2 GHz, ale jejich podstatnou nevýhodou je absence L3 cache. Můžeme tedy sledovat, jak se toto projeví na výkonech. A pak jsou tu již starší výsledky s procesory Sandy Bridge, z nichž jsme vybrali ty, které se dají s AMD FX srovnávat. Nicméně vzhledem k tomu, že jde o starší výsledky, tak nešlo kvůli jiné grafické kartě použít všechny. Při řadě testů totiž záleží i na jejím výkonu, takže by výsledky byly zkreslené.

Všechny procesory jsou podrobeny standardním zátěžovým testům a mají výchozí frekvenci sběrnice QPI, popřípadě Hypertransport nebo nejnověji Unified Media Interface. Nastavení pamětí se tedy liší pouze podle použité platformy, možností řadiče paměti/čipsetu a jeho možnou konfigurací (řadiče paměti, případně v podpoře frekvence pamětí DDR3 RAM). Veškeré výsledky a výkonnostní testy jsou průměrem minimálně 3 měření.


Syntetické testy


V první části se zaměříme na syntetické testy, tedy takové, které mají na svědomí benchmarkovací nástroje, jež příliš nevypovídají o reálném využití možností procesorů, ale spíše umožňují jejich srovnání mezi sebou. Půjde jednak o aplikaci Sciencemark a její test propustnosti paměťového subsystému. Pak nastoupí společnost Futuremark a její produkty 3DMark Vantage, novější 3DMark 11 a PCMark Vantage. Pole zakončí opět Sciencemark a jeho testy Molecular Dynamics a AES. Nyní se zaměříme spíše ještě na výkon samotných procesorů a jejich výkon spojený s počítačovými hrami přijde na řadu později.

V některých případech nejsou výsledky uvedeny, protože je nemáme naměřeny se stejně výkonnou grafickou kartou, která je bohužel ovlivňuje. Proto by bylo velmi zavádějící je uvést.

















Výkon nového procesoru AMD FX-8350 a jeho odstup od předchozího modelu FX-8150 slibuje, že se skutečně dočkáme leckdy i velmi výrazného zlepšení výkonu. Ovšem v některých případech i tak nejvýkonnější AMD nestačí na řadu Intel Core i3, což je prostě dáno tím, že Intel má momentálně vyspělejší architekturu, díky níž má před AMD, co se týče hrubého výkonu, výrazný náskok. A co na to praktické testy?
reklama