reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

G550: et tu, Lenovo?

8.10.2009, Jan Vítek, recenze
G550: et tu, Lenovo?
Parafrází na slavná Caesarova poslední slova začíná recenze notebooku G550 proto, že se jím Lenovo již kompletně zařazuje mezi výrobce modelů s "moderním" designem, čemuž se dosud spíše vyhýbalo. Setkáme se tak i s lesklým texturovaným povrchem.

LCD


Lenovo se rozhodlo u tohoto notebooku použít 15,6palcový LCD displej s rozlišením 1366 x 768, takže poměr stran je 16:9, což se hodí spíše na sledování filmů než na vážnou práci. Pak ale existuje ještě model Lenovo G530 s 15,4palcovým displejem, jenž má rozlišení 1280 x 800, ale již ne podsvícení pomocí LED.



Od tohoto displeje můžeme tedy očekávat poměrně živé barvy, jasnou bílou a také nízkou spotřebu. Povrchová úprava displeje je jinak lesklá se všemi svými pozitivy i negativy. Co se týče barev, pak bílá je skutečně oproti displejům podsvíceným CCFL trubicemi jasná a čistá a o ostatních barvách platí to samé.



Jde ale také o pozorovací úhly a při bočním úhlu snadno zaznamenáme čím dál více klesající kontrast a v případě červené barvy také menší posun spektra k fialové. Levá polovina obrazu je tak ještě slušně kontrastní, ale u pravé je to již znatelně slabší. To ale není nic proti poklesu kontrastu, jenž nastane při pohledu seshora, kdy se barvy začínají téměř ztrácet v mlžném oparu.



Při pohledu na displej zespodu se projeví klasická ztráta rozlišení barev a u červené můžeme opět vidět "zvlnění" barev, kdy se fialová střídá s červenou. Barvy se však celkově zcela neztratí, a tak se dá výsledek považovat ještě za dobrý.


Webkamera


Pro webkameru si výrobce připravil počeštěnou verzi software Lenovo Easy Capture, jenž dovoluje nastavit maximální rozlišení 640 x 480 (nebo 640 x 400). Dále můžeme zachytávat statické obrázky i videa se zvukem, přidávat různé video efekty jako rozkostičkování obrazu, invertování barev, reliéf, apod.



Co se týče obrazu, pak ten je celkem slušný, pokud se zaměříme pouze na něj a ne na video. Výstup je ostrý (pokud se tedy nesnažíme vyfotit neposednou kočku), barvy odpovídají skutečnosti, i když by mohly být podstatně sytější, ale to lze koneckonců v nastavení upravit, ovšem patrná je také zrnitost. Obnovovací frekvence ale není nijak úžasná a zaznamenáme také zpoždění obrazu. Celkově je tak tato kamera průměrná.


Zvukový systém


Zvuk zde zajišťují dva reproduktory umístěné v přední hraně a od nich jsem popravdě řečeno nečekal žádný výjimečný přednes, a tak mohly pouze překvapit. To se také do jisté míry stalo, protože zvuk linoucí se z G550 je silný a bez problémů poslouchatelný i na nejvyšší hlasitost. A co víc, setkáme se i s náznaky basů, i když je celkově zvuk trošku zastřený. Ovšem na to, že jej obstarávají u takovéhoto notebooku pouze dva malinké reproduktory, to je slušný výsledek.


Ergonomie


Co se týče rozložení portů, pak zde vidím dva problémy. Menší z nich je to, že všechny USB porty jsou umístěny vepředu, takže kabely nebo flash disky budou v každém případě trčet hned vepředu. Větším problémem ale je umístění audio portů v přední hraně přesně tam, kam si praváci budou odkládat zápěstí při používání touchpadu. Pak bude jistě nepříjemné, když se budete přitom opírat o konektor sluchátek či mikrofonu.

Samotný touchpad je vyroben ze stejného lesklého a přilnavého materiálu jako víko i základna, takže pokud je čistý, prst po něm nepříjemně drhne a nepracuje se s ním dobře. To si mohlo Lenovo odpustit. A pak je tu klávesnice disponující numerickým blokem, jenž je kvůli upraveným klávesám úzký, ale přesto snadno použitelný. Od hlavních kláves je oddělen hmatově téměř nerozeznatelnou přepážkou.

Hlavní blok kláves má v podstatě stejné rozložení jako dobře známá série Lenovo 3000, kam patří momentálně prodávané N500 a rozdílem je pouze ve funkcích aktivovaných klávesou Fn. Ta je zde rovněž odsunuta až do samotného pravého dolního rohu, na což je nutné si zvyknout a leckomu se také nemusí líbit klávesy Page Up a Page Down umístěné hned u šipek, což dokáže občas pozlobit. Jinak ale kvituji přítomnost velkého Enter, dlouhého Backspace i pravého Shift, ovšem levý je již v podstatě poloviční. Velmi se mi ale nezamlouvalo to, že klávesnice se znatelně prohýbala zvláště ve svém středu, s čímž ani low-endové modely Lenovo 3000 nikdy netrpěly. V dnešní době je to ale bohužel čím dál častější problém, s nímž se vůbec nesetkávám rád.
reklama