reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 285 - zlepšení výborného

23.1.2009, Petr Štefek, recenze
GeForce GTX 285 - zlepšení výborného
V dnešní recenzi se podíváme na nejnovější grafickou kartu v portfoliu společnosti NVIDIA. Řeč je samozřejmě o nové GeForce GTX 285, která krom vyšší taktů pro grafické jádro a paměti přináší také novou revizi jádra G200, jež je nově vyráběno 55nm procesem.
Gigabyte GeForce GTX 285 je klasickým špičkovým standardním produktem, kterému nemáte při sebevětší vůli co vytknout, tedy snad krom ceny. Vyšší ceny jsou ovšem odrazem zbrusu nového výrobku na trhu. Starší GeForce GTX 280 se díky staršímu jádru a nižším taktům dostaly pod úrověň 8 tisíc korun s daní. Pokud chcete přetaktovávat, tak jednoznačně uvažujte o nové 55nm verzi jádra G200, které s trochou snahy přinutíte pracovat o 100 MHz výše, než je standardní takt.

To s sebou samozřejmě přináší zvýšení výkonu, kde pak karta samotná v některých případech nepříjemně ztěžuje zamyšlení nad tím, zda si pořídit GeForce GTX 260 SLI či Radeon HD 4870 X2. Celkově je nová GeForce GTX 285 o průměrně 15% výkonnější než předešlá GeForce GTX 280. Přetaktování standardních prodejních kusů ukazuje, že paměti mají v lepším případě strop někde u 2900 MHz, a to z nich dělá s přehledem nejrychlejší GDDR3 paměti na trhu.



V současné době je jedinou nevýhodou nové GeForce GTX 285 cena, která se pohybuje výše než v případě starší GeForce GTX 280. Pokud se podíváme do grafů, tak je jasné, že zbrusu nová GeForce GTX 285 je bez debat nejvýkonnější jednojádrovou grafickou kartou dneška. Ospravedlní to ale o 3 tisíce vyšší cenu, než jakou vidíme většině eshopů u Radeonu HD 4870 1GB, který není příliš pozadu a poskytuje také možnost přetaktování? Odpověď na tuto otázku ponechám na každém z vás.

Rozhodnout mohou preference či zkušenosti s jednotlivými řešeními, nebo jednoduše sympatie kupujícího. Pokud ovšem zvažujete o pořízení dvou GeForce GTX 285 a následném přetaktování, tak dostanete nejvýkonnější SLI systém vůbec (krom příliš nerozšířeného 3-way SLI). Cena Gigabyte GeForce GTX 285 se pohybuje okolo 9 500 korun.
reklama