reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 480 v testech

8.4.2010, Petr Štefek, recenze
GeForce GTX 480 v testech
S architekturou GeForce GTX 480 alias GF100 jsme se již poměrně podrobně seznámili v minulém článku a nyní je čas na praktické testy, kde si ukážeme, jak si nováček v segmentu high-endových karet vede v porovnání s konkurenčními Radeony HD 5800/5900.


GeForce GTX 480 je vzhledově velmi podobná dosavadním grafickým kartám GeForce GTX a rozdíly pozná jen opravdový nadšenec. Karta do testu přišla jako referenční vzorek a tudíž nelze posoudit příslušenství, které by mohlo být u karty této cenové kategorie velmi vítáno.



Plošný spoj grafické karty je dlouhý přesně 267 mm, což něj činí jednu z nejdelších grafických karet na trhu a řadí jí po bok Radeonů HD 5970 nebo starších GeForce GTX 285/295. Ze zadního pohledu nás opoutá pouze dvojitý otvor v PCB, který je zde pro lepší nasávání vzduchu turbínou chladiče. Dále zde jsou přítomny konektory pro SLI až do konfigurace quad sli, kterou ovšem musíte podpořit minimálně 2kW zdrojem (viz. pozdější grafy spotřeby)


Na plošném spoji může pozorného čtenáře upoutat šestifázové napájení GPU a také dvoufázové napájení pro grafickou paměť. Samotná karta vyžaduje poměrně hodně energie, a tak asi nikoho nepřekvapí dnes standardní dvojice konektorů pro přídavné napájení (8-pin a 6-pin). Na kartě je přítomno 12 čipů GDDR5 o celkové kapacitě 1536 MB. Pameť pracuje na taktu 3696 MHz efektivně, což dává slušnou propustnost 177 GB/s. Zde narozdíl od jádra bude zřejmě prostor pro další přetaktování.



GF100 integruje neuvěřitelné 3 mld. tranzistorů, což je o 850 mil. více, než mají čipy ATI RV 870. To ovšem není žádným překvapením, neboť AMD jde cestou menších čipů, kde je možné jejich spojení na jednom plošném spoji, jako je tomu u Radeonu HD 5970. Nvidia naopak preferuje velké monolitické čipy, které poskytují stejný výkon bez ohledu na podporu SLI.

Čip pracuje na taktu 700 MHz, což je poměrně málo, ale pokud uvážíme velikost čipu a počet tranzistorů, tak nemůžeme Nvidii nic zazlívat. Bohužel jsme asi všichni čekali plných 512 (aktivních je pouze 480) stream procesorů alias CUDA core na taktu někde u 800 MHz. V této konfiguraci by GeForce roztrhala libovolnou konkurenci na prach. Třeba se dočkáme v další revizi čipu.



Karta má k dispozici dva DVI výstupy a jeden HDMI pro připojení digitálních LCD monitorů a případně TV. Nvidia Surround nebo 3D Vision zde podporováno není, ale podle Nvidie bychom se měli dočkat v některých z následujících ovladačů. Oproti konkurenci od AMD zde lze připojit současně "pouze" dva monitory. Na Trojici LCD již budete potřebovat SLI GeForce GTX 480, ale koho to zajímá, když naprostá většina smrtelníků hraje na jediném LCD o úhlopříčce do 24".
reklama