reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 285 - zlepšení výborného

23.1.2009, Petr Štefek, recenze
GeForce GTX 285 - zlepšení výborného
V dnešní recenzi se podíváme na nejnovější grafickou kartu v portfoliu společnosti NVIDIA. Řeč je samozřejmě o nové GeForce GTX 285, která krom vyšší taktů pro grafické jádro a paměti přináší také novou revizi jádra G200, jež je nově vyráběno 55nm procesem.


Nová GeForce GTX 285 se od své předchůdkyně na první pohled v ničem neliší, což dokazuje i téměř nachlup stejný chladič, který se stará o dobrý odvod tepla produkovaného grafický jádrem G200 55 nm. Samotná karta je naprosto stejně hlučná jako její předchůdkyně, což znamená, že i v zátěži produkuje snesitelnou hladinu hluku (narozdíl například od Radeonu HD 4870 X2).



Na zadní straně plošného spoje nenajdete žádné paměťové čipy GDDR3, což je hlavní novinka oproti předchozí verzi této grafické karty. NVIDIA umístila všech 18 512Mbit paměťových čipů (certifikovány pro 1300 MHz - 2600 DDR) na přední stranu PCB. Podobný krok pravděpodobně umožnil přechod od 6vrstvého PCB k jednoduššnímu a levnějšímu 4vrstvému a také menší 55 nm grafické jádro.



Dva 6pinové přídavné konektory napájení ukazují, že apetit nové GeForce GTX 280 zůstává téměř nezměněn, a proto počítejte se zrojem o výkonu minimálně 550 W, který bude dostatečnou zárukou stabilního provozu.



Stejně jako předchozí verze karty GeForce GTX 280 disponuje i nový "facelift" dvojicí konektorů pro SLI zapojení, což v tomto případě indikuje rovnou možnost zapojení třech GeForce GTX 285 do 3-way SLI. Můžete tak mít systém, který je s přehledem tím nejvýkonnějším, co lze dnes do běžného počítače pořídit.
reklama