reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 460: Fermi jinak a lépe 2/2

16.7.2010, Petr Štefek, recenze
GeForce GTX 460: Fermi jinak a lépe 2/2
Druhá část pohledu na zbrusu novou grafickou kartu GeForce GTX 460 nám přináší výkonnostní srovnání obou verzí s rivaly jako je Radeon HD 5830 a silnější verze Radeon HD 5850. Vše jsme okořenili testy se dvěma stupni anti-aliasingu.

GeForce GTX 460 1 GB


Tento model splnil očekávání a přesvědčivě poráží svého rivala v podobě Radeonu HD 5830. Celkově se mi tato grafická karta velmi líbí, neboť nabízí konečně velmi dobrý poměr ceny ku výkonu a hlavně podporu aktuálního DirectX 11. Nebudu zde reagovat na marketingové prezentace, kde byla GTX 460 vychvalována do nebe, ale rovněž musím konstatovat, že na 75% Nvidia splnila vše, co slibovala.

Máme zde kartu, která se zařadila na mém pomyslném žebříčku TOP3 grafických karet na třetí místo. Její výkony jsou velmi přesvědčivé, byť nedosahují výšin Radeonu HD 5850, který je ovšem zhruba o tisíc korun dražší. Po přetaktování již nabídne výkon velmi podobný výše zmiňovanému Radeonu a začíná se zde strachovat dokonce nepřetaktovaná GeForce GTX 470.



Jako přidanou hodnotu můžeme uvést fakt, že podporuje PhysX a celkově platformu CUDA, která pravděpodobně bude mít své opodstatnění a reálný přínos budeme moci sledovat již tento rok v některých nových aplikacích a hrách (např. Mafia II).

Nvidia také konečně vybavila svou kartu možností streamovaní kódovaného prostorového zvuku do recieveru nebo externího převodníku. Poněkud mi ovšem vadí absence HDMI, které je dle mého názoru pro našince poměrně stěžejní pro propojení s televizí nebo právě zmiňovaným recieverem. Pořád lze ovšem využít redukce z DVI na HDMI. Celkově tedy hodnotím velmi pozitivně a jedná se o jeden z nejlepších produktů v nabídce Nvidie (přesněji řečeno druhý nejlepší).


GeForce GTX 460 768 MB


V předešlém textu jsem si neodpustil narážku o svém žebříčku TOP3 karet, které stojí zato koupit do domácího herního počítače, kde se stále musí hledět na peníze. Vězte, že tato karta, respektive varianta, je na tomto osobním žebříčku na skvělém druhém místě hned za Radeonem HD 5850. Proč?

Pokud se pozorně podíváte do grafů, velmi snadno zjistíte, že i přes papírově slabší hodnoty dokázala tato o nějakých 900 korun levnější varianta GTX 460 malý zázrak. Penalizace za menší paměť, užší sběrnici a také v neposlední řadě menší počet renderovacích jednotek, se ukázala jako zanedbatelná. Stručně řečeno, co nezvládne levnější model GTX 460 768 MB, nezvládně ani dražší 1GB varianta. Tato karta dokonce netrpí zásadními propady ani při využití 8xAA a rozlišení 1920x1200.


Ocenění TREFA získává GeForce GTX 460 768 MB
za vynikající poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.

Přetaktování se ukázalo být více než slušné a výkon se posunul na hranici Radeonu HD 5850. A to je za necelých 5 tisíc korun opravdu skvělý výsledek. Zapomeňte na Radeon HD 5770 nebo nepodařený Radeon HD 5830, tato karta je pro vás ten správný kompromis.

Výsledky a celkově vlastnosti této karty mne opravdu překvapily, neboť jsem tuto variantu považoval papírově za doplňkovou. Opak je ovšem pravdou. Pokud je pro vás limitem zmiňovaných 5 tisíc korun, toto je s přehledem ta nejlepší karta na trhu, a proto od nás dostává ocenění TREFA za vynikající poměr cena/výkon.
reklama