reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gelid Black Edition: sedm heatpipe v akci

25.2.2013, Jan Vítek, recenze
Gelid Black Edition: sedm heatpipe v akci
Společnost Gelid Solutions nedávno představila svůj nový procesorový chladič Black Edition, který vybavila dvěma ventilátory a sedmi heatpipe rozvedenými mezi dvojí žebroví. Očekávat bychom měli tedy především vysoký výkon a snad i něco navíc...
Kapitoly článku:
Gelid Black Edition k nám přišel jako procesorový chladič s velkými ambicemi. Jedná se o velký model vybavený sedmi heatpipe, z nichž mají tři průměr 8 mm a jsou také hned "na ráně", aby mohly odvést co nejvíce práce. Dále tu jsou ještě čtyři s klasickým průměrem 6 mm, přičemž dvě už se na základnu nevešly, a tak musely putovat nad trojici 8mm trubic. Heatpipe pak rozvádí teplo z měděné základny do dvou částí žebroví, mezi nimiž se našlo místo pro jeden 120mm ventilátor, který z jedné strany podporuje ještě jeden stejně velký, ale tenčí.





To vše jsme už mohli několikrát vidět, takže Black Edition dohromady nepřináší nic nového, ale to není důležité. Nás by mělo zajímat spíše jen to, jaké jsou kvality samotného chladiče. Začneme zpracováním, které je velmi dobré, a to včetně základny chladiče, spojení heatpipe s jednotlivými částmi a také montážního mechanismu, díky němuž chladič sedí na procesoru pevně a bez hnutí. Nicméně u procesorů AMD si nelze vybrat orientaci chladiče.

Co se týče chladicího výkonu, pak Black Edition splňuje to, co bychom od něj očekávali, a to včetně poměru ceny a výkonu. Nejedná se tedy o levný chladič, ale výkon je výborný. Co se týče hlučnosti, pak tam se mi nelíbila především vrčící ložiska, která kazila dojem při nižších otáčkách.

Gelid nám tedy předkládá výkonný chladič, který přijde na slušné peníze, ale nabídne za to adekvátní výkon.


Plusy


+ kvalitní zpracování a montážní mechanismus
+ vysoký výkon
 
 

Minusy


- nelze si vybrat orientaci na socketech AMD
- ložiska/motorky ventilátorů vrčí
 
 
Cena v době testování: cca 1.500 Kč (59 euro), 5letá záruka
 
 
Za zapůjčení chladiče Gelid Black Edition děkujeme Gelidu.

Jak hodnotíte chladič Gelid Black Edition?
V anketě šlo hlasovat od 25.2.2013 do 25.2.2014. Počet hlasujících: 7
Výborný57 %
Průměrný43 %
Špatný0 %
reklama