reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

G550: et tu, Lenovo?

8.10.2009, Jan Vítek, recenze
G550: et tu, Lenovo?
Parafrází na slavná Caesarova poslední slova začíná recenze notebooku G550 proto, že se jím Lenovo již kompletně zařazuje mezi výrobce modelů s "moderním" designem, čemuž se dosud spíše vyhýbalo. Setkáme se tak i s lesklým texturovaným povrchem.

Hardware


Celkově je hardwarová výbava průměrná, ale to můžeme od takového notebooku za cca 15000 Kč čekat. Procesor dodala firma Intel a jde o model Core 2 Duo T6500, jejž CPU-Z zrovna dobře neidentifikuje. Je známo, že tento model je postaven na jádru Penryn vyráběném 45nm procesem.



Procesor pracuje na základní frekvenci 2,1 GHz, ale díky EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology) se jeho základní násobič dle zátěže automaticky snižuje z 10,5x na 6x s mezistupněm 8x, čím se základní frekvence sníží na 1200 MHz. Dostupný software Lenovo Energy Management dovoluje nastavení celkem pěti různých nastavení napájení, které si můžeme uzpůsobit podle potřeb. Bere se v potaz také rychlost procesoru, ale nastavení je pouze ve třech stupních- vysoká, automatická úprava a nízká. Jinak je zde superspořivý mód, jenž nám dovolí vypnout i zvukovou kartu, Bluetooth, Ethernet, Wi-Fi a nastavit nižší kvalitu barev.

Dále procesor podporuje instrukční sady MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1 a EM64T a k dispozici má 2x 32 kB instrukční i datové L1 cache a pak 2 MB L2 cache. Core 2 Duo T6500 obsahuje celkem 410 miliónů tranzistorů, které se postarají o maximální spotřebu 35 W. Chybí zde virtualizační technologie, Turbo Boost i Hyper-Threading. Pro bezpečnost ale tu je Execute Disable Bit.



Čipová sada je tu ve složení Intel PM45 + ICH9-M. Northbridge podporuje paměti DDR2 i DDR3, čehož Lenovo v tomto případě využilo, dále FSB až 1066 MHz a samozřejmostí je podpora USB 2.0, Serial ATA a pak se setkáme rovněž s Intel Matrix Storage Technology 7.0, Intel Active Management Technology 4.0 a podporou CrossFireX, která je zde pochopitelně poněkud zbytečná.



Grafické jádro v čipové sadě PM45 chybí, což je pochopitelné, protože zde se využije NVIDIA GeForce G105M. Dle specifikací výrobce má toto GPU pod kapotou 8 shaderových jednotek, které mají pracovat na 1600 MHz, kdežto samotné GPU na 640 MHz. Standardně má také 512 MB paměti DDR2 na 500 MHz či DDR3 na 700 MHz připojených pomocí 64bitového rozhraní. Dle GPU-Z je zde takt pamětí na 500 MHz, což ukazuje spíše na DDR2. Jejich frekvence ale při nízké zátěži klesá až na 100 MHz, přičemž GPU se podtaktuje na 169 MHz.

Co se týče technologií, dočkáme se NVIDIA PureVideo, NVIDIA CUDA, OpenCL, Hybridpower, GeForce Boost a podporu API Microsoft DirectX 10, OpenGL 2.1 a rozhraní PCI Express 2.0.



Hlavní operační paměť má specifikace DDR3-1066 MHz a jsou jí celkem 4 GB. Vzhledem k procesoru ale FSB pracuje na 200 MHz, a tak tomu také odpovídá takt pamětí 400 MHz DDR. Časovány jsou přitom na 6-6-6-15 (CL, tRCD, tRP, tRAS). Jako výrobce byla určena společnost Hyundai Electronics, ale na samotných modulech je jasně napsaný Hynix a dle SPD mohou paměti pracovat až na 610 MHz, ovšem při podstatně horším časování 8-9-9-23-31 (CL, tRCD, tRP, tRAS, tRC). Celkově je zde tedy sice 4 GB, ale ty nemá instalovaný 32bitový systém šanci využít zcela.



A nakonec z hardwarové výbavy zmíním pevný disk Western Digital WD3200BEVT ze známé edice WD Scorpio Blue, kam se nedávno zařadil také nejnovější model se dvěma plotnami a celkovou kapacitou 640 GB. Tento má ale kapacitu poloviční a k tomu klasické parametry - rozhraní SATA 3 Gbps, vyrovnávací paměť 8 MB a otáčky 5400 RPM. Disponuje také technologií WhisperDrive pro tichý provoz, dále ShockGuard chránící disk před poškozením nárazy a IntelliSeek pro dosažení optimální rychlosti vyhledávání.


Software


Softwarové výbavě vévodí 32bitový systém Windows Vista Home Premium doplněný o zkušební 60denní verzi balíku Microsoft Office 2007, který má snad každý nový notebook s OS Windows, dále Adobe Reader 9, ale nenajdeme tu žádný z prosazovaných bezpečnostních softwarů, jako Norton Internet Security a podobné, ovšem to nepovažuji za minus, jako spíše osobně v případě uvedeného Norton za plus.

Lenovo pak přidává své aplikace a v každém případě se nám jako první připomene VeriFace zajišťující přihlašování do systému pomocí kamery a vašeho ctěného obličeje, dále to je pro obsluhu webkamery Lenovo EasyCamera, poté Lenovo OneKey Recovery 6.0 umožní zálohu systémového oddílu do souboru a vytvoření disku k obnově, Lenovo ReadyComm nabídne správu bezdrátových sítí (zde Wi-Fi a Bluetooth), Energy Management zase nastaví počítač dle jednoho z pěti výkonnostních schemat od vysokého výkonu po super spořič energie a nakonec zmíníme Cyberlink Power2Go pro vypalování dat, hudby, fotografií i videa.
reklama